Yaşadığımız toprakların sofralarımıza en büyük armağanlarından biri zeytin ağaçları. Akdeniz’de başlayan zeytin hasadı Ege’den Marmara’ya ulaştı. Çiftçilerin dediği gibi ‘var yılı’ndayız, ağaçlar yüklü, zümrüt yeşili zeytinler sıkılıp birer sağlık ve lezzet iksirine dönüşüyor. Taze zeytinyağları şişelenirken yazar ve duyu analisti Elvan Uysal Bottoni bize bölge bölge zeytinlerimizi anlattı, şef Didem Şenol da zeytinyağı satın alırken ve kullanırken dikkat etmemiz gereken detayları paylaştı.
#Elvan Uysal BottoniBir günlüğüne Side’ye yemeğe gidilir mi? Ben gittim. Dünya çapında bir restoran olan Alma’da yemek öncesi Azumare’de günbatımını izledim. Alma’nın tadım menüsü unutulmazdı; ertesi gün ziyaret ettiğim, yerel yemekler yapan Tirmis’i ve Winemaker’s Dinner buluşmasını da Antalya ziyaretimin hediyeleri olarak yazdım.
#GastronomiÇanakkale’de hanım parmağı, İzmir’de erkence, Gaziantep’te halhalı çelebi, Mardin’de zoncuk, Antakya’da saurani... Zeytin ağacı kültürel mirasımız, onu korumak görevimiz! Türkiye’nin her köşesindeki zeytin çeşitlerini öğrenelim, hikâyelerini bilelim. Sofralarımızı onlarla donatalım,adını bilmediğimiz değerler olarak kalmasınlar. Dünya Zeytin Ağacı Günümüz kutlu olsun!
#ÇanakkaleGaziantep Gastronomi Festivali’nden sonra geçen hafta sonu Antalya’daki benzer festivali de izledik. Her iki belediyenin açıklamalarına göre, uluslararası çaptaki etkinliklerin ilkini 2.5 milyon, Antalya’dakini de 800 bin lezzet tutkunu izledi. Her ikisi de birer rekor sayılıyor. 70 ülkeden yaklaşık binlerce lezzet tutkunlarının yanında 300 ünlü ve Michelin yıldızlı şefleri de tanıdık, çalışmalarını gördük.
#Gaziantep Gastronomi FestivaliGastronomi sektörünün ihtiyaç duyduğu tarım ve gıda ürünlerinin çok büyük bir bölümü Antalya’dan Türkiye’ye dağıtılıyor. Üretimin bu kadar yoğun olduğu bir yerde 23-25 Eylül’de düzenlenecek FoodFest Antalya’nın sürdürülebilirliğe odaklanan programı umut vaat edici. Şehre gitmişken bölgeye özgü lezzetleri sıraladığım listeye göz atmayı ve her birini tatmayı ihmal etmeyin.
#GastronomiAyvalık, Çakır, Çekişte, Domat, Edincik, Erkence, İzmir sofralık, Dilmit, Trilye, Kiraz, Memecik, Uslu Çelebi, Gemlik, Karamürsel, Sarı Hesebi, Sarı Ulak, Eşek Zeytini, Tavşan Yüreği, Eğri Burun, Samanlı, Kan Çelebi, Hanım Parmağı, Kilis, Nizip Yağlık ve daha niceleri... Her biri Marmara’dan Ege’ye, Akdeniz’den Güneydoğu Anadolu’ya ülkemizde yetişen zeytin çeşitleri.
#YemeAntalya’nın kalbinde, Antalya’nın akciğerleri, fark edilmeyen güzeller güzeli ZeytinPark. Yaklaşık olarak, 25 bin ağaç var bu parkın içinde. Şimdilerde, doğada düğün var, festival var... ZeytinPark da fazla cömert şu ara. Bu ay kaçmaz, kendinize ve özellikle de çocuklarınıza vakit ayırıp bu eşsiz, mucizevi parkı görün.
#Zeytinparkİstanbul’da son anda organize olduğumuz, “bir aile toplantısı” olarak düşündüğüm üretici ve şefler tadımına hâlâ teşekkürler yağıyor. Asıl ben teşekkür ederim, geldiğiniz, yağlarınızı gönderdiğiniz, pür dikkat dinlediğiniz, fikirlerinizi paylaştığınız için.
#İstanbulManavgat yangını orman alanlarının yanı sıra tarım alanlarını da etkiledi. Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin, hasar tespiti devam etmekle birlikte ön belirlemelere göre yangında 41 mahallede 500 bin civarında zeytin ağacının kül olduğunu söyledi. 2 milyon civarında zeytin ağacı bulunan Manavgat, yangında zeytin ağacı varlığının 4’te birini kaybetti.
#ANTALYATarihimizin en büyük yangın felaketi olarak kayıtlara geçen Manavgat yangınlarında hasar tespit çalışmaları devam ediyor.Zararı tam olarak bilemiyoruz ama 60 bine yakın hektar yanan ormanlarla birlikte, bölge zeytinliklerinin de dörtte birine yakınının yandığı tahmin ediliyor.
#ZeytinCoğrafi işaretli ürünlere sahip olan turistik bölgeler, gastronomi turizmine katılan turistler açısından memnuniyet yaratır. Topraktan sunuma kadar tüketicilerin yaşayarak edinecekleri deneyimler turist memnuniyetini artırırken, bölge açısından da gerçek bir katma değer yaratır.
#ANTALYAYaşadığımız ülkede tescillenmiş kaç tane coğrafi işaretli ürün var ve biz kaçını yedik, kokladık, dokunduk, tattık, dahası neler olduğunu biliyoruz? Hani, yurt dışına çıkınca araştırır, gider buluruz ve deneyimleriz ya... İşte onu kentimizde ne kadar yaptık, yapıyoruza dikkat çekmek istiyorum.
#Coğrafi İşaretOğlum Lorenzo Deniz’in pandemi altında 7’nci yaş gününü kutladık tüm hafta boyunca! Artık tecrübeliyiz. Ne yapabiliriz ne yapamayız biliyoruz, çocuklar bizden de iyi biliyor. Küçük gruplar halinde açık havada yaptık tüm kutlamaları. Asıl günü salı olsa da pazardan başladık. 5 çocukla piknik!
#PandemiAntalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile ATB, zeytin ve zeytincilikle ilgili eğitim vermek amacıyla ‘Zeytin Mektebi’ projesini hayata geçiriyor. 19 Ekim’den itibaren online verilecek eğitimde katılımcılara, bahçe tesisinden zeytinyağı üretimine geniş kapsamlı bir eğitim verilecek.
#Zeytin MektebiGeçen yıl MEB öğretmenlere yönelik iki makale yarışması açtı. Birisi ‘FETÖ’ hakkında, diğeri ise ‘Nasıl Bir Eğitim’ konulu idi. Bu yarışmalarda ilçe birincileri, il birincileri belirlendi. Bunlara bir kalem bile hediye edilmedi. Yani derece yapanlar doğru düzgün onore edilmedi.
#Yazar