Paylaş
Antalya tabii ki ‘turizmin başkenti’. Yerel gıdaya ve sürdürülebilir tarıma sahip çıkmanın önemini vurgulamak amacıyla etkinlik, ‘Antalya’dan Dünyaya’ felsefesine dayandırılmıştı. Turizme dayalı tam bir gastronomi şölenine ev sahipliği yaptı Antalya.
Uluslararası Food Fest Antalya kapsamında Karaalioğlu Parkı içinde kurulan festival alanı Antalyalıların ve turistlerin akınına uğradı. Antalya’nın yerel tarım ürünleri ile lezzetlerinin yer aldığı stantlar yoğun ilgi gördü. Festivalin ziyaretçileri, Antalya’nın yerel mahsullerini tanırken zengin gastronomisinin tadına baktı, eşsiz lezzetlerini keşfetti. Tropikal meyveleri tanıdı. Bu konuda muz ve mango ile öne çıkan ilçeler Alanya ve Gazipaşa idi...
23-25 Eylül tarihlerinde gerçekleşen festivalin resmi açılışı Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek tarafından yapıldı. İkinci güne Antalya Coğrafi İşaretli ‘Tavşan Yüreği Zeytin Hasadı’ etkinliğiyle başlayan festival, üç gün boyunca onlarca panel, söyleşi, workshop ve konsere ev sahipliği yaptı.
PANELLER GASTRONOMİYE IŞIK TUTTU
Alanında uzman isimlerin katıldığı panel ve söyleşilerin düzenlendiği festival, gastronomi, turizm ve ekonomi dünyasına ışık tuttu. Festivalin birinci gününde Ceyda Düvenci Sunumu ile Antalya Mutfağı, Antalya Büyükşehir Belediyesi Turizm Danışmanı Osman Ayık’ın sunduğu Meslek Örgütlerinin Yerel Yemeklere ve Tarıma Bakış Açısı, Dilara Koçak’ın konuk olduğu Sürdürülebilir Yaşam için Sürdürülebilir Beslenme, ülkemizin önemli turizm temsilcilerinin katıldığı STK’lerin Sürdürülebilir Turizm ve Gastronomi Politikaları, Sahrap Soysal’ın konuk olduğu Coğrafi İşaretli Tavşan Yüreği Zeytinli Tarifler ve gastronomi sektörünün önde gelen isimlerinin bir araya geldiği Şeflerin Yerel Mutfağın Tanıtımında Etkisi başlıklı panel ve söyleşiler ilgiyle takip edildi.
Festival, panel ve söyleşilerin yanı sıra ünlü şeflerin yerel ürünlerle yaptıkları şovlara, keyifli konserlere de sahne oldu.
Böcek de üç gün boyunca festival alanında festival katılımcıları ve vatandaşlarla buluştu. Bu yıl ilkini düzenledikleri festivalin yoğun ilgi gördüğünü ifade ederek, “Üç gün boyunca kentimizde gastronomi şöleni yaşandı. Turizmin ve tarımın başkenti olan kentimize önemli bir festival kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Halkımızın ve sektörün ilgisi ne kadar doğru bir iş yaptığımız gösteriyor. Uluslararası Gastronomi Festivali’mizde şehrimizin Akdeniz lezzetlerini ve ürünlerini, mutfak kültürümüzü dünya arenasında hak ettiği noktaya getirmek için önemli bir adım attık ve bunu gelecek yıllarda da devam ettireceğiz” dedi. Böcek ilgi karşısında “Festivali, Gaziantep seviyesine getirmemiz gerekiyor. Bu nedenle kadromuzu kurmaya başlayacağız” demesi dikkat çekti.
Yemek fuarlarında Gaziantep önder, onu Hatay, Afyon, Adana izliyor... Sırada Kastamonu, Edirne, Kayseri, Trabzon, Ordu’yu sayabiliriz.
PROF. DR. YAVUZ TEKELİOĞLU’DAN BİR AÇIKLAMA:
“GEÇEN cuma günkü Gaziantep yazısı ile ilgili son paragrafta benim söylemimle ilgili bir yanlış var: Düzeltebilirseniz sevinirim. Çünkü Çin sarımsağına karşı yıllarca mücadele vermiş birinin bunu söylemesi doğal değil. Bir yanlış anlaşılma olmuştu. Doğrusu şöyle olacaktır: ‘Ben ikisini de severim, çok fark yoktur ama Çin sarımsağı onların yanından bile geçmez.’”
Markalar ve içgörüler konularının uzmanı Karahasan diyor ki:
‘YEREL HALK BERABER YİYOR, BERABER İÇİYOR’
BİLGİ Üniversitesi’nde pazarlama dersleri veren, yazılarına ‘markalar ve içgörüler’ ibaresini koyan Fatoş Karahasan, gastronomi üzerine çarpıcı yazılar yazıyor. Pek çok kentimiz gibi ancak ziyaret ederek anlaşılabilen bir kent olan Gaziantep’in ‘Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu’nun sentezi, tarihin, kültürün ve gastronominin merkezi’ olduğunu belirten Karahasan, etkinliklerin şu noktalarda odaklandığını söylüyor.
“Türkiye’nin ünlü şefleri, otel ve restoran yatırımcıları, sektör temsilcileri ve profesyonelleri, gurmeleri, yaşam koçları, diyetisyenleri, gıda üreticileri, gastronomi öğrencileri, tarım üreticileri, tedarikçileri, akademisyenler bir araya gelerek gıdanın bugününü ve geleceğini tartışıyorlar. Parklara ve yeşil alanlara doluşan ziyaretçilerin şölen havası içinde üreticilerin sundukları tatma, birlikte açık havada vakit geçirme etkinliklerini izleme ve yeni deneyimler yaşama imkânı bulmalarını çok önemli buluyorum.” Karahasan’ın iki bölge için bazı vurgulamaları şöyle:
- Kadim yemek kültürü modern dünyaya açılıyor. Türkiye’nin, 12 bin yıldır bu topraklarda yaşamış tüm uygarlıkların sentezi olduğunu unutmayalım.
- Tarım ve hayvancılık yapılan topraklardaki zenginlik mutfağa da yansıyor. Festival etkinlikleri kapsamında Gaziantep’te Rayiha Baharat Müzesi ve Peynir Müzesi açıldı.
- Gaziantep’in düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılında tescillenen 100 coğrafi işaretli üründen 60’ının tescil belgesinin teslim töreni yapılması çok önemli. Bu önümüzdeki günlerde 100’e ulaşacak. Antalya’da tescil belgesi verilen ürün sayısı da 20’yi buluyor.
- Antalya Belediye Başkanı Muhittin Böcek’e, Cem Oğuz, Nurettin Mert Batu, Lokman Atasoy, Osman Ayık, Cansel Tuncer, Seda Özel, Mehmet Akdağ ‘danışmanlık’ yapıyorlar.
- Turizmin Başkenti Antalya, 2016’da Expo’ya ev sahipliği yaptı; her yıl heyecanla beklenen Altın Portakal Film Festivali’yle sanata da büyük katkıda bulunuyor.
Evet, tarih ve kültürden sonra gastronomi şölenine ne kadar çok ihtiyacımız varmış... Birlikte yemeyi içmeyi özlemişiz. O yüzden parkları ve yeşil alanları, satış alanları yoğun ilgi gördü.
GÜNÜN SÖZÜ
“NEŞET Ertaş, çok özgün ve çok ama çok büyük bir halk filozofu idi adeta... Özellikle de paranın pulun, ucu siyasete kadar uzanan güç ilişkilerinin, piyasanın, imajın, reklamın, pazarlamanın ve tabii ki medyanın her alanda olduğu gibi sanatta ve kültürde de etkili olmasına rağmen, bu hâkim değerlere yaslanmadan varlık mücadelesini veren ‘özgür ve özgün bir hakiki sanatçı’ olmayı tercih etti.
Yani Ertaş, sanatsal üretiminde zoru seçecek kadar cesur ve bağımsız olduğunu da kanıtlayan bir mücadele insanı idi. Zaten bu özellikleri değil miydi Neşat Ertaş’ı Neşet Ertaş yapan...”
Yaşar ALTINTARTI
MESAJ PANOSU
“ŞU Çılgın Türkler” kitabının yazarı Turgut Özakman’ın Yenimahalle Nâzım Hikmet Konser ve Sanat Merkezi’nde vefatının 9. yılında, Hanri Benazus’un Atatürk Fotografları sergisi ve Ali Nihat Yavşan, Özgün Ökmen, Fethi Yaşar, Yekta Güngör Özden, Özden Toker, Yılmaz Büyükerşen, Leyla Serpil, Aytunç Ürkmez, Dr. Hüsnü Bozkurt’un konuşmaları (Pınar Ayhan’ın müzikal anlatısı) ile yarın anılacağını...
TÜRKİYE Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Yazarlar Sendikası, Pen Yazarlar Derneği, Türkiye Yayıncılar Birliği’nin ‘Sansürlü Hayat’ toplantısının bugün 14.00’da TGC Burhan Felek Konferans Salonu’nda yapılacağını...
30 Ağustos’ta Yemeksepeti’nin sponsorluğunda başlayan Beşiktaş Konseri’nin, 1 Ekim Cumartesi günü Hadise Konseri ile final yapacağını...
SADECE 3 ay önce, Bolu-Ankara arası 150-160 kilometrelik otoyolu kullanma bedeli 8 TL idi. Eylül ayı itibarıyla bu bedel 42 TL olmuş durumda. Vatana millete hayırlı olsun diyorum. Ali ÖZDEMİR
Paylaş