Güncelleme Tarihi:
2010 yılında Antalya Ticaret Borsası’nın öncülüğünde hayata geçirilen Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX), coğrafi işaret konusunda büyük bir farkındalık yaratmış, yöresel ürünleri korumamızın, ticarete kazandırmamızın, gelecek nesillere aktarmamızın en önemli ayağı olan coğrafi işaret ülke genelinde büyük ilgi görmüştü.
YÖREX’in yapıldığı 2010 yılında ülke genelinde 109 ürün coğrafi işaretli iken, YÖREX‘ten sonra coğrafi işaretli ürün sayımız bin 313’e çıktı, 686 ürün de tescil için bekliyor. Antalya’da da ise 2010 yılına kadar Finike portakalı ve Döşemealtı halısıyla 2 olan coğrafi işaretli ürün sayımız 15’e yükseldi. Antalya’nın yöresel değerleri ve potansiyeli dikkate alındığında sayı artırılabilir ancak farkındalık oluşturma anlamında iyi bir ivme yakalandı.
YÖRESEL ÜRÜNLERİMİZ BU TAKVİMDE
Antalya Tanıtım Vakfı ise kurumların coğrafi işaretle koruma altına aldığı yöresel ürünlere bir güzellik yaptı. ATAV, her yıl bastırdığı takvimin 2023’ün temasını, Antalya’daki coğrafi işaretli ürünler olarak belirledi. Onları bir takvimde toparladı, yurt içinde ve yurt dışında tanınırlığını artırmak için harika bir işe imza attı. Geçenlerde Zeytinpark’ta lansmanı vardı, çok istememe rağmen iş yoğunluğu nedeniyle katılamadım.
İsmi de çok sempatik; ‘Memleketim Antalya 2023’ takvimi. Takvimde, kültürümüzün parmak izleri olan coğrafi işaretlere dikkat çekiliyor. Alanya avokadosu, Alanya gülüklü (hülüklü) çorba, Alanya muzu, Alanya yenidünyası, Antalya bergamot Kabuğu reçeli, Antalya kabak tatlısı, Antalya paça çorbası, Antalya piyazı, Antalya serpme böreği, Antalya tavşan yüreği zeytini, Antalya turunç kabuğu reçeli, Döşemealtı el halısı, Finike portakalı, Korkuteli karyağdı armudu ve Manavgat altın susamı yer alıyor. Ürünün fotoğrafından menşeine kadar, hangi kurumun coğrafi işaret aldığından ürünün özellikleri ve tarifine kadar her şeyi bu takvimde bulabilirsiniz.
Başta ATAV Başkanı Yeliz Gül Ege olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Takvim benim de masamda bir yıl boyunca duracak, sonra arşivimde yer alacak.
TARIM HABERLERCİLİĞİNDE SAĞLAM ADIM
Antalya Ticaret Borsası ile Antalya Gazeteciler Cemiyeti, güzel bir iş birliğine imza attılar, ‘Tarım Muhabirliği Eğitimi’ni başlattılar. Kadim tarım kenti, tarımın başkenti Antalya’da tarım muhabirliğinin alan muhabirliğine dönüşmesi için atılan sağlam bir adım...
Sahadaki gazeteciler ve gazeteci adaylarının yoğun ilgi gösterdiği eğitimlerde tarımın duayen yazarı Ali Ekber Yıldırım’dan Galip Umut Özdil’e bir çok usta isim bilgi ve deneyimlerini paylaşıyor. Buna öncülük eden Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır ve Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İdris Taş’ı tebrik ediyor, kurumlar arası iş birliğinin devamını diliyorum.
TEKNOLOJİ MERKEZİYLE TOHUM VE FİDE ÜSSÜ OLUR MUYUZ?
Antalya son dönemde ilklerin yaşandığı bir kent oldu. Tarım Eğitim Merkezi de Antalya’da kurularak, Türkiye’nin ilki olacak. ATSO’da düzenlenen törende konuşan Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Sadri Şensoy, Aksu’da bir merkez kurulacağını ve Hollanda’daki ‘Dünya Bahçe Bitkileri Merkezi’ olarak bilinen merkezin benzerinin oluşturulacağını söyledi.
Şensoy’un verdiği bilgiye göre, merkezde eğitim ile araştırma maksatlı teknoloji alanı olacak, sektörün önde gelen firmalarının teknolojilerini sergiledikleri aynı zamanda bir kuluçka merkezi olacak, hem öğrenciler eğitim alacak hem de vatandaşlara eğitim verilecek. Merkezde, tohum ve fideye ağırlık verilecek. Kurulacak merkezle, tohum ve fidecilik konusunda zaten iddialı olan Antalya’nın iyi bir ivme yakalama şansı olur.
Bu merkezin bir an önce kurulmasını, tarımımıza katkı sağlamasını umuyorum. Sadece lafta kalacağını düşünmüyor, merkezin kurulmasına öncülük edenleri tebrik ediyorum.