Türkiye Psikiyatri Derneği haberleri sayfasında Türkiye Psikiyatri Derneği hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 502 Türkiye Psikiyatri Derneği haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Türkiye Psikiyatri Derneği’nin başlattığı çevrimiçi ruhsal destek sistemi, depremin psikolojik yaralarını sarmayı amaçlıyor. Başvuranların en sık yaşadığı sorunlar şöyle: Uykusuzluk, huzursuzluk, gördüklerini zihninde canlandırma ve kâbuslar.
#Türkiye Psikiyatri DerneğiCinsel saldırıda bulunanlara yönelik "kimyasal hadım" tartıpşmalarının ardından Adalet Bakanlığı tarafından oluşturulan “Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlardan Hükümlü Olanlara Uygulanacak Tedavi ve Diğer Yükümlülükler Hakkında Yönetmelik” 26 Temmuz 2016 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
#TTB8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla bir mesaj yayınlayan Türkiye Psikiyatri Derneği, öncelikle kadınların "şiddetten bağımsız" anılamıyor olmasını eleştirdi ve çarpıcı tespitlerle bir mesaj yayınladı. TPD, yayınladığı açıklamada şu sözlere yer verdi:
#8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü"Bu ve yakın coğrafyada o kadar çok acı yaşanıyor ki biz bir şeyler yapmaya çalışırken her gün yeni acılar ekleniyor." Türkiye Psikiyatri Derneği bir açıklama yaparak 10 Aralık İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin kabul edilişinin yıl dönümü dolayısıyla eşitliğe ve insan haklarına vurgu yaptı. Dernek yazılı bir açıklama ile bildirgenin başında yer alan "İnsanlık ailesinin bütün üyeleri için eşit, adil ve devredilmez hakların tanınmasının, dünyada özgürlüğün, adaletin ve barışın temeli olduğu, eğer hakları korunamıyor ise herkesin zulüm ve baskıya karşı son çare olarak direnme hakkına başvurmak zorunda kalabileceği" bölümünden bahsedilen açıklamada şu sözlere yer verildi,
#İnsan Hakları Evrensel BildirgesiTürkiye Psikiyatri Derneği (TPD) Dünya Ruh Sağlığı Günü'nde hasta haklarına dikkat çekti ve Sağlık Bakanlığı tarafından çıkarılan hasta hakları yönetmeliğini eleştirdi. TPD, bu yönetmeliğin uzmanların görüşü alınmadan yapıldığını vurguladı. Dernek adına uzman Dr. Burcu Rahşan Erim'in yaptığı yazılı açıklamada şu sözlere yer verildi:
#DepresyonGeçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanlığı, aile hekimlerine bir yazı göndererek psikiyatri hastalarının kimlik adres ve tanı bilgilerini istemişti. Bunun üzerine Türk Tabipleri Birliği ve 3 farklı dernek daha bir araya gelerek açıklama yaptı. Dernekler, "Hekimlerin doğru teşhis koyabilmesi için hastanın hekime güvenmesi, herhangi bir çekince hissetmeden, korkmadan, yaşadıklarını, gördüklerini paylaşması gerekir." şeklinde açıklama yaptı.
#Türkiye Psikiyatri DerneğiSoma'da geçtiğimiz yıl yitirdiğimiz 301 madencinin ardından acılar dinmedi. Kurtulan ve madende arkadaşlarını yitiren birçok işçi de olay sonrası ruhsal travma ve depresyon yaşamaya başladı. Bu durum Soma'da yaşanan facianın hala farklı boyutlarıyla devam ettiğini ortaya koydu.
#SomaTürkiye'de 500 bin şizofreni hastası var. En büyük sorunları hastalıkları öğrenildiğinde toplumsal olarak "damgalanma." En az yüzde 50'si ise düzgün bir biçimde tedavi göremiyor. Türkiye Psikiyatri Derneği 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü'nde şizofreniye dikkat çekti. Dernek adına yapılan yazılı açıklamada Türkiye Psikiyatri Derneği'nden Prof. Dr. Ayşe Esen Danacı ve Şizofreni Dernekleri Federasyonu'ndan Doç. Dr. Haldun Soygür hastalıkla ilgili şu noktalara dikkat çekti:
#Şizofreniİkbal Uzuner ve Ayşenur Halil’i vahşice öldürdükten sonra intihar eden Semih Çelik’in 5 hastanede kaydı çıkması “Neden tedavi edilemedi ve neden hastanede değildi” sorusuna neden oldu. Uzmanlara göre katil çok zeki bir psikopat.
#İstanbulTürkiye Psikiyatri Derneği deprem bölgesinde görev alan uzmanların gözlemlerine dayanan bir rehber yayımladı. Çalışmaya göre cinsiyet eşitsizliğinin belirgin olduğu yerlerde kadınlar afetten daha çok zarar görüyor.
#Hazan Aköz Işık“Yargılanmadan dinlenmek, ruh sağlımızı korumak ya da iyileştirmek için” psikolojik desteğe ihtiyaç duyabiliriz. Fakat bizim için en doğru psikoloğu veya psikiyatrı nasıl seçeceğiz? Üstelik birçok terapi ekolü de var. Koltuğa uzanıp çocukluğumuza mı döneceğiz, yoksa geçmişi geçmişte bırakmayı mı tercih edeceğiz?
#Hazan AKÖZ IŞIKTürkiye Psikiyatri Derneği’nin başlattığı çevrimiçi ruhsal destek sistemi, depremin psikolojik yaralarını sarmayı amaçlıyor. Başvuranların en sık yaşadığı sorunlar şöyle: Uykusuzluk, huzursuzluk, gördüklerini zihninde canlandırma ve kâbuslar.
#Türkiye Psikiyatri Derneği6 Şubat depremleri gibi yıkıcı afetler sonrası tutulan yasın sadece kişiler değil, toplum üzerinde de etkisi oluyor. Üstelik bayram gibi özel günlerde sevdiklerimizin yokluğunu daha yoğun yaşayabiliyoruz. Uzmanlara toplumsal olarak bu yas sürecini nasıl yönetebileceğimizi sorduk: “Bayramı afet bölgesindekileri de içine katarak kutlamalı”, “Bölgedeki yaşam koşullarının iyileştirilmesi yas sürecinin sağlıklı ilerlemesine katkı sağlar”, “Yapamadıklarımıza değil de yaptıklarımıza ve yetebileceklerimize odaklanmalı”...
#YasÖnce deprem. sonra sel, afet bölgesinde hayatı altüst etti. Yaşananlardan herkes etkilendi fakat depremden önce psikiyatrik tedavi gören afetzedeler için bu süreç çok daha zor. Uzmanlar afetlerin psikiyatrik hastalıkları tetikleyebileceğini, hastaların ilaç kullanımında ve tedavisinde aksama olmaması gerektiğini söylüyor.
#Psikiyatri TedavisiDepremzedelere destek vermek için binlerce psikiyatr ve psikolog gönüllü olarak harekete geçti bile. Sahra hastanelerinde, çadırkentlerde görev yapıp ihtiyaç duyanlara destek verecekler. Ayrıca çevrimiçi destek üniteleri de oluşturulacak.
#DepremDepremin vurduğu şehirlerde halk hem afetin yarattığı travmayla başa çıkmaya çalışıyor hem de yakınlarını, evlerini, işlerini, kültürlerini ve geleceklerini kaybetmenin yasını tutuyor. Bölgede çalışan ruh sağlığı uzmanlarıyla konuştuk. İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Ayten Zara halkın barınma, korunma, beslenme ihtiyaçlarının tümünün hızlı bir şekilde karşılanması gerektiğine dikkat çekti: “Ayakları üşüyen, karnı aç olan birine ‘Nasıl hissediyorsun’ diye sorsanız ‘Açım, üşüyorum!’ der.”
#DepremDeprem insan psikolojisinde de yıkımlar yaratıyor. Yaşadığımız felaket elbette en başta afet bölgesindeki insanların psikolojisinde tahribata yol açtı. Ama aynı zamanda televizyon başından, gazetelerden, sosyal medyadan yaşananları takip eden herkesi de derinden sarstı. Türkiye Psikiyatri Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Ejder Akgün Yıldırım psikolojik olarak bu dönemde ruh sağlığımızı korumanın yollarını anlattı.
#DEPREMÇoğumuz psikolojiye ilgi duyuyoruz. Günlük stresimiz, sorunlarımız için kendimize iyi geleceğini düşündüğümüz kitaplar okuyor, anlatılanları dinliyor ve öğrendiklerimizi de uygulamaya çalışıyoruz. Psikoloji alanındaki en iyi podcast’leri işin uzmanlarına sorduk.
#PsikolojiAklım almıyor. Günlerdir gencecik bir kadının fotoğrafına bakıp kahroluyorum. Yolda yürürken benim ya da bir başka kadının ‘güçsüz’ görüldüğü için başına aynısının gelebilme ihtimali ise beni mahvediyor. Çocuğunu tedavi ettirmek yerine ona ayrı ev açıp sadece para ve rahatlık sağlayan ailesinin de en az oğulları kadar suçlu olduğunu düşünüyorum. Peki, şimdi ne olacak? Aile hakkında dava açılabilir mi? Katil zanlısı ‘deli’ raporu alıp 3 gün sonra serbest mi kalacak? Aileler çocuklarının tedaviye ihtiyacı olup olmadığını nasıl anlar? Psikiyatrist Prof. Dr. Fatih Öncü ile konuştum.
#Fatih ÖncüBayraklı’da yıkılan binaların görüntüsü bizi nasıl etkiledi? Depremi ekranda izlerken bile ruhsal açıdan hasar alıyor muyuz? Türkiye Psikiyatri Derneği Ruhsal Travma ve Afet Psikiyatrisi Çalışma Birimi üyesi Prof. Dr. Ejder Akgün Yıldırım “Medyanın acı ve zorluğu teşhir etmesi sert bir yüzleşme oldu” diyor.
#Gazetehaberleriİzmir’deki 6.6 büyüklüğündeki deprem felaketi sadece binaları yıkmadı, ruhsal anlamda hepimizi yerle bir etti. Depremi yaşayanlar “Ya bir daha olursa”, İzmir’deki acıya TV aracılığıyla şahit olan bizler ise “Ya bizim de başımıza gelirse” korkusuyla, gecelerdir yattığımız yerde dört dönüyoruz. Büyük felaketlerin ardından travma sonrası stres bozukluğu ile depresyon görüldüğünü belirten uzmanlar, “Korkmanız normal” derken, hem bireysel hem toplum olarak yapılması gerekenleri anlattı.
#YazarTürkiye ve dünyada insan psikolojisine odaklanan yapımlar ilgi odağı. Özellikle psikiyatr Dr. Gülseren Budayıcıoğlu’nun gerçek hikâyelere dayanan kitaplarından uyarlama diziler en çok izlenenler arasında... YouTube’da da insan psikolojisini irdeleyen pek çok program milyonlarca tık alıyor. Ancak bu dizi ve programları faydalı bulanlar kadar eleştirenler de var.
#GazetehaberleriÖnceki salgınlar gösterdi ki insanlık bu süreçlerden geçtiğinde arkada kaygı, depresyon ve takıntı gibi psikolojik hastalıklar kalabiliyor. Korona sonrasını sorduğumuz psikiyatr Eylem Cankurtaran “Virüs kaparım korkusuyla abartılı önlemler alanlar olacak. Maske ve sosyal mesafeyle rutin hayatınıza dönerek ruh sağlığınızı koruyabilirsiniz. Asıl risk grubuysa sağlık çalışanları” diyor.
#Gazetehaberleriİstanbul’da yaşayan ve iki çocuk annesi olan 49 yaşındaki A.S. de katıldığı bir kampta tanıştığı yaşam koçuna ‘Üzerindeki negatif enerjileri temizleme’ vaadiyle 6 bin dolar ödedi. Daha sonra ruh sağlığı gittikçe bozulan A.S. hastanede psikiyatrik tedavi görmek zorunda kaldı.
#Yaşam Koçu