Animasyon dünyasında bir yıldız: Defne Aydemir

Güncelleme Tarihi:

Animasyon dünyasında bir yıldız: Defne Aydemir
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2024 02:38

Lise eğitimi sırasında animasyon eğitimi almayı kafasına koyan İzmirli Defne Aydemir, dünyanın en iyi üniversitelerinde aldığı eğitimlerin ardından animasyon ve görsel hikaye anlatıcılığında çığır açan çalışmalara imza atıyor…

Haberin Devamı

 

Defne Aydemir, 2000 kuşağının tüm özelliklerini taşıyan bir İzmirli. Daha ilkokul çağında animasyoncu olmayı kafasına koyup İzmir Amerikan Koleji'nde lise çağında üniversitede animasyon eğitimi almaya karar verdi. Üniversiteye hazırlanmak için İtalya Milano’da Nuova Accademia di Belle Arti (NABA), ABD Boston’da New York Film Akademisi’nde (NYFA) kurslara katıldı. Çeşitli sanat okullarına başvurmak üzere bir portfolyo stüdyosuyla çalıştı. Lise eğitimi bitince birçok sanat okulundan kabul almasına karşın film endüstrisi ile doğrudan ilişkisi olması nedeniyle yüzde 40 yetenek bursu da veren NYFA’yı seçti. Animasyon eğitimini NYFA Los Angeles kampüsünde güzel sanatlar dalında lisans (BFA) düzeyinde yaptı ve eğitimi sırasında 3D animasyondan ‘rigging'e kadar çeşitli karmaşık animasyon tekniklerini öğrendi. Tüm süreci A’dan Z’ye tek başına gerçekleştirdiği “Little Axolotl” başlıklı tez kısa filmi birçok iyi eleştiri aldı.

Haberin Devamı

DÖNÜM NOKTASI OLDU

Defne'nin ilk öne çıkan başarısı 2021 yılında “Little Axolotl (Küçük Axolotl)” adlı kısa animasyon filmiyle geldi. Titizlikle yazdığı, yönettiği, yapımcılığını ve animasyonunu üstlendiği bu proje hem eleştirmenleri hem de izleyicileri büyüledi. Filmin benzersiz hikaye anlatımı ve görsel çekiciliği, saygın HALO Uluslararası Film Festivali'nde En İyi Animasyon dalında mansiyon ödülünün yanı sıra Crossings Uluslararası Film Festivali'nde En İyi Animasyon dalında ödül kazandı. FrameFushion Uluslararası Film Festivali’nde ise animasyon kategorisinde finale kaldı. Bu ödüller Defne'nin sadece teknik becerisini değil, aynı zamanda izleyicilerde derin yankı uyandıran ilgi çekici anlatımlar oluşturma yeteneğini de ortaya koyuyor. Sınıf birincisi ve onur öğrencisi olarak mezun olduktan sonra Defne, animatör olarak serbest çalışmaya başladı.

DİJİTAL KİTLELERİ BÜYÜLEMEK

Hızla gelişen çevrimiçi içerik ortamında Defne, dijital kitlelerle etkili bir şekilde etkileşim kurma kapasitesini kanıtladı. Thomas Sanders & Friends YouTube kanalı için hazırladığı animasyon video 515.000'den fazla görüntülenme ve 50.000 beğeni alarak geniş ve farklı kitlelerde yankı uyandıran içerikler oluşturma becerisini ortaya koydu. Biri Xbox için olmak üzere çeşitli reklam kampanyalarında çalıştı.

Haberin Devamı

SANAT İLE BİLİMİ BİRLEŞTİRMEK

Çok yönlülüğünü ortaya koyan Defne, Türkiye Psikiyatri Derneği ile yaptığı işbirliği sayesinde bilimsel iletişim alanına adım attı. Psikiyatride ilaç tedavileri üzerine üç bilimsel temel kitap için çarpıcı kapaklar tasarlayıp, karmaşık bilimsel kavramlar ile görsel netlik arasındaki boşluğu etkili bir şekilde doldurdu. Tasarımları, psikiyatri profesyonellerinden oluşan geniş bir kitleye ulaşarak kritik bilgilerin sunumunu geliştirip, Türkiye'de ruh sağlığı alanındaki bu kitap serisini ilgi çekici bir hale getirdi.

SANAYİDE İŞBİRLİĞİNİN TEŞVİKİ

Defne'nin etkisi eğlence ve eğitimin ötesine geçerek sanayi işbirliği alanına da uzanıyor. Uluslararası Patent Fuarı ve Üniversite Sanayi İşbirliği Ulusal Kongresi için hazırladığı animasyonlu bilgilendirme videosu, teknoloji transferi ve akademik kurumlar ile sanayi paydaşları arasındaki ortaklıklar konusundaki tartışmaların teşvik edilmesinde önemli bir rol oynamıştır.

Haberin Devamı

Defne yaratıcılığını animasyon yeteneği ile birleştirince reklam dünyasının içine doğru ilerlemeye başladı ve Amerika Phoenix’te bir reklam şirketinin ‘Creative’ departmanında halen çalışmalarını sürdürmektedir. Burada çeşitli reklamlara katkı verirken önüne çok önemli bir proje geldi: “ Temiz Seçim Kampanyası.”

İLHAM VEREN ÇİZGİ ROMANLAR

Defne'nin sanatı bir eğitim aracı olarak kullanma becerisi, Arizona Yurttaşları Temiz Seçim Kampanyası Komisyonu için hazırladığı “Kaptan, Harekete Geç - Ve Geleceğin Seçmenleri” adlı çizgi roman çalışmasında da örneklendi. Bu ilgi çekici projenin görsellerinin arka planını hazırlayarak, genç okuyucuları bilinçli oy verme ve yurttaşlık sorumluluğunun önemi hakkında bilgilendiren bir anlatı geliştirilmesinde hayati bir rol oynayan bir kamu spotu niteliğindeki projede çalıştı.

Haberin Devamı

Defne, animasyon ve görsel hikaye anlatıcılığında çığır açmaya devam ederken, yolculuğu hevesli genç sanatçı adayları için bir ilham kaynağı ve yaratıcı çalışmaların çeşitli sektörlerde yaratabileceği derin etkiye dair güçlü bir hatırlatma işlevi görüyor. Her yeni projeyle, sadece sanatsal becerilerini geliştirmekle kalmıyor, aynı zamanda günümüz dünyasında sanatın dönüştürücü potansiyelini gerçek anlamda somutlaştıran önemli konuşmalara ve girişimlere katkıda bulunuyor. Onun yolculuğu, yaratıcılık, bağlılık ve sanatsal ifade yoluyla değişimi etkileme yeteneğinin birleşimini örnekliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!