Ege’nin bereketli topraklarından çıkan zeytinden zeytinyağına, peynirden bala, el halısından gulete, pideden köfteye, domatesten kestaneye onlarca ürün değerini coğrafi işaretle de tescilliyor. Ege’nin 8 kentinin 215 ürünü coğrafi işaretli. 10’u ise Avrupa Birliği’nden de tescilli.
#1Yemyeşil doğası, taş evleri ve masmavi plajlarıyla Kuzey Ege’nin gözde adreslerinden biri olan Ayvalık’ın derinlikli ve çok katmanlı bir yemek kültürü var. Tam karşısındaki Midilli Adası ve Girit Adası’ndan gelen Türk ailelerin etkisiyle şekillenen yöre mutfağında özellikle mezeler öne çıkıyor. Bu yaz yolunuz Balıkesir’in bu güzel ilçesine düşerse en iyi lezzet durakları da listenizde olsun.
#AyvalıkMasterChef sakızlı kebap tarifi ve malzemeleri izleyiciler tarafından merak ediliyor. MasterCehf Türkiye yeni bölümünde Türkiye'nin 7 bölgesinden 7 farklı kebap tarifi yapılacak. Marmara Bölgesi'nden Bursa mutfağından sakızlı kebap tarifi de bunlardan biri. Peki Sakızlı kebap nasıl yapılır, malzemeleri neler?
#Sakızlı Kebap TarifiSon dönemde tarzları farklı olsa da beklentilerimi tam anlamıyla karşılayan iki restorana birbiri ardına gitme fırsatı buldum. İkisinden de çok mutlu ve gastronomi kültürümüz adına umutlu ayrıldım. Etik değerleri olan, yaptıkları işi sadece para kazanma aracı olarak görmeyen, günü kurtarma anlayışında olmayan yerler gerçekten fark yaratıyor...
#Müge AkgünÇeşme Yarımadası’nı bölgeye özel çeşit çeşit malzemeleri ve yemekleri üzerinden anlatan ‘Yarımada Yolculuğunda Eskimeyen Lezzetler’ ilham veren bir kitap. İçindeki kolay uygulanabilir tarifler arasında Seferihisar’ın ıspanak balığı, Sefaradların pırasa dolması ve enginar sirkeli tahin sos gibi lezzetleri görmek beni çok sevindirdi.
#Ebru ErkeKendilerini Anadolu mutfağı olarak tanımlayan Herise İstanbul’un 1 yıldır özlemle beklenen yemeklerini yeni yerlerinde ilk tadanlardan biriydim. Aydın, Söke, Tire gibi İç Ege’ye yoğunlaşan mutfaklarında sadece tadım menüsü sunan Asude ve Bahadır Boğatır şefler gastronomimizin yüz akı bir mekân yaratmış...
#Anadolu MutfağıTürkiye’nin ikinci Kapadokya’sı diye nitelenen 3 bin yıllık tarih mirası Frig Vadisi, eşsiz doğasıyla ziyaretçileri hayran bırakıyor. Vadi, büyüleyici atmosferinde yükselen sıcak hava balonlarıyla yerli ve yabancı ziyaretçilerine farklı bir deneyim yaşatıyor.
#Frigya VadisiMasterChef’in efsane jürisi Mehmet Şef (Yalçınkaya) Bodrum’daki Kocadon Museum Hotel’in bahçesine açtığı Denizden adlı balık restoranında bu yazın yıldızını açıkladı: Mavi yengeç. Gelin, “Orada Bir Oda Var Uzakta” ziyaretlerimizde bu hafta hem bu kişilikli oteli ve hem de Mehmet Şef’in yeni starını tanıyalım. Çünkü bir otel ve bir restoran ancak bu kadar birbirini tamamlayabilir.
#Mehmet ŞefKent hayatının kültürel faaliyetlerinden birine dönüşen ‘Uluslararası Suç ve Ceza Festivali’, 13’üncü kez İstanbullu sinemaseverlerle buluşuyor. Bu gece açılışı yapılacak organizasyon 23 Kasım’a kadar sürecek. Festival kapsamında 33 ülkeden 47 film gösterilecek ve bu yılki ana tema olan ifade özgürlüğüne ilişkin paneller düzenlenecek.
#FİLMGeçen hafta zeytin hasadına katılmak için Ayvalık’a gittim. Aynı zamanda, düzenlenen eğitimlerde anıt ağaç ve ekoloji atlası gibi birçok güzel projeyi dinledim. Gördüm ki hasat bahane, son zamanlarda zeytinle ilgili yapılan çalışmalar şahane.
#Ebru ErkeDamla sakızı kaçakçılığına karşı Osmanlı döneminde para cezasından ölüme kadar değişik ölçüde yaptırımların varlığına dikkat çeken Dr. Öğretim Üyesi Betül Öztürk ekliyor: “Bu, değerinin bir ölçütü ve bana hep pırlantayı hatırlatıyor. Pırlanta taşını sadece kesimine göre değil, rengine göre de ayırarak değer biçeriz. Damla sakızı da aslında öyle, rengine göre ayrılıyor. Elbette büyüklüğünü de atlamamak lazım. Pırlanta taşı gibi damla sakızının da büyüklüğü önemli.”
#1Bütün yaz devam eden seyahat rehberimizin son bölümüne geldik. Bu kez istikamet Kuzey Ege. Serin suyundan mı, tarihinden mi, Kaz Dağları’ndan mı yoksa zeytininden mi bahsetsem size, bilemiyorum. Bu coğrafya beni hep çok heyecanlandırıyor. O sebeple adım adım, tadını çıkararak gezelim.
#Saffet Emre TonguçDünyanın karşı karşıya kaldığı en büyük çevresel sorunlardan birinin de iklim değişikliği olduğunu ifade eden Mondelez Türkiye Genel Müdürü Karagöz, bu süreçte çözümün bir parçası olabilmek adına “Falım’la Yeşeren Sakız Ağaçları” projesini hayata geçirdiklerini söyledi. Karagöz, damla sakızının dünyada Çeşme’yle de anılmasını hedeflediklerini paylaştı.
#1Alaçatı’nın özellikle yaz aylarında sokaklarını damla sakızı kokusunun sardığını söyleyen şef Hüseyin Pancar, bu kokunun da kimi zaman tencerede pişen muhallebiden, kimi zaman da yemek sonrası içilen likörden geldiğini paylaşıyor ve ekliyor: “Sakız ağacı Ege’nin Efe’si gibi... Köklendiği yeri güzelleştiren bir doğası var.”
#1Buzdolabından çıkarıp soğuk soğuk yemesi de çok keyifli, kahvaltıda yoğurda karıştırıp ev yapımı granolayla sunması da... Keçi veya Erzincan tulumu gibi yoğun aromalı peynirlerle hazırladığım salatalara yakıştırıyorum. Şeftaliden salsa yapıp çiğ balık tabaklarıyla birleştirmeyi de seviyorum. Sade dondurmayla servis edilen şeftalili crumble’ın yeriyse bende çok ayrı… Şeftalinin tadını çıkarabileceğimiz çok az bir zamanımız kalmışken mutfağımda nasıl kullandığımı anlattım.
#ŞeftaliTatildeyken yediğimiz dondurmaların yeri bir başka... İncirden karadut ve sakıza, taze yerel malzemelerin, çoğu zaman da şehirde bulamadığımız kalitede doğal sütün tadıyla yıldızlaşan dondurmalar özellikle akşam yürüyüşlerinin vazgeçilmez eşlikçisi. Jürimize tatil yerlerindeki en iyi adresleri sorduk...
#DondurmaYol kenarında meyve-sebze satan kamyonlar... Sirke, salça ve zeytinyağının hasını dükkânına taşıyanlar... Yörenin en lezzetli peynir ve hamurişlerini üretenler... Ege ve Akdeniz’de pek çok ilimiz birer lezzet durağı niteliğinde... Peki, ünlü şefler tatilden dönerken nerelerden alışveriş yapıyor, hangi ürünler için rotasını değiştiriyor?
#GastonomiProtein değeri yüksek, hafızaya iyi geliyor, kalbimizi koruyor, kemik gelişimini destekliyor. Her mevsim soframızın en kıymetli malzemelerinden biri olan balık, yaz aylarında da vazgeçilmezimiz... Yanına fava, havuç tarator gibi mezeleri, patates ve roka salatalarını çok yakıştıran yazarımız Dr. Ayça Kaya sağlıklı pişirme yöntemlerini anlatıyor, tarifler veriyor.
#Sponsorlu İçerikYüzlerce yıllık zeytin ağaçlarının gölgesinde keçilerin otladığı, virajlı yollarıyla küçük yerleşim birimlerini birbirine bağlayan bir ada Gökçeada. Lavantaların, biberiyelerin ve adaçaylarının kokusu eşliğinde daracık sokaklardan yürürken, pembe çiçek açmış zakkum ağaçları size zamanda kaybolduğunuzu hissettirir.
#Gökçeada