Paylaş
Bana “En sevdiğin meyve ne” diye sorduklarında küçüklüğümden beri cevabım değişmez: Isıra ısıra yerken suları dirseklerimden akan kocaman yarma şeftali... Dedemlerin Marmaris İçmeler’deki evinin arka bahçesinde vardı bir şeftali ağacı. Kuzenim Melis’le gider, büyümelerine fırsat vermeden koparırdık. Ama “Şeftalinin en iyisini nerede yedin” diye sorsalar, “Datça pazarında” derim. Tüylülüğüne de aldırmam, soymadan hemen mideye indiririm. Temmuz deyince dağın taşın şeftali olduğu bir diğer yer de Aydın Ovası. Tire pazarına giderken geçtiğim bahçeler beni her seferinde ayrı büyüler. Arabanın camını açarım şeftali kokusu içeri dolsun diye... Bir de ‘Kızınız Defneyi, Oğlumuz İskorpite’ kitabını yazarken tanıştığım, Urla pazarındaki yassı beyaz şeftaliler yok mu... Onlara değinmeden de geçmiş olmayayım.
Şeftaliyi buzdolabından çıkarıp soğuk soğuk yemesi de çok keyifli, kahvaltıda yoğurda karıştırıp ev yapımı granolayla sunması da... Granola hazırlarken içine son dokunuş olarak kabak çekirdeği, keten tohumu, limon kabuğu rendesi ve bazen toz tarçın eklemeyi de seviyorum. Süzme yoğurda iyice olgunlaşmış şeftaliyi doğrayıp üzerine de bu granoladan ekliyorum.
Şeftalinin pişmişi de kendi olduğu haliyle de salatalara çok yakışıyor. Özellikle şeftaliyi yoğun aromalı peynirlerle hazırladığım salatalara yakıştırıyorum. Keçi veya Erzincan tulumu gibi peynirlerle de roka, semizotu veya körpe ıspanak gibi yeşilliklerle de çok yakışıyor. Bu salatalarda badem veya fındıkla birlikte narenciyeli hafif sirkeli soslar da çok iyi sonuç veriyor. Manda sütünden mozzarella veya burrata’yla birleştireceksem şeftaliyi ızgarada pişirmeyi tercih ediyorum. Şeftalinin lezzeti yoğunlaşırken peynirlerin hafifliğine de bir derinlik katıyor. Bu tür tabaklarda taze fesleğen, reyhan veya kekik kullanmak iyi oluyor. Buğday salatasında kullanacaksam da ufak ufak küpler halinde kesiyorum. İçine de roka, taze nane, maydanoz, ceviz içi ve beyazpeynir koyuyorum.
ÇOCUKLARA MİLKSHAKE VEYA BUZLU ÇAY
Çiğ balık tabaklarına şeftaliden salsa da yaparım. Taze kişnişle iyi ikili olduklarını düşünüyorum. Şeftali, kırmızı kapya biber, taze soğan, misket limonu suyu, acı biber ve taze kişnişi minicik doğrayıp bir salsa hazırlayabilirsiniz. Bunu yine küp kesilmiş levrekle birleştirerek ceviche’ye dönüştürebilirsiniz. Çiğ balıktan çok hoşlanmıyorsanız balık eklemeden kıtır tortilla lavaşı batırarak yemek de mümkün.
Sarı ve pembesi arasında keskin farklar olanlar buzhanede beklemiştir. Renk geçişleri fazla olmamalı.
Yazın çocuklara şeftalili milkshake ve şeftalili soğuk çay da hazırlıyorum. Olgunlaşmış şeftalileri süt, bal ve eğer varsa bir avuç ahududuyla blender’dan geçiriyorum. Buzlu çay içinse demlediğim siyah veya yeşil çayı limon suyu, şeftali dilimleri, rendelenmiş zencefil ve bir çubuk tarçınla buzdolabında bekletiyorum. İçmek istediğimiz zaman bol buzlu bardakta servis ediyorum.
BAL, BİBERİYE VE TEREYAĞIYLA
Şeftali soslu sakızlı muhallebi, şeftalili crumble, şeftalili tart... Hepsi de yazın çok sevdiğim tatlılarından. Crumble hazırlamak hem çok kolay hem de iyi bir sade dondurmayla sunulduğunda pek çok alengirli tatlıya taş çıkaracak kadar lezzetli oluyor. Şeftalileri sotelemek de favori kullanım yöntemlerimden biri... Bal, biberiye ve biraz tereyağıyla sotelediğiniz şeftali dilimlerini ızgara hellim veya yumurtalı ekmeğin yanında sunmayı deneyin. Beğeneceğinize eminim.
Son olarak, şeftali alırken dikkat etmeniz için küçük bir tüyo vereyim. Sarı ve pembesi arasında keskin farklar olan şeftaliler buzhanede beklemiştir. Dolaba girmemiş şeftali almak istiyorsanız meyvenin renk geçişlerinin fazla dikkat çekici olmadığından emin olun. Şeftali için son ayımız, keyfini çıkarın.
Paylaş