Güncelleme Tarihi:
AHMET GÜZELYAĞDÖKEN
KÖFTE, BALIK, KOKOREÇ...
Akın’ın Yeri, İzmir
Urla’nın Özbek Köyü’nde, başarılı bir balık restoranı. 50 yılı aşkın süredir açık. Baba Hikmet Kuşcan tarafından kurulmuş, şimdi oğulları Mehmet ve Himmet’e emanet. Kardeşlerden biri mutfağın, diğeriyse servisin başında. Ekşili bebek kalamar ve bademli barbun çok seviliyor... (0530) 281 11 74
Köfteci Tamer, İzmir
Çamdibi’nde. Tamer Kıraş malzeme tedariki ve alışverişle ilgileniyor. Oğlu Caner’se ızgaranın başında. 1950’lerde seyyar köfte satışıyla başlayan hikâyeleri 1996 yılında dükkâna taşınmış. Kâğıt üzerinde sunulan köfte-ekmek, piyaz ve ayranları meşhur. (0533) 490 60 46
Kokoreççi Asım Usta, İzmir
Asım Usta (Yılmaz) sağ ve işinin başında. 150 metre ilerisindeki diğer büyük dükkânda oğlu Cihan Yılmaz’la birlikte çalışıyorlar. 1960’tan beri var. İzmir’in en ünlü kokoreççilerinden... (0232) 462 02 14
AYFER YAVİ
KUYUDA PİŞEN KUZU TANDIR
Babaoğlu Lokantası, İzmir
Tire’de. Yörenin meşhur tak tak kebabı dendiğinde akla ilk gelen yerlerden. Özel pidesiyle birlikte kuyuda pişmiş süt kuzu tandırını mutlaka tadın. Etin suyuna yaptıkları çorbaları da meşhur. (0554) 224 35 39
Yıldız Katmer, Manisa
Akhisar’da. 80 yılı aşkın süredir hizmet veriyor. Kurucu baba Erdoğan Öncü’nün izinde üçüncü kuşak Nezih ve Nurettin Önce işin başında. Alıştığımız fıstıklı katmerin aksine peynir, yumurta ve maydanozlu tuzlu katmer yapılıyor. Hamuru incecik. (0236) 414 37 76
BORA BOZANKAYA
EN TAZE MEZELER
Cunda Adab Mutfak, Balıkesir
Ayvalık’ta. Her gün tezgâha dizilen zeytinyağlılar leziz ama asıl çorbaları meşhur. Sakızlı badem çorbası, enginar çorbası, yöre otlarıyla hazırlanan sultani çorba gibi alışılmışın dışında çeşitler var. (0534) 313 82 82
Ova Butik Otel, Muğla
Datça Ovabükü’nde. Denize nazır bir işletme. Kabak çiçeğinden biberine dolma çeşitleri, evinizde hissettiren yağ çekmemiş mücveri, mezeleri ve ızgara balıkları oldukça lezzetli. (0252) 728 01 05
DEFNE ERTAN TÜYSÜZOĞLU
EGE MUTFAĞINI TATTIRIYOR
Şafak Lokantası, İzmir
Urla’da. 1974’ten bu yana açıklar. Mesleği babasından öğrenen İsmet Gecikmiş ve ailesi işletiyor. Sakız enginardan şevketibostana Egeli leziz örnekler var. (0232) 754 13 56
EBRU ERKE
EKMEK DOLMASINI KAÇIRMAYIN
Reana Restaurant, Muğla
Bodrum’da. Efsanevi bir aile işletmesi. Remziye Akbaş bütün mezeleri yaparken kocası Zafer Bey ızgaranın başında balıkları pişiriyor. İkisi de her an mutfağın başında. Oğulları (Hüseyin) servisin başında, gelinleriyse (Hilal) kasada duruyor. (0252) 387 71 17
Beğendik Abi, İzmir
Urla’da. Mutfağın başında Handan Hanım (Kaygusuzer) var. Oğlu tezgâhta duruyor, eşi de diğer tüm detaylarla ilgileniyor. Lokal Urla malzemelerini kullanarak Ege yemekleri pişiriyorlar. Ekmek dolmasını başka hiçbir yerde bulamazsınız ama burada var. (0232) 754 20 71
Ayna, Balıkesir
Ayvalık, Cunda’da. Nihal Güven’in, kızı Ezgi’yle birlikte işlettikleri ve ‘yeme, içme, oturma yeri’ olarak adlandırdıkları Ayna, yaz kış açık. Arapsaçlı iç bakla, arpacıksoğanlı-pekmez soslu enginar, ançüez ve zeytin soslu börülce, fırında sebzeli sardalya dolması gibi yaratıcı ama aynı zamanda malzemenin özüne odaklandıkları tabakları var. (0266) 327 27 25
HAKAN SÜVE
GÜLER YÜZLÜ HİZMET
Hasır Beach Restaurant, Muğla
Bodrum, Gündoğan’da. Açıldıklarından beri servisini 3 kız kardeşin yaptığı, mutfağındaysa anne ve babalarının olduğu sevimli bir yer. Hemen iskele üzerinde kurdukları denize nazır masalarıyla da dinlendiriyor. Akşam yemeğinde sofranızı mezelerle donatabilir veya sabah kahvaltısında ev yapımı reçellerin lezzetine doyabilirsiniz. Sac kavurma sevilen lezzetlerinden. (0541) 377 94 22
Garaj Lokantası, Muğla
Bodrum’da 1987’de açılmış. Her gün çeşit çeşit sulu ev yemeği çıkıyor. Çorba çeşitleri ve ızgaraları da var. Hizmet güler yüzlü, günlük yemekler leziz. (0507) 959 13 34
SALİH SEÇKİN SEVİNÇ
ARNAVUTCİĞERİ, MİDYE DOLMA...
Garden Et Lokantası, Silivri
Mutlu Kesen ve ailesi müthiş iş çıkarıyor. Restoranı 3 kuşak birlikte işletiyorlar. Tereyağında pişirdikleri Arnavutciğerleri lokum gibi. Paçanga börekleri ve ızgara çeşitleri de bir o kadar seviliyor. (0212) 723 68 40
Midyeci Eşref&Sinan, Silivri
Mardin’den İzmir’e, oradan Silivri’ye göç eden Eşref Ceşen’le ailesi işletiyor. Midyeyi denizden bizzat baba Eşref çıkarıyor, eşiyle kardeşleri dolmayı yapıyor, oğlu, kardeşi ve kendi yine özenle satışını yapıyor. (0535) 583 69 34