Güncelleme Tarihi:
1- BODRUM'UN EN ÜNLÜSÜ (Bitez Dondurma, Muğla)
Bodrum’un bilinen adreslerinden... Dondurmalarını taze süt ve organik meyvelerle hazırlıyorlar. Ebru Erke Bodrum mandalinalısını, Ali Ronay karadutlusunu çok beğendiğini söylüyor. Çağdaş Ertuna ve Kemal Can Yurttaş’ın da favorilerinden... Topu 30, kilosu 400 lira. (0252) 387 79 58
2- SAKIZLISINI DENEYİN (Alaçatı Tatlıcısı İmren, İzmir)
Kuruluş hikâyesi 1941 ‘e dayanan işletmede hâlâ ilk günkü tarifler uygulanıyor. Sakızlı dondurma (40 lira) en sevilen çeşitlerinden biri; Çeşme sakızı, salep ve Jersey ineğinin sütüyle hazırlanıyor. Çağdaş Ertuna, Ebru Erke ve Kemal Can Yurttaş öneriyor. 444 6 941
3- BADEM, ERİK, ŞEFTALİ (Da Franco Gelato, İzmir)
Çeşme’de. Berat Çokal “Şefi İtalyan, dondurmaları da o hazırlıyor. Badem ve şeftalili dondurmaları denenmeli” diyor, Defne E. Tüysüzoğlu’na göre portakallı, erikli ve bitter çikolatalısı harika. Burası Murat Bozok’un da en beğendiği dondurmacı. Topu 60 lira. (0232) 716 96 86
4- LOR TATLISIYLA BİRLİKTE... (Çamlık Dondurmacısı, Balıkesir)
Ayvalık’ta. 1980’den bu yana açık. Kemal Can Yurttaş’ın favorisi karadutlusu. Ebru Erke sakızlı dondurmayı yörenin coğrafi tescilli lor tatlısıyla birlikte yememizi öneriyor. Dondurmaların topu 20, kilosu 300 liradan satılıyor. (0266) 312 28 88
5- DOĞAL MEYVE KULLANIYOR (Türkbükü Doğal Dondurma, Muğla)
Markanın kurucusu Erkan Altay 1986’dan beri Göltürkbükü’nde el emeği dondurmalar üretip satıyor. Sorbeler doğal meyveden, sütlüler gerçek saleple hazırlanıyor. Çağdaş Ertuna ve Murat Bozok’un önerisi. Çeşitlerin topu 30 lira, yarım kilosu 200 lira. (0542) 443 52 29
6- KARA İNCİRLİSİ ÇOK İYİ (Baba Dondurma, Muğla)
Fethiye’de. Koray Günyaşar “Tüm dondurmaları güzel ama esas fark yaratanı kara incirlisi. Bu incirli dondurma hayatımda yediğim en iyi ilk 3’e kesinlikle girer” diyor. Murat Bozok’un da favorilerinden. Dondurmanın topu 70 lira. (0507) 454 87 01
7- ÜNÜ DÜNYA ÇAPINDA (Dondurma Gelato, İzmir)
Alaçatı’da. Geçen yıl Financial Times ‘ın ‘dünyanın en iyi 25 butik dondurmacısı’ listesine girdi. 150’den fazla gelato var. Savaş Özbey kurucu Mehmet Ali Akbulut’un elinden çıkan her çeşidi gözü kapalı yiyebileceğini söylüyor. Topu 50, kilosu 500 lira. (0232) 716 01 03
8- VEGAN ÇEŞİTLERİ VAR (Çiçek Pastanesi Tahir Usta, Çanakkale)
Bozcaada’da. Ebru Erke’ye göre adanın en iyi kurabiye ve dondurmalarını yapıyor. Bölgede yetişen keçi ve ineklerin sütüyle hazırlanıyor. Vegan seçenekleri de var. Erke’nin önerisi lavantalı, sakızlı ve yabanincirli. Topu 30 lira. (0286) 690 00 53
9- KARADUTU TİRE'DEN (Rumeli Pastanesi, İzmir)
Çeşme’de. 1945’te açılmış, sakızlı dondurmanın ilk ünlendiği yer olarak biliniyor. Defne E. Tüysüzoğlu’na göre Tire karadutlusu başarılı. Çeşme limonu, Ovacık kavunu gibi lokal malzemeler kullanılıyor. Topu 50 lira. (0232) 712 67 59
10- JERSEY SÜTÜNDEN (Gelateria Lilith, Muğla )
Bodrum, Yalıkavak’ta. Berat Çokal “İtalyan tipi dondurmalar Jersey sütüyle hazırlanıyor ancak esas sürprizler sorbelerde...” diyor. Topu 90 lira. Sipariş üzerine vegan dondurma hazırlayabiliyorlar. (0532) 291 90 89
Müge Ergül ve Çiğdem Alagök’ün en çok beğendiği dondurmacı da İstanbul sayfiyesi adaların vazgeçilmezi; Yunus Dondurma. Kendi yaptığı 6 çeşit dondurmayı yıllardır seyyar tezgâhında satıyor.