Bu yazıyı birkaç yıl önce yazsam Urla için karakterli ya da havalı kasaba laflarını kullanabilirdim... Ancak İstanbul’u sollayan bir ‘yıldız yağmuru’na tutulduğundan bu yana işler epeyce değişti. Burası artık bir Michelin gastronomi merkezi. Urla’ya bu başarıyı getiren özelliklerine ve yıldız alan restoranlarının ‘süper güç’lerine göz atalım.
#Gaye ŞAHİNYaz gelince gözümüz yükseklerde oluyor. Şöyle efil efil esen rüzgâr eşliğinde buz gibi içeceğimizi yudumlayıp İstanbul’un eşsiz manzarasını doyasıya seyredeceğimiz mekânlar arıyoruz... Bu hafta jürimize yedi tepeli şehirde günbatımının tadını çıkarabileceğimiz, keyifle vakit geçirebileceğimiz en güzel terasları sorduk.
#İstanbulFutbol geliştikçe, gelirler de her geçen gün arttıkça statlar artık sadece maçlara ev sahipliği yapmanın çok ötesine geçiyor. Riverside Tribünü’nü yenileyen Fulham stadına 2 Michelin yıldızlı restoran ve çatıya da yüzme havuzu yaptırıyor. R.Madrid’in stadındaki ViP tribününde gece kulübü var. Barcelona’nın önceliği ise sürdürülebilir ve çevreci bir stat. Futbol dışında birçok etkinlik yapılan Tottenham Stadı’nda kulüp, yeme ve içmeden yılda 4.8 milyon sterlin kazanıyor.
#FutbolKopenhag’daki 3 Michelin yıldızlı, ünlü restoran Noma, 2024 kışında son servisini vereceğini açıkladı. Bu karar şok etkisi yaratırken The New York Times, eski bir Noma stajyerinin anlattıklarına yer verdi. Makaleye göre mutfakta gülmeye bile izin yoktu. Bunun üzerine hem Noma’da hem yurtdışında benzer restoranlarda çalışmış şeflerle konuştuk. “Asker gibiydik, çıt çıkmazdı” diyen de oldu, şef René Redzepi için “Tek tek selam veren ve tüm stajyerlerin ismini bilen bir onu gördüm” diyen de...
#NomaYazarımız Vedat Milor, restoran eleştirmenliğinde 20’nci yılını kutluyor. Ailesinin hikâyesinden soyadının anlamına, akademisyenlik günlerinden yurtdışı seyahatlerine, yeme-içme işlerini daha konuşulur hale getirdiği TV programından gastronomik bir otoriteye dönüşmesine; hayatının önemli dönemeçlerini ‘Buyurun Ziyafete’ adlı kitabında anlatan Milor’la konuştuk: “Mangalda pişmiş, çok güzel bir lüfer yerken ‘Bu Boğaz, bu deniz, bu koku, bu balık… Sadece bizde var. Dünya çapında bir mutfak yaratabiliriz’ diye düşünmüştüm fakat Türk mutfağı kötüye gitti. Üzülüyorum ama şaşırmıyorum da...”
#Vedat MilorBu hafta gastronominin kış turizmindeki yurtdışı örneklerini anlatmak istiyorum. Alpler’deki favori restoranım Chabichou çünkü Michelin yıldızlı olmasına rağmen daha eski usul bir servis veriyor. Amerika’nın Vail Colorado kasabasında 200’den fazla pist ve aynı sayıda restoran var. Japon kayak merkezlerinde o kadar iyi restoranlar var ki vakit kayaktan çok yemekle geçiyor.
#GastronomiFıstık Ahmet Tanrıverdi’nin kaleme aldığı ‘Hafıza Çekmecemde Biriktirdiklerim’, adada yaşamış efsane isimlerden yaz akşamları sofralarda çınlayan kahkahalara, leziz pavuryadan ışıltılı plajlara, ‘adanın ada olduğu dönemleri’ anlatıyor.
#Hafıza Çekmecemde Biriktirdiklerim2022’nin bu son gününde, restoran dünyasının bir analizini yapmak istedim. Hepimizi kasıp kavuran pandemi sonrasında, en hassas sektörlerinden biri olan gastronomide, tüm bu küresel tufana rağmen ayakta kalan restoranların daha da güçlendiği, yeni oyuncuların da oyuna dahil olduğu bir yıl geçirdik.
#Gastronomi12 Ekim akşamı için gelen davet ilginç bir buluşmayı işaret ediyordu. Türkiye’de ilk kez Michelin yıldızı kazanan restoranlar açıklanacak hemen sonrasında bu restoranlardan birinde Mastercard Türkiye ev sahipliğinde akşam yemeği yenecekti. Mastercard, bu yıl ilk kez Türkiye’de restoran seçimi sunan “Michelin Guide İstanbul”un resmi partneri olmuştu.
#Michelin YıldızıHer ziyaretimde beni şaşırtmaya devam ediyor Bodrum. Pandemi dönemiyle yaz-kış nüfusu inanılmaz artmış. Fotoğraflarda gördüğümüz, çocukluğumuzun huzurlu Bodrum’u ve ‘yeni Bodrum’ sanki ikiye ayrılmış gibi. Değişiminin hızına yetişmek imkânsız ama ortağım-yazar Serda Büyükkoyuncu ile bütün yarımadayı Yalıçiftlik’ten başlayarak adım adım gezdik, her zevke ve bütçeye uygun, seçeneği bol bir rehber hazırladık.
#HürriyetBu yıl ilk kez düzenlenen ‘35 Yaş Altı 3 Şef Yarışması’nın jüri koltuğunda ben de vardım. Bazı yarışmacıların özgeçmişi yaşlarına göre epeyce kabarıktı ama tabaklarda bu geçmişin hakkını verememişlerdi. Yarışmayı yerel malzeme kullanan, malzemeyi doğru seçebilen, atık çıkarmadan leziz bir yemek hazırlayabilen şefler kazandı.
#Restoran HaftasıMichelin Yıldızı, dünya genelinde kabul edilen önemli bir restoran değerlendirme sistemi. İstanbul'daki restoranların da Michelin Yıldızı değerlendirmesine gireceği açıklandı. Peki Michelin yıldızı nedir, nasıl alınır? Michelin Yıldızı kimlere verilir ve nasıl ortaya çıktı? İşte Michelin Rehberi hakkında bilgiler
#Michelin Yıldızı NedirSeyyah, müzik âşığı, gurme, yazar, programcı... Çok yönlü ve renkli kişiliği ile Türkiye’nin en sevdiği isimlerden biri o. Enerjisi hiç bitmiyor, merak duygusu hiç tükenmiyor. Peki, böylesine bir dünya vatandaşı, hepimizin evlere tıkıldığı bugünlerde neler yapıyor? Hürriyet’in YouTube kanalında yayınlanan ‘Hürriyet Bizimle’ için zoom üzerinden buluşuyoruz kendisiyle. İşte karşınızda Ayhan Sicimoğlu...
#YazarAyhan Sicimoğlu ile sohbetimizin ikinci bölümünde Türk mutfağını, Türk mutfağının Dünya mutfağı içerisinde hakettiği yere gelmesi için neler yapılması gerektiğini, Türkiye'de neden Michelin yıldızlı restoran olmadığını, butik zeytinyağcılığı ve Türkiye'de zeytinyağı konusunu masaya yatırdık.
#HtvprogramlarGeçtiğimiz aylarda İtalya’nın üç Michelin yıldızlı aile işletmesi Da Vittorio restoranın şefi, sahibi Chicco Cerea’yla yaptığımız sohbeti yazmıştım burada. İtalya’nın koronavirüsten en çok etkilenen şehri Bergamo’daki durumu, restoran olarak hayatta kalabilmek için evlere servis yaptıklarını, sektörün geleceğini, zeytinyağını konuştuğumuz bir sohbetti.
#San MarzanoTürkiye’de ilk gastronomi kenti unvanını alan Gaziantep’te dört gün boyunca dillere destan bir yemek şöleni yaşandı. Bu yıl ikinci kez düzenlenen Gaziantep Uluslararası Gastronomi Festivali’nde (GastroAntep) başta gastronomi dünyasından saygın isimler olmak üzere Asya'dan Balkanlara, Ortadoğu'dan Afrika'ya, Avrupa'dan Amerika'ya ve Avustralya'ya kadar dünyanın birçok ülkesinden onlarca Michelin yıldızlı şefi ağırlandı. Ben de ünlü şeflerden tavsiye ve yorumlar aldım.
#Gaziantep MutfağıDünya havacılık tarihinin en önemli çalışmalarından biri olarak gösterilen ve ‘Büyük göç’ adı verilen taşınma için geri sayım başladı. İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu, “5, 6 ve 7 Nisan tarihlerinde havalimanı otelinde ekiple kalacağız. 6 Nisan saat 10.00’da kapıları yolculara açacağız” dedi.
#GazetehaberleriDünya havacılık tarihinin en önemli çalışmalarından biri olarak gösterilen ve ‘Büyük göç’ adı verilen taşınma için geri sayım başladı. TÜRK Hava Yolları (THY) İstanbul Havalimanı’nda yaptığı dünyanın en büyük özel yolcu salonunu kapılarını (CIP) ilk kez Hürriyet’e açtı. Hürriyet Gazetesi yazarı Uğur Cebeci izlenimlerini yazdı. Ayrıca İstanbul Havalimanı'nda Nusr-Et ve ilk defa Michelin yıldızlı restoran şefi Akrame Benallal'ın da açılacağı öğrenildi. İşte tüm ayrıntılar...
#Uğur CebeciBen her zaman yazlık ve kışlık yerleri mevsimleri dışı seviyorum. O sakinlik, dinginlik hoşuma gidiyor. Hem de mevsiminde yükselen fiyatlar çok daha makul hale geliyor. Uludağ ya da Kartalkaya’ya neden sadece iki ay gidilir, onu da anlamam. İlkbahar ve sonbaharda da o kadar güzel oluyor ki doğa.
#Müge Akgün