Çoktan Michelin’i hak etmişlerdi

SON yıllarda gastronomiyi daha çok konuşuyoruz.

Haberin Devamı


Bunda başarılı mekanların, iyi şeflerin büyük katkısı var.
Aslında Anadolu, lezzetleriyle öne çıkan bir coğrafya.
Ama biz bunu anlatmakta, tanıtmakta geç kaldık.
Yerelliğin öne çıktığı bir döneme giriyoruz.
Gastronomide de durum böyle...
Ama geleneksel olanla moderni de birleştirmemiz gerekiyor.
O yüzden yeni pişirme yöntemlerini denemek, bunu süslemek, bir menü haline getirip sunmak çok ayrı bir meziyet...
Evet; lezzet konusunda iyiyiz ancak bu bahsettiğim detaylar konusunda eksiklerimiz vardı.
Yeni şefler ve bu şeflere inanan mekanlar arttıkça; Türkiye’nin de gastronomideki iddiası artacak.
Ve inanıyorum ki; Michelin Guide’ın İstanbul’u listeye alması itici bir güç olacak.
Michelin Guide; dünyanın en prestijli restoran derecelendirme sistemidir ve restoranlara yıldızlar verir.
İstanbul 38’inci destinasyon olarak listeye dahil edildi.
Ben İstanbul’u New York’la, Paris’le, Londra’yla, Roma’yla, Madrid’le, Şangay’yla, Berlin’le kıyaslayabilirim.
Yine de göreceksiniz; Michelin Guide sonrasında İstanbul’da listeye giren bu 53 restoran birkaç yıl hep dolu olacak.
Bu yarış ve iddia; başka restoranları da etkileyecek.
Bu tatlı rekabet bize iyi gelecek.
Gastronomideki yeni arayışları hızlandıracak.
Zaten bu sektöre meraklı olan gençleri teşvik edecek.
Yatırımcıları cesaretlendirecek.
Yani hangi açıdan bakarsanız bakın İstanbul ve Türkiye kazanacak.
Bana göre gastronomi dünyamız adına bu bir milattır ve hak edilmiş; geç kalınmış bir süreç olmuştur.
Bu alana ilgi duyan, yatırım yapan herkes adına önemli bir gelişmedir.

 

Haberin Devamı

İstanbul’da Yeşil Yıldız

 

DEĞERLENDİRME sonucunda seçilen 53 restoran bir ödül töreniyle açıklandı.
Gecenin sonunda 5 restoran yıldız aldı. 4 restoran (Mikla, Nicole, Araka, Neolokal) 1 yıldız, Fatih Tutak 2 yıldızla ödüllendirildi.
Yıldız kazanan tek kadın şef Araka’nın sahibi Zeynep Pınar Taşdemir oldu.
10 restoran big gourmand ödülü kazanırken, Neolokal sürdürülebilir gastronomiye yönelik öncü yaklaşımından dolayı kırmızı yıldızına bir de green star (yeşil yıldız) eklemiş oldu.
38 restoran da tavsiye edildi.
Mekanların çoğunda yemek yedim.
Yıldız alan bütün şefleri çok iyi tanıyorum.
Dediğim gibi hepsi çok başarılı şefler... Çoktan bu ödülü hak eden kişiler ve mekanlar...
Şef Fatih Tutak, “16 yaşından beri çalışıyorum ve çok emek verdim” dedi.
Gerçekten de Tutak; son yıllarda çok iyi bir çıkış yakaladı. Tutak’ı belki de yabancılar bizden daha iyi biliyorlar.
Neolakal ve şefi Maksut Aşkar da öyle...
1 Michelin Yıldız ile birlikte Yeşil Yıldız’ın da sahibi oldu. Dünyadaki 15 bin Michelin Yıldızlı restoran içinde sadece 380 tanesinde Yeşil Yıldız varmış. Bunlardan birinin İstanbul’da olması da harika bir şey...
Her birini tebrik ediyor ve ayakta alkışlıyorum.

Haberin Devamı


Sıra geldi İzmir’e

MİCHELİN rehberi, bir ülkede gastro turizmi için, bir itici güçtür.
Michelin Guide’ın Türkiye’ye gelmesinde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve TGA’nın büyük emeği olduğunu biliyorum.
Ve şunu da biliyorum.
Birkaç yıl içinde İstanbul’dan sonra sıra İzmir’e de gelecek.
Ve inanıyorum ki; İzmir’den de restoranlara ve şeflere yıldızlar verilecek.
Bunun için de sabırsızlanıyorum.
Her fırsatta yazıyorum.
Gastronomiyi öne çıkaralım; diye...
Yereli konuşalım, geleneksel olanla moderni birleştirelim.
Genç şefleri yetiştirip sektöre kazandıralım.
Göreceksiniz; turizmimiz de bir lig daha üste çıkacak.


Türk restoranları için
yeni menüler yapalım

Haberin Devamı

BELKİ bu haberler ve motivasyon şunu da yapabilir.
Türk mutfağını ve lezzetlerini dünyaya anlatabilmek için iyi menüler yapmalıyız.
Yurtdışına çıktığınızda çok sayıda Türk restoranı görüyoruz.
Bazılarına ben de gittim.
Ama itiraf etmeliyim ki; beklentimin çok uzağındaydı.
Oysa bir İtalyan restoranına gittiğinizde standart bir lezzeti ve kaliteyi yakalıyorsunuz.
Bu da bir anlamda tanıtımdır.
İtalyan hükümeti bunun için her yıl bütçesine bir kaynak ayırıyor.
Bu restoranları destekliyor ve bu standardın korunmasını sağlıyor.
Bizim de bunu yakalamamız gerekir.
Belki de yıldız kazanan şeflerimiz buna öncülük eder.
Tabii ilgili bakanlıkları da yanına alarak.
Bence bunu yapmalıyız.

Yazarın Tüm Yazıları