Michelin yıldızı nedir, nasıl alınır? Michelin Rehberi İstanbul'a geliyor
Michelin Yıldızı, dünya genelinde kabul edilen önemli bir restoran değerlendirme sistemi. İstanbul'daki restoranların da Michelin Yıldızı değerlendirmesine gireceği açıklandı. Peki Michelin yıldızı nedir, nasıl alınır? Michelin Yıldızı kimlere verilir ve nasıl ortaya çıktı? İşte Michelin Rehberi hakkında bilgiler
Michelin Rehberi, dünyanın en prestijli restoran değerlendirme sistemi olarak kabul ediliyor. En iyi restoranların yer aldığı Michelin Rehberi de her yılın başında açıklanıyor. Peki Michelin yıldızı nedir, nasıl alınır? Michelin Yıldızı kimlere verilir ve nasıl ortaya çıktı? İşte konu hakkında detaylı bilgiler
Michelin Yıldızı nasıl alınır?
Michelin Yıldızı, firmasıYa bağlı müfettişlerin değerlendirmeleri sonucunda veriliyor. Bu müfettişler, şirket tarafından gastronomi konusunda derin bilgisi, merakı ve tecrübesi olan kişiler arasından seçiliyor. Ayrıca bu işi de çok gizli bir şekilde yapıyorlar. Yani şirket dışında müfettişlerin hangi kritere göre seçilip, değerlendirildikleri bilmiyor.Fakat genel görüş, yemeklerin yaratıcılık, farklılık ve sıra dışılık özellikleriyle, kalitenin istikrarı ve lokantacılık unusuruna bakılarak verildiği yönünde.
Ayrıca yıldız verilecek olan restoranı tek bir müfettiş ziyaret etmiyor. Örneğin, Michelin şirketi İstanbul için kırmızı rehber yayınlamaya karar verdi. Bu proje için Türk ve Fransız müfettişler istihdam edilecek, şehirdeki tüm restoranlar taranacak, iyi olanlar kötülerden ayrıştırılacak, sonra da tüm iyiler birer birer ziyaret edilip not verilecek. Bu da ciddi bir yatırım gerektiriyor. Hangi lokantaların gitmeye değer olduğuna dair halktan gelen mektupların da önemli rolü oynuyor ama nihai değerlendirmeyi müfettişler yapıyor.
Bir liste belirlendikten sonra müfettişler çok gizli bir şekilde lokantaları geziyor ve raporlarını merkeze bildiriyor. Bu raporlardan “yıldız verilmeye layıktır” tavsiyesi alan lokantalar, bu kez daha başka müfettişler tarafından yeniden gizli ziyaret ediliyor ve tüm bu müfettişlerin değerlendirmelerine göre yıldızlar belirleniyor. Rehberdeki her lokanta ortalama 18 ayda bir yeniden ziyaret ediliyor ama yıldızlı olanlar daha sık denetleniyor.
Ayrıca yıldız verilecek olan restoranı tek bir müfettiş ziyaret etmiyor. Örneğin, Michelin şirketi İstanbul için kırmızı rehber yayınlamaya karar verdi. Bu proje için Türk ve Fransız müfettişler istihdam edilecek, şehirdeki tüm restoranlar taranacak, iyi olanlar kötülerden ayrıştırılacak, sonra da tüm iyiler birer birer ziyaret edilip not verilecek. Bu da ciddi bir yatırım gerektiriyor. Hangi lokantaların gitmeye değer olduğuna dair halktan gelen mektupların da önemli rolü oynuyor ama nihai değerlendirmeyi müfettişler yapıyor.
Bir liste belirlendikten sonra müfettişler çok gizli bir şekilde lokantaları geziyor ve raporlarını merkeze bildiriyor. Bu raporlardan “yıldız verilmeye layıktır” tavsiyesi alan lokantalar, bu kez daha başka müfettişler tarafından yeniden gizli ziyaret ediliyor ve tüm bu müfettişlerin değerlendirmelerine göre yıldızlar belirleniyor. Rehberdeki her lokanta ortalama 18 ayda bir yeniden ziyaret ediliyor ama yıldızlı olanlar daha sık denetleniyor.
Michelin Yıldızı nasıl ortaya çıktı?
Michelin Rehberi, ilk defa 1889’da Fransa’da ortaya çıktı. Ancak o zamanlar bugünkü gibi dünyanın en iyi restoranlarını değerlendirmeyi amaçlamıyordu. Rehbere de adını veren otomobil lastiği şirketinin sahipleri Andre ve Edouard kardeşler tarafından hazırlanan ve şirketin ürünlerini satın alan araç sahiplerinin hayatını kolaylaştırmak için bazı ipuçlarını derleyen kırmızı bir kitapçıktı.
Andre ve Edouard kardeşler, sürücülerin güzel yemek yiyebilecekleri ve konaklayabilecekleri mekanların yanına “Buranın yemeği iyidir, mola vermeye değer” anlamında işaretler koyuyorlardı. 1926 yılından itibaren fine dining restoranların değerlendirilmesine geçildi. 5 yıl sonra 3 yıldızlı değerlendirme sistemi gündeme geldi. 1936 yılında da yıldız almaya uygun görülen restoranların uyması gereken kıstaslar netleştirildi.
Bir lokantanın Michelin yıldızı kazanması veya yıldız sayısının artması o işletmeye uluslararası bir ün ve avantaj kazandırdığı gibi yıldızının düşürülmesi veya alınması ise ciddi bir itibar kaybına yol açmaktadır.
Andre ve Edouard kardeşler, sürücülerin güzel yemek yiyebilecekleri ve konaklayabilecekleri mekanların yanına “Buranın yemeği iyidir, mola vermeye değer” anlamında işaretler koyuyorlardı. 1926 yılından itibaren fine dining restoranların değerlendirilmesine geçildi. 5 yıl sonra 3 yıldızlı değerlendirme sistemi gündeme geldi. 1936 yılında da yıldız almaya uygun görülen restoranların uyması gereken kıstaslar netleştirildi.
Bir lokantanın Michelin yıldızı kazanması veya yıldız sayısının artması o işletmeye uluslararası bir ün ve avantaj kazandırdığı gibi yıldızının düşürülmesi veya alınması ise ciddi bir itibar kaybına yol açmaktadır.