Ege mutfağı sadece restoranlarda sunulan yemekleriyle değil, aynı zamanda sokak lezzetleriyle de ünlü. Son 5 yılı değerlendirdiğimizde ise yenilikçi şefler sayesinde Michelin ve Gault & Millau gibi dünyaca ünlü rehberlere giren lezzet duraklarıyla gastronomi merkezine dönüşmüş durumda.
#1Bu yazıyı birkaç yıl önce yazsam Urla için karakterli ya da havalı kasaba laflarını kullanabilirdim... Ancak İstanbul’u sollayan bir ‘yıldız yağmuru’na tutulduğundan bu yana işler epeyce değişti. Burası artık bir Michelin gastronomi merkezi. Urla’ya bu başarıyı getiren özelliklerine ve yıldız alan restoranlarının ‘süper güç’lerine göz atalım.
#Gaye ŞAHİNAK Parti İBB Başkan Adayı Murat Kurum, Eşsiz Şehir Eşsiz İstanbul programında sosyal belediyecilik projelerini tanıttı. Kurum, "Aile kartla 0-6 yaş arası çocuğu olan annelere ve babalara ulaşım ücretsiz olacak. Üniversite öğrencilerine bu yıl 10 bin TL olmak üzere, her yıl artan oranda eğitim desteği verilecek." dedi. İBB'nin girişimci gençlerin yanında olacağını söyleyen Murat Kurum, ilk işini kuran gençlere 100 bin TL hibe verileceğini duyurdu. İBB'de haksız yere işten çıkarılanların işlerine geri döneceğini söyleyen Kurum "Bu şehirde kimse haksızlığa uğramayacak, işten haksız yere çıkarılmayacak." ifadelerini kullandı.
#Murat KurumABB, Namazgâh Tepe bölgesinin dokusuna uygun bir anıt yapılması için çalışmalara başlandığını duyurdu. Ayrıca Bentderesi’ndeki 20 bin metrekarelik alanın da dolmuş duraklarının taşınması sonrasında yeşil rekreasyon alanına dönüştürüleceği belirtildi.
#Namazgâh TepesiGastronomi tutkunlarının heyecanla beklediği ‘Dünyanın En İyi 50 Restoranı’ listesi açıklandı. Her zamanki gibi ‘Türkiye’den listeye giren restoran var mı?’ ya da ‘Dünyadan Türk mutfağını temsil eden şefler var mı?’ diye listeye bakıldı. Daha önce listede iyi performans gösteren ülkemizden hiçbir restoranın ilk 50 içinde yer alamaması şaşırttı. Peru’nun başkenti Lima ise listeye damga vurdu. Peki neden son yıllarda ülkemizden restoranlar ilk 50 içinde yer alamıyor? Peru nasıl oldu da gastronomi merkezi oldu? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#GurmeEkrem Oran, Çeşme Belediye Başkanı... Ama herkes ona, “Bizim Eko” diyor. “Bu Eko nereden çıktı?” diyoruz. “Eko; Balkan Harbi’nde Selanik’in Eğriboz’undan askere gitmiş. Birinci Dünya Savaşı’nda Arap çöllerinden sonra Mustafa Kemal’in ordusuyla Kuvayımilliye süvarisi olarak 9 Eylül’de İzmir’e girmiş Yusuf Selahattin Eğriboz’un torunu. İsmet Paşa’nın gururla 2 dönem İzmir milletvekilliğini yapmış Hüseyin Ekrem Oran’ın da torunu. Babam, 1969 yılında Çeşme’de esnaflığa başlamış, annem 1956’dan beri Ilıca’da aynı evde oturuyor. Yıl 1985... Çeşme Festivali’nde daha 14 yaşımda gönüllü Fransızca rehberliği yaptım. 1992’de festivalin genel koordinatörüydüm. ‘Eko’ buralardan geliyor. Benim evim Çeşme, ailem de Çeşmeliler. ‘Bizim Eko’nun patentini bile aldım” diyor.
#1“İçimde söylemek istediğim çok şey var. Çok büyük şeyler. Bunları ifade etmenin yolunu bulamıyorum. Bazen bana öyle geliyor ki bütün dünya, bütün hayat, her şey içimde duruyor ve sözcüsü olmam için feryat ediyor. Hissediyorum... Ama anlatamıyorum...” (Jack London-Martin Eden)
#Patiswissİngiltere’deki Stonehenge’den 7 bin, Mısır piramitlerinden 7 bin 500 yıl daha eski. 12 bin yıllık geçmişe sahip, ‘tarihin sıfır noktası’nda, Göbeklitepe’deyim. 2018’de UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan, dünyanın en eski tapınağı olarak haklı bir üne kavuşan Göbeklitepe, Taş Devri’ndeki yaşam biçimlerinin sanıldığı gibi olmadığını ortaya koydu hiç şüphesiz. Bu kazı alanında olmak, Şanlıurfa’nın meşhur nahit taşında can bulan üç boyutlu hayvan figürlerini, T şeklindeki dikilitaşları görmek güzel ama bir yandan da gördükleriniz zihni zorluyor, düşündürüyor ve ‘İyi de nasıl yapmışlar?’ sorusunu da beraberinde getiriyor. Benim gibi bu sorunun peşine takılan 750 bin turist de soluğu Şanlıurfa’da aldı. Hele de denkleme Karahantepe’nin de girmesi ile bölge tam bir cazibe merkezi haline gelmiş durumda. Hedef ise 1 milyon turist.
#GöbeklitepeDünyaca ünlü Michelin Rehberi, listesine Türkiye’yi de aldı. Değerlendirme sonucunda İstanbul’daki 53 restoran listeye girdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, 5 restorana Michelin yıldızı verilmesi ile ilgili olarak, 'Ülkemizin bir gastronomi merkezi haline dönüşmesi sürecinde bu adımın, nice ilklere köprü olacağına inanıyorum.' dedi.
#Michelin YıldızıÇubuk, bu yıl 15’incisi düzenlenecek olan Uluslararası Çubuk Kültür ve Turşu Festivali için gün sayıyor. 8-11 Eylül tarihlerinde ‘Gastronomi’ temasıyla yapılacak olan festival öncesi turşular kuruldu. Belediye Başkanı Baki Demirbaş, “İnşallah ilçemizi başkent Ankara’nın gastronomi merkezi yapacağız” dedi.
#Uluslararası Çubuk Turşu Ve Kültür FestivaliBomonti’de açılan The Ordinary’de ufak değişikliklerle bazı yemekleri tekrar düşünmeleri gerekse de ben marine sardalyayı beğendim; domates, sarımsak ve kapari makul miktarda. Kuzu etli ve acı biberli pizzanın malzeme kalitesi, hamuru ve pişmesi iyiydi. Tatlılardaysa süt yerine kefir kreması kullanarak turnayı gözünden vurmuşlar.
#Odun FırınıBerkeley tam anlamıyla bir gastronomi merkezi. Aralarında profesör ve sanatçıların da olduğu birçok insan ekmeğin, balığın ve meyve-sebzenin en iyisini almak için kışın en soğuk günlerinde bile dükkânların önünde kuyruklar oluşturuyor. Benim gibi en iyi gıdanın peşinde koşan çok kişi olduğu için kuyruklar azalmıyor da... Akılcı değil ama tutku işi bu. Her tutku gibi azıcık deli olmak lazım!
#Berkeley Üniversitesi