Güncelleme Tarihi:
Turşusu ile dünyaca ünlü Çubuk’ta bu yıl 15’incisi düzenlenecek olan Uluslararası Çubuk Kültür ve Turşu Festivali 8-11 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek. Festivalin tanıtımı Çubuk Mesleki Eğitim Merkezi’nin bahçesinde yapıldı. Turşu Festivali’nin bu yılki temasının ‘Gastronomi’ olduğunu söyleyen Çubuk Belediye Başkanı Baki Demirbaş, “Gelin eğlencenin turşusunu birlikte kuralım” dedi. Ünlü şefler, gurmeler, gıda üreticileri, gastronomi öğrencileri, tarım üreticileri ve sektör temsilcilerini bir araya getirecek festivalin dört gün süreceğini belirten Başkan Demirbaş, gastronomi alanındaki çalışmaları, festival içeriğini ve coğrafi işaretler alanında yürütülen çalışmaları sunum eşliğinde anlattı. Demirbaş özetle şunları söyledi:
EN BÜYÜK MUTFAKLARDAN BİRİ
“Elimizdeki değerlerimize sahip çıkacağız. Elimizin altında koca bir hazine var. Ülke olarak dünyanın en büyük mutfaklarından birine sahibiz. Çubuk mutfağı da bu büyük mutfağın içerisinde önemli bir paya sahiptir. İşte bu hazinemize sahip çıkmak için ilçemize yeni bir hedef belirledik. İlçemizin vizyon, misyon ve hedefine bu yılki festivalimizle birlikte gastronomiyi ekliyoruz. Sürdürülebilir kalkınma için gastronominin önemli olduğunu biliyoruz. Bu nedenle bu yılki festivalimizin teması ‘Gastronomi’ olacak ve inşallah ilçemizi başkent Ankara’nın gastronomi merkezi yapacağız.
GENÇLERE TANITMAK İSTİYORUZ
Dünyanın en kaliteli ve en lezzetli turşularının üretildiği ilçemizde mutfak kültürümüzü de gün yüzünü çıkaracağız. Gençlerimize yönelik yapacağımız interaktif oyunlar standımızda turşu ve gastronomi temalarına uygun ortamlarda oyunlar oynayacaklar. Ayrıca bu alanda kurulacak dev bir ekranda ilçemizin tanıtımı olacak. Gençlerimize onları sıkmadan ve onların seveceği şekilde ilçemizi en iyi şekilde tanıtmak ve anlatmak istiyoruz. Festivalimizde konserlerin yanında, yemek yarışmaları, gastronomi şovları, halk oyunları gösterileri, kültürel ve yöresel ürünlerin sergileri yer alacak. Turşumuz başta olmak üzere gün boyu gelen misafirlerimize çeşitli ikramlarımız olacak.”
COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLERİN TANITIMI AÇISINDAN ÖNEMLİ
Tanıtım toplantısına katılan Ankara Ticaret Odası(ATO) Başkanı Gürsel Baran da Çubuk’un gastronomi ilçesi olma yolunda mesafe kat ettiğini belirtti. Baran, “Türkiye genelinde coğrafi işaret tescilli ürün sayımız bin 186’ya yükseldi. Tescil alabilecek ürün sayımızın toplamı 2 bin 500’ü aşıyor. Ama asıl önemli olan bu ürünlere yurt dışında da tescil alabilmek. Avrupa Birliği’nde şu an 37 üründe tescil müracaatımız var. 8’inin tescilini aldık, diğerleriyle ilgili bekleme süresi devam ediyor. Avrupa Birliği’nden tescillenen ürünlerimizin çok daha fazla değerlendiğini görüyoruz. Avrupa Birliği’nin bu konuda yaklaşık 77 milyar avroluk bir geliri var. Bunun içinde 26 milyar avroyla en büyük pay Fransa’nın. Bu rakamlara ulaşmak adına yapılan bu tanıtım çok kıymetli. 8 Eylül’de başlayacak Uluslararası Çubuk Kültür ve Turşu, coğrafi işaretli ürünlerin tanıtımı açısından çok önemli ve örnek bir etkinliktir” dedi.
ELON MUSK İÇİN TURŞU KURULDU
Etkinlikte katılımcılar hep birlikte ‘Dilek Turşusu’ olarak adlandırılan turşuları kurdu. Kağıtlara yazılan dilekler özel tüplerle turşuların içerisine özenle konuldu. ATO Başkanı Gürsel Baran da Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a yazdığı dilek notuyla birlikte turşu küpünü kapattı. Ağızları sıkıca kapatılan dileklerin yer aldığı turşular festivalde açılmak üzere turşu mahzenlerine konuldu. Tanıtım toplantısında SpaceX’in kurucusu Elon Musk için de bir kavanoz turşu hazırlandı. Yöresel yemekler tanıtıldığı etkinlikte, Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED) ile ilçede gastronominin geliştirilmesine yönelik iş birliği protokolü de imzalandı.