Gaziantep gastronomi merkezi olmaya aday

14-22 Eylül tarihlerinde GastroANTEP Kültür Yolu Festivali için Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in davetlisi olarak festivalin ilk günü Hürriyet ekibi ile Gaziantep’teydik.

Haberin Devamı

Hatta festivalin açılışında düzenlenen “Gaziantep’te Gastronomi Sektörüne Yapılacak Yatırımlar, Girişimcilik Fırsatları ve Yeni Ekonomik Modeller” konulu panelin de yöneticiliğini üstlendim.

Gaziantep gastronomi merkezi olmaya aday

Gaziantep’e, senede en az iki-üç kere düzenlenen toplantılar nedeniyle giderim. Her gidişimde de şehirde yaşanan değişimi gözlemlerim. Çok eskilere gitmeye de gerek yok, son 10 senede bile Gaziantep’teki değişim ve gelişim göze çarpıyor. Ben genelde Gaziantep’i şöyle anlatıyorum: Öyle bir şehir düşünün ki; tarih var, kültür var, lezzet var, sanayi var, tarım var, ihracat var, turizm var.

JEOPOLİTİK KONUMU AVANTAJ SAĞLIYOR

Haberin Devamı

Tabi bu varların içinde, Gaziantep’in, jeopolitik avantajını da çok iyi kullandığını söylemekte fayda var. Jeopolitik konum diyorum, çünkü yabancı yatırımcılar için Ortadoğu ülkelerine yakınlık açısından üst olma avantajı sağlıyor, Adana, Mersin gibi illerle olan bağlantısı yatırımcıları cezbediyor. Şunu da unutmamak lazım, Gaziantep’in, tarihten bu yana köklü bir ticaret kültürü de bulunuyor. Açıkçası hem yerel sanayiciler hem de belediye bu avantajları iyi kullanıyor ki, şehir, her geçen yıl daha da gelişiyor.

Tüm saydıklarım arasında sıralama yap deseler; tekstil, tarım, ekonomiden sonra gastronomiyi koyardım ama GastroANTEP Kültür Yolu Festivali bu sıralamayı değiştirdi. Şöyle ki, Gaziantep’te gastronomiye yapılacak yatırımlar hem ekonomiye katkı sağlayacak, hem de yerli, yabancı yeni girişimcilerin şehre gelmesini sağlayacak. Nitekim festivalin açılışında gerçekleşen toplantıda da ortak görüş, gastronomi sektörünün sadece Gaziantep için değil bölge için stratejik öneme sahip olduğu yönündeydi.

SAN SEBASTİAN’DAN NE EKSİĞİ VAR

Gaziantep, gelecek dönem; inanç, kongre ve sağlık turizminin merkezi olmaya aday. Bir şeye daha aday; o da gastronomi merkezi olmaya. Fatma Şahin, bu konuda, “İtalya ile yarışıyoruz, eksiğimiz yok fazlamız var. İspanya’nın San Sebastian’ı ve İtalya’nın Roma ve Napoli’siyle rekabet ediyoruz. Gaziantep ruhunu dünya sahnesine taşıyacağız” diyor.

Haberin Devamı

Mesela, İspanya’nın San Sebastian’ı, Michelin yıldızlı restoranlarıyla ünlü. Ha keza, Roma ve Napoli’de aynı şekilde. GastroANTEP Kültür Yolu Festivali de şehri bu yolda ilerletecek girişimlerin başında geliyor.

Peki, Gaziantep, San Sebastian ya da Roma, Napoli olur mu? Fatma Şahin’in belirttiği gibi, eksiği yok fazlası var. Gaziantep, bir marka. Dolayısıyla gastronomiye yapılacak yatırımlarla, biraz da tanıtımla; çok rahat gastronomi merkezi olur.

Yazarın Tüm Yazıları