Güncelleme Tarihi:
Ankara Büyükşehir Belediyesi(ABB) Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Başkanlığı, ‘Ankara Miras Tanıtım Kitapçığı’ yayınladı. Kitapçıkta başta Ulus Tarihi Kent Merkezi olmak üzere kentin çeşitli noktalarında yapılan çalışmalar ve yapılması planlanan projelere yer verildi. Çalışmaların geldiği son nokta ile ilgili bilgilendirmeler yapıldı.
GELECEK NESİLLERE AKTARMAYI AMAÇLIYORUZ
ABB Başkanı Mansur Yavaş da kitapçığın girişindeki yazı ile Ankaralılara seslendi. Yavaş özetle şunları kaydetti: “Atatürk’ün “en büyük eserim” dediği bu kentin; kültürel mirasını korumayı bir borç biliyoruz. Cumhuriyet Dönemi’nin emaneti olan tarihi yapılarımızın sağlıklaştırma ve yenileme çalışmalarını tamamlayarak tekrar faaliyete geçiriyoruz. Bunları yaparken geçmişe ışık tutan mekânları kent temeli üzerinden ele alarak; alanında uzman kişilerden aldığımız destekle ve bilimsel yöntemlerle restore edip, tıpkı Kurtuluş Dönemi’nde olduğu gibi ortak akılla, katılımcılıkla ve şeffaf bir yönetim anlayışıyla kültürel mirasımızı gelecek nesillere aktarmayı amaçlıyoruz.” Kitapçıkta yer alan projelerden bazılarının son durumları ise şöyle:
TİYATRO TAMAM, ARKEOPARK DEVAM EDİYOR
Roma Tiyatrosu ve Arkeopark: “Kültür Bakanlığı ile belediye arasında yapılan protokol kapsamında Ankara Kalesi’nin eteklerinde yer alan, kentin Roma Dönemi katmanı için yeni bir kazanım ve kentli için prestijli bir kültürel etkinlik alanı olacak 2 bin yıllık Roma Tiyatrosu’nun restorasyon çalışmaları tamamlanmıştır. İki bin yıllık Roma Tiyatrosu’nun hemen yanındaki, yaklaşık 17 bin metrekarelik bir alanda arkeopark projesi hayata geçirilmektedir. Arkeopark alanında bilimsel yöntemlerle arkeolojik kazılar yürütülmekte, alandaki Ankara Kalesi surlarının bakım ve onarımı yapılmaktadır. Kazıda vakıflara kayıtlı Turasan Bey Hamamı, Debbâhane ve Antik Yol başta olmak üzere önemli buluntular açığa çıkmıştır.
ROMA YOLU’NDA RESTORASYON BAŞLAYACAK
Bentderesi dolmuş durakları: “Bentderesi’nde dolmuş duraklarının bulunduğu 20 bin metrekarede konumlanmış Arkeopark karşısındaki alanın projesi hazırlanmış olup Koruma Kurulu’nca onaylanmıştır. Alan, dolmuş duraklarının, yapımı tamamlanmak üzere olan Ulus Kültür Merkezi Kapalı Çarşı ve Dolmuş Durakları binasına taşınması sonrasında, yeşil bir rekreasyon alanına dönüştürülecektir.” Roma Yolu: “Anafartalar Caddesi üzerinde Zincirli Cami’nin yanında yer alan, iki bin yıllık Roma Yolu’nun (Cardo Maximus) rölöve, restitüsyon, restorasyon projesi çalışmaları hazırlanmış, kısa süre sonra uygulamalar başlayacaktır.”
NAMAZGÂH TEPESİ’NE ANIT ÇALIŞMASI
Namazgâh Tepesi Anıtı: “Ankaralılar, toplu namaz kılabilecekleri, hep birlikte dua edebilecekleri yer olarak Namazgâh Tepesi’ni düzenlemişlerdir. Milli Mücadele döneminde ilk cihat hutbesi Beynamlı Hacı Mustafa Efendi tarafından burada okunmuştur. Namazın ardından Milli Mücadele’nin desteklenmesi için ant içilmiş ve Milli Alay adıyla bir teşkilatlanmaya gidilmiştir. Bu mekânın tarihini ve anlamını temsil edecek, bölgenin dokusuna uygun bir anıt yapılması için çalışmalara başlanmıştır.” Posta Caddesi: “Ulus Postanesi’nin üzerinde yer aldığı, diğer adıyla Şehit Teğmen Kalmaz Caddesi, Ulus’un önemli ticari etkinliğinin ve sosyal tarihimiz açısından önemli mekânların yoğun olduğu tarihi caddelerden birisidir. Üzerinde 6’sı tescilli 26 yapı yenilenecektir. Rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri Koruma Kurulu’nca onaylanmıştır.”
ANKARA KALESİ’NE GASTRONOMİ MERKEZİ
Ankara Kalesi: “İç Kale Bölgesi’ndeki Koruma Bölge Kurulu’nca onaylanan üç etaplı sokak sağlıklaştırma çalışmalarının ilk iki etabı tamamlanmıştır. Son etapla ilgili rölöve, restitüsyon ve restorasyon proje çalışmaları devam ediyor.” İtfaiye Müzesi: “Ankara Kalesi içinde yer alan itfaiye binası, tescilsiz bir yapı olmakla birlikte, binanın Kale belleğindeki yeri nedeniyle İtfaiye Müzesi olarak yeniden işlevlendirilecektir. İtfaiye Dairesi tasarımını gerçekleştirmiştir.” Gastronomi Merkezi: “Ankara Kalesi’nin Dışkale kısmında, Zenger Paşa Konağı olarak bilinen nitelikli yapı ve komşu birkaç tescilli yapının Ankara’nın yemek kültürünün sunulduğu bir Gastronomi Merkezi ve sosyal tesis olarak projelendirilmesi yapılmış Koruma Kurulu’nca rekonstriksiyonu onaylanmış, ihale aşamasına geçilmiştir.” Kale’desin Ofisi: “Ankara Kalesi’nde Şark Kale burcu karşısında yer alan, tanıtım ofisi, küçük sergi ve toplantıların yapılacağı bir alan olarak kullanılacak “Kale’desin Ofisi”, Ankaralıların Kale’yi sahiplenmesi, koruması ve ait hissetmeleri için bir merkez olarak projelendirilmiştir.
Milli Mücadele yıllarında şehit düşen binlerce askerin defnedildiği, günümüzde Etnografya Müzesi ile Türk Ocağı’nın bulunduğu Namazgâh Tepesi’ne anıt çalışmasını Hürriyet Ankara defalarca haberleriyle gündeme taşıdı.
29 ARALIK 2007
4 NİSAN 2016
17 OCAK 2018