Mehmet Gürs haberleri sayfasında Mehmet Gürs hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 303 Mehmet Gürs haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Önceki yazımda bahsettiğim Londra’daki ‘Cradle of Food’ (Yemeğin Beşiği) etkinliğini anlatmaya devam... Bu hafta ortamı ve hazırladığımız yemekleri konuşalım istedim. Herkesin aynı sofranın etrafında toplanıp özveriyle ve imece usulü çalıştığı bu özel etkinlikte, özellikle yabancı yemek yazarlarının depremlerden etkilenen bölgenin yemeklerini tadıp tanıması çok önemliydi.
#(Yemeğin BeşiğiHiçbir hayvansal ürünü yemiyor, kullanmıyor, sürmüyorlar. Kimi küçük yaşlarından itibaren bir aydınlanma yaşayarak, kimi yakınlarının etkisinde kalarak; bazıları sağlığını, bazıları da dünyanın geleceğini düşünerek karar alıyor. Sebepleri farklı olmakla birlikte her geçen gün daha çok kişi bu beslenme tarzına yöneliyor. Trend mi, yaşam tarzı mı, inanç şekli mi? ‘1 Kasım Dünya Vegan Günü’ arifesinde anlamaya çalıştık.
#1 Kasım Dünya Vegan GünüEv sahibi AKFEN. İşletmeci, Raffles ve Fairmont gibi otel zincirlerini elinde bulunduran ACCOR. Danışman, dünyanın en iyi 56’ncı restoranı Mikla’nın sahibi ve şefi Mehmet Gürs. Bu üçlüyü bir araya getirense Karaköy’ün en yenisi Mürver. Ama durun, hemen elitizm titremesine kapılmayın...
#Mehmet GürsRestoranı Mikla dünyanın en iyileri listesinde daha da üst sıralara tırmandıkça, o yüzünü iyice Anadolu’ya dönüyor, daha da derinleri kazıyor. Şef Mehmet Gürs’ün peşine takıldık, Kars’ta mükemmel gravyerin, sihirli otların ve en iyi kaz etinin peşine düştük.
#Mehmet GürsBaşardı: 1000 jüri üyesinin oylarıyla yüz binlerce, belki milyonlarcasının arasından sıyrılıp Mikla’yı dünyanın en iyi 96’ıncı restoranı yaptı. Mehmet Gürs’le Londra’daki ödül töreninden döner dönmez buluştuk, bu başarısının arkasında nelerin yattığını konuştuk.
#MiklaSonbahar geldi geliyor derken mevsimi bugün itibarıyla bitiriyoruz. Yarın hepimiz için yeni bir mevsim ve yılın son ayı başlıyor. Daha çok evlerimizde olacak, vaktimizin büyük bir bölümünü yaşadığımız kentlerde geçireceğiz. İncili Gastronomi Rehberi’nin altıncı versiyonu için neredeyse yılın altı ayını farklı kentlere seyahat ederek geçirdiğim için bu benim için huzur ve sakinlik demek. Umarım hepimiz için kimi zaman sosyalleştiğimiz, kimi zaman yeni yerler keşfettiğimiz, kimi zaman da evlerimizin tadını çıkardığımız sakin ve keyifli bir kış olur.Bugün sizlere İstanbul’dan iki yeni açılmış, bir de artık genç bir İstanbul klasiği olduğunu düşündüğüm ve farklı mutfaklar sunan üç restoranımızdan söz etmek istiyorum...
#Müge AkgünGeçtiğimiz yılın benim için öne çıkan lezzetlerini paylaşmaya devam ediyorum. Tarsus’taki Yeşilova Kebap’ta yediğim kuşgözü lahmacunun lezzeti üst düzeydi. Urla’daki Meydan Lokantası’nın terbiyeli nohut pilavı da tattığım en güzel yemeklerindendi. Belki de bir daha yaşayamayacağım fine dining deneyiminiyse elbette Japonya’da yaşadım.
#Gastronomi2023 yılı gastronomi için Michelin yıldızından sürdürülebilirlik sohbetlerine, açılan yeni mekânlardan sosyal medyada trend olan yemeklere dolu dolu bir gündemle geçti. Lezzetli Hayat ekibi olarak bu yıl hangi konularda yazıp çizdik, neler duyduk, dinledik hepsini bir araya getirerek seneyi özetleyen bir derleme hazırladık.
#GİZEM DİNÇBAŞŞef Mehmet Gürs, Türkiye gastronomisinin ekol yaratan isimlerinden. Evet, iddialı bir laf ama doğru. Mikla Restaurant’la birlikte başlattığı yerel ürün ve üreticiye odaklanan bakış açısı öncü oldu. Geçen ay restorandan tamamen ayrıldığını açıklayınca sohbet ettik, Mikla’nın yoluna tam gaz devam edeceğini konuştuk...
#Şef Mehmet GürsGeçen hafta Michelin Rehberi’nin sonuçları hakkında kısa da olsa görüşlerimi paylaştığım için bu konuyu bir daha yazmak istemiyordum. Ancak pazar günü altıncısı düzenlediğimiz İzmir GastroFest sırasında yıldız alsın ya da almasın Türkiye’nin ünlü şefleriyle sohbet edince, özellikle de bir haftadır süregelen tartışmaları okuyunca yazmam gerektiğini düşündüm.
#MichelinBugün 1 Ekim Dünya Kahve Günü. Çoğumuz için gün onunla başlar, yemekler onunla sonlanır, sohbetler onunla derinleşir. Biz de bugünü vesile ettik, uzmanlara satın almadan saklamaya, demleme tekniklerinden çeşitlerine kahveye dair ne varsa sorduk.
#KahveYazılarımı takip edenler bilir, Norveç’te okuduğum ve uzun bir süre yaşadığım için İskandinav ülkelerinin bende yeri ayrıdır. Her ne kadar Oslo’da geri döneceğim günleri sayarak yaşasam da yıllar geçtikçe aslında kuzey ülkelerinin tümünde hâkim olan sakinliği, huzuru, insanlarının kendileriyle barışık, doğaya saygılı hallerini sevdiğimi anladım.
#Müge AkgünÖnceki yazımda bahsettiğim Londra’daki ‘Cradle of Food’ (Yemeğin Beşiği) etkinliğini anlatmaya devam... Bu hafta ortamı ve hazırladığımız yemekleri konuşalım istedim. Herkesin aynı sofranın etrafında toplanıp özveriyle ve imece usulü çalıştığı bu özel etkinlikte, özellikle yabancı yemek yazarlarının depremlerden etkilenen bölgenin yemeklerini tadıp tanıması çok önemliydi.
#(Yemeğin BeşiğiDünyanın En İyi 50 Restoranı Listesi 2023 açıklandı, Lima’daki Central dünyanın en iyisi seçildi. Listede Peru’dan başka restoranlar da var. 2 yıl önce ülkeye gidip 4 yerde yemek yemiş, şeflerin nasıl birlik olduğunu görmüştüm. Birinde yerken “Mutlaka diğerine de gitmelisin” diyorlardı. Ülkemizden Neolokal’in 63, TURK’ün 66’ncı sırada olması büyük başarı. Ama umarım ki Peru modelini bir gün biz de uygularız. Bunu yaparsak eminim bizim mutfağımız da konuşulur.
#RestoranŞef Mehmet Gürs ve yemek yazarı Cemre Torun’un Londra’da düzenlediği Cradle of Food (Yemeğin Beşiği) organizasyonu, Türk ve Ortadoğu mutfağının üst düzey şeflerini beraber pişirmek, konuşmak ve depremin yaralarını hep beraber sarmak için bir araya getirdi.
#Şef Mehmet Gürsİstanbul’un her köşesi görenleri bir başka büyülüyor. Tarihi eserleri, caddeleri, sokakları... Ve elbette günbatımları... Yedi tepeli şehirde güneşi batırmak, bu büyüleyici anları hafızamıza kazımak için adres çok... Gün yavaş yavaş son bulurken gökyüzü anlatılması zor bir turuncuya bürününce ister Boğaz’ı seyredin, ister Haliç’i... Jürimize şehirde günbatımını izleyebileceğimiz en iyi adresleri sorduk.
#İstanbul11 yıl önce bir iftar etkinliği olarak Ortadoğu lezzetleri falafel, kebap ve künefeyle başlayan Lakemba Gece Festivali, bugün Güneydoğu Asya, Hint ve Afrika mutfaklarının da temsil edildiği, camiden çıkan halkın kilisenin bahçesinde sunulan çayı içtiği çokkültürlü bir kutlamaya dönüştü. Yıldız lezzetiyse 2 bini bulan satış rakamıyla meşhur deve burger...
#Lakemba Gece FestivaliAvustralya’daki ekibimle birlikte deprem bölgesine yardım toplamak için pek çok etkinlik yaptık. Ama en özeli, geçen pazar, tüm gelirin UNICEF aracılığıyla Türkiye ve Suriye’deki depremzede çocuklara bağışlandığı geceydi. Avustralya’nın en önemli şefleri bizimleydi, Sidney’in en lüks restoranı Rockpool Bar&Grill’de birlikte yemek pişirdik, ciddi miktarda da para topladık...
#Rockpool Bar&GrillBeyazperdede John Wick’in sisteme karşı verdiği mücadele devam edecek. Zuhal Olcay ve Haluk Bilginer 20 yıl sonra yeniden aynı sahneyi paylaşacak. Konser salonlarına yıldız yağmuru beklenirken MFÖ ve Nazan Öncel gibi usta isimler yeni albümleriyle geliyor. Belli oldu, bu yıl yine ödüllü restoranların peşine düşeceğiz. Sonra da ruhumuzu doyurmak için müze, galeri gezeceğiz. 2023’te kültür-sanatla dopdolu günler bizi bekliyor.
#Kültür-SanatTüm dünyada turizm gelirlerinin ortalama yüzde 30’unu gastronomi oluştururken ülkemizde bu oran yüzde 10 civarında. Bunun en önemli iki sebebi, kahvaltı-öğle-akşam yemeği veren her şey dahil tatil paketleri ve çok ziyaret edilen noktalarda mutfağımızı temsil eden, kaliteli restoranların sayısının az olması...
#GastronomiBir dönem kalabalıktan zor yürünen, sokak eğlencesiyle meşhur, İstanbul’un popüler mahallesi Asmalımescit son yıllarda karanlığa gömülmüştü. Narmanlı Han’ın yenilenmesi ve mahalleye açılan farklı tarzda mekânlarla birlikte sosyal hayat yüzünü yeniden Asmalı’ya çevirdi. Küllerinden doğan mahallenin son durumunu esnafıyla konuştuk, gündüzünün ve gecesinin nabzını tuttuk.
#Asmalımescit12 Ekim akşamı için gelen davet ilginç bir buluşmayı işaret ediyordu. Türkiye’de ilk kez Michelin yıldızı kazanan restoranlar açıklanacak hemen sonrasında bu restoranlardan birinde Mastercard Türkiye ev sahipliğinde akşam yemeği yenecekti. Mastercard, bu yıl ilk kez Türkiye’de restoran seçimi sunan “Michelin Guide İstanbul”un resmi partneri olmuştu.
#Michelin YıldızıMichelin Rehberi’nin verdiği Michelin Genç Şef Ödülü’nü Mürver’in şefi Mevlüt Özkaya kazandı. Özkaya “Bence ‘Yurtdışına git; orada öğren, ülkene gel’ diye bir şey yok. Ben bunu burada yaptım, bunun için de ayrıca mutluyum” diyor.
#Michelin Rehberi