Kuram pek çok eğitim kurumunda öğretilen ancak çoğu kişi tarafından tam olarak kavranılamayan bir kavramdır. Kuram ya da teori olarak adlandırılan bu kavram, pek çok derse konu olabilir. Öyleyse kafaları kurcalayan kuram kavramı nedir? Kuram biçimleri nelerdir? Kuram ve kurama dair tüm detayları ile derledik.
#Kuram Nedir?Arapçada farz kelimesi, hem yapılması zaruri olan hem de belli belirsiz anlamına gelir. Bu kelimeden türetilen farazi ise varsayıma dayalı olan şey demektir. Farazi kelimesiyle eş anlamlı olan tahmini sözcüğü henüz gerçekleşmemiş olan olaylara dair yapılan yorumlardır. Bulmaca ''farazi - tahmini'' şeklinde sorulan soruların yanıtlarını sizler için derledik.
Psikiyatrist, Psikoterapist Dr. Aslı Aktümen depremin sadece yaşanan şehirlerde gerçekleşmediğini, tüm toplumun korku ve kaygı duygusunda olduğuna dikkat çekerek, “Tekrar toparlanmamız zaman alacak. Çünkü sosyoloji ve psikoloji birbirinden ayrılamaz” dedi. Ruh sağlığımızın sağlam kalması için toparlanma sürecinde yaşama odaklanmamız gerektiğini anlatan Aktümen, şu an ihtiyacımız olan tek şeyin sadece sevgi ve umut olduğunun altını çizdi.
#Sibel Bağcı UzunFelsefede örnek yoktur, filozof örnek vermez. ‘Felsefe Nedir?’ sadece bir literatür kitabı değil, aynı zamanda felsefe kamuoyuna yönelik bir kitap. André Comte-Sponville’in sık sık örnek vermesi bu nedenle. Ama bunu ustalıkla yapıyor; örnekleri parantez içine alarak örtüyor.
#Felsefe Nedir?Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 21. Yüzyılda Siyaset ve Yeni Açılımlar Forumu'nda konuşma yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Diplomaside uyguladığımız, dengeli, tarafsız ve barışçıl politikalar ile krizlerin çözümünde anahtar rol üstleniyoruz. Esir takası ile tahıl koridorunun açılması ve devam ettirilmesindeki kritik rolümüz ülkemizin diplomatik gücünü gösteren önemli birer örnektir." ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanFelsefe ve sanat tarihi eğitimi alan, zihin felsefesi üzerine yaptığı doktorasına devam eden Pelin Dilara Çolak’ın YouTube kanalı ‘Dilozof’ 300 bin aboneye ulaştı. Kanalında hem “Hiç doğmasak daha mı iyi olurdu”, “Hakikat nedir” gibi büyük sorulara yanıt arayan hem de “Nasıl felsefi düşünülür”, “Felsefeye nereden başlamalı” gibi rehber içerikler paylaşan Çolak’la konuştuk.
#Pelin Dilara ÇolakEleştirel düşünme, bir şeyin tüm olumlu ve olumsuz özelliklerini birlikte değerlendirme, farkına varma ve yargılama amacı ile uygulanan düşünme şeklidir. Genellikle olumsuz bir şekilde düşünülen eleştirel düşünme, sadece bir şeyin kötü ve olumsuz yanlarını değil de kötü ve iyi yanlarını birlikte değerlendirme anlamına gelir. Eleştirel düşünme nedir? Neden gereklidir ayrıntıları ile derledik.
#AraştırmaGüdüleme; bir canlının öğrenme veya işe geçme isteği olarak tanımlanabilmektedir. Aynı zamanda motivasyon olarak da anılmaktadır. Bir canlısının enerjisini belirli bir hedefe yönlendirdiği davranışlar için gösterilen gerekçelerdir. Beklentiler, duygular, arzular ve kaygılardır. Kişi güdüsünün etkisi ile hareket geçe ve davranışta bulunur. Peki, güdüleme nedir? Nasıl yapılır ve ne anlama gelir? Güdüleme kuramları nelerdir? İşte, tüm detaylar.
#GüdülemeHayatın ve ülkelerin düzenli bir şekilde devam edebilmesi için toplumsal yapı çok büyük bir öneme sahiptir. Belli kademelerden meydana gelen toplumsal yapının ne anlama geldiği ise en fazla merak edilen konular içinde yer alıyor. Her bilginin düzenli bir hale gelebilmesi ve işlevsel olması için toplumsal yapı ön plana çıkar. Toplumsal yapı nedir tüm detayları ile sizler için derledik.
#EğitimSon yıllarda insanların sosyoloji ve bilhassa psikolojiye olan merak artmıştır. Bu bağlamda ilginç ve güncel bir psikoloji kuramı olan "Nesne İlişkileri Kuramı" dikkat çekmektedir. İşte ilgiyle okuyacağınız nesne ilişkileri kuramı nedir, nesne ilişkileri kuramı temel kavramları nelerdir, nesne ilişkileri kuramının temsilcileri ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#EğitimBireyi diğer insanlardan ayıran temel özelliklerin tümüne kişilik denir. Huy ve mizaç, kişiliğin oluşmasında etkilidir. Bunun dışında eğitim, aile, yaşanmışlıklar ve kişinin ahlaki tutumları da kişiliğin şekillenmesinde önemli bir rol oynar. Açık sözlülük, dürüstlük ve yardımseverlik olumlu kişilik özelliklerine örnek olarak gösterilebilir. Yalancılık, sinsilik ve tembellik ise olumsuz kişilik özellikleri arasında yer alır. Kişilik nedir ve kişilik kuramları nelerdir tüm detayları ile derledik.
#EğitimOlgunlaşma kuramı bir zamanlar çocuk olan her bireyle ilgili bir kuramdır. Bu kuram fiziksel gelişime dikkat çektiği kadar motor gelişime de dikkat çekmektedir. Bilindiği gibi motor gelişim bireylerin hareket edebilme yeteneğidir ve fiziksel gelişimle de doğrudan ilgilidir. Olgunlaşma kuramı nedir, kime aittir, olgunlaşma kuramı örnekleri nelerdir detayları ile derledik.
#EğitimHücre, Arapça kökenli olan oda ve kapatılmış yer anlamlarını taşıyan bir kelime olarak bilinir. Bilinen ve görülen tüm canlıların yapısını meydana getiren ve canlıların canlılık özelliğini gösteren en küçük yapı birimi olarak tanımlanır. Hücre teorisi ise hayvanların ve bitkilerin yani yeryüzünde yer alan tüm canlıların bir ya da birden çok hücreden meydana geldiğini, bu hücrelerin sahip olmuş olduğu genetik bilgisinde, meydana gelen diğer hücrelere aktarıldığını savunan bir kuram olarak bilinir. Peki hücre teorisi nedir ve özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#EğitimYapılandırıcı öğrenme kuramı eğitim alanında uygulanan kuramlardan bir tanesidir. Öğretmen, öğrenci ilişkisini inceleyerek yola çıkmış bir kuramdır. Öğrencilerin öğrenme sürecini inceleyerek bunu daha verimli bir noktaya getirmeyi hedeflemektedir. Öğretmen ve öğrenci arasındaki öğrenme sürecini açıklayan pek çok teoriden biri olarak ortaya atılmıştır. Öğrencinin var olan bilgisinin yeniden yapılanma şeklini ele almaktadır. İşte, yapılandırıcı öğrenme kuramı hakkında detayları derledik.
#EğitimSuper, benliği bir kişinin kendisini nasıl gördüğü olarak tanımlamaktadır. Kişinin benlik kavramı meslek hayatına da doğrudan bir etki yapmaktadır. Bunun nedeni benlik kavramının meslek seçiminde önemli bir etken olarak görülmesidir. Super, meslek seçimini, hatları belli gelişim evresi içerisinde kişi ile çevre etkileşiminin sonucu olarak düşünmektedir. Sonuç olarak bu mesleğe yansımakta ve meslek seçiminin ifadesi olmaktadır. İşte, süper benlik kuramı hakkında detayları derledik.
#EğitimKlinik yaklaşım, kişiye yardımcı olabilmek için bireyin mevcut sorunlarının tespit edilmesini ve sorunların çözülmesine yardımcı olunmasını amaçlar. Bu doğrultuda kişilerin sorunlarının zorluk derecesinin belirlenmesi en önemli aşama olarak görülür. Özellik faktör kuramının en önemli temsilcisi ise, Williamson’dur. Özellik faktör kuramı nedir ve kimin görüşüdür sizler için derledik.
#EğitimBandura sosyal öğrenme kuramı; bir tüt davranış bilimidir. İnsanların birbirinin davranışlarını gözlemleyerek çıkarımlarından öğrenebileceklerini kapsamaktadır. Bandura'ya göre davranış bilimi olarak değerlendirilen sosyal öğrenme teoremi kişilerin, çevresiyle kurabilecekleri iletişimden edinebileceklerini kapsamaktadır. Bandura sosyal öğrenme kuramı nedir, aşamaları ve özellikleri hakkında detayları derledik.
#EğitimKaos Kuramı, başta fizik olmak üzere pek çok bilim dalında karşımıza çıkar. Örnek vermek gerekirse, göktaşlarının ve gezegenlerin hareketinden elektronik sistemlere, borsa ve ekonomiye, meteorolojiden iklim tahminlerine, depremlerden atom altı parçacıkların davranışını açıklamaya kadar çok geniş bir alan içinde uygulaması vardır. Kaos teorisi nedir sizler için derledik.
#Araştırmaİletişim olanaklarının çok olduğu günümüzde bazı bilimsel meseleler dahi insanların gündemini meşgul edebilmektedir. Bu bağlamda böyle bir konu da ünlü "M Kuramı"dır. İşte ilgiyle okuyacağınız M kuramı nedir, M teorisi hakkında temel bilgi ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Eğitimİletişimin son derece yoğun ve geniş seçenekli olduğu günümüzde yeni gelişmeler ve haberler de aynı hızda yayılmaktadır. Her alanda meydana gelen olaylara sosyal medyadan erişmek oldukça kolaydır. Sadece günlük hayatın içindeki meseleler değil bilim alanındaki güncel olaylarda son derec çabuk yayılabilmektedir. Coğrafya ve ekoloji ya da jeoloji gibi bilim alanları ile ilgisi olmayanların pek işitmemiş olabilecekleri bir teori vardır. "Kıtaların Kayması Teorisi" diye bilinen bu kuram kişilerin merakını uyandırmaktadır. İşte bu bağlamda ilgiyle okuyacağınız kıtaların kayma teorisi nedir, kıtaların kayma teorisi kime aittir, kıtaların kayma teorisinin kanıtları ve konu hakkında çok daha fazlasını sizin için derledik.
#EğitimÇalışanların motivasyonu ve güdülenmesi üretim sürecini olumlu ya da olumsuz yönde etkiler. 19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren motivasyon ve iş verimliliği kapsamında birçok kuram geliştirilmiştir. Bunlar arasında en bilinen Amerika psikolog Frederick Herzberg'e ait olan çift faktör kuramıdır. Herzberg çift faktör kuramı nedir? Hijyen faktörleri ve motive edici faktörler nelerdir tüm detayları ile derledik.
#EğitimJaponlar, hayat kalitesinden, teknolojiye, yaşam standartlarına, üretime ve felaketlere karşı aldıkları zekice önlemlerle hemen hemen herkesin saygısını kazandı. Japonların bu başarılarının ardında ise çok sıkı bir kuram olan Z teorisi yer alıyor. Z teorisi nedir ve kim tarafından ortaya atılmıştır sizler için derledik.
#EğitimEğitim bilimlerinin çalışma alanları altında değişik kuramlar ile kavrama yöntemleri bulunmaktadır. Tüm bu kavrama yöntemlerinin temel amacı öğrenme durumlarını ortaya koymak ve gerekli olan yöntemleri uygulayabilmektedir. Bu yöntemler arasında bilişsel öğrenme kuralı ve ilkeleri de bulunmaktadır. Peki, kuramlar arasında adından çokça bahsettiren bilişsel öğrenme kuramının tanımı nasıl yapılmaktadır? Bu kuramın ilkeleri arasında hangi öne çıkan unsurlar bulunmaktadır? İşte, kuramlar arasında bulunan bilişsel öğrenme kuramı hakkında detaylar.
#EğitimBilişsel çelişkinin bir diğer ismi de bilişsel uyumsuzluktur. Bilişsel çelişki kuramı psikoloji kuramları arasında yer almaktadır. Psikoloji tıbbi uzmanlık alanı olarak geçen davranış ve zihni inceleyen bir ruh bilimidir. Bu bilim dalı olayların yanı sıra duygu ve düşüncelere önem vermektedir. Birey ve toplumu yönlendiren davranışların tümünü incelediği için çok geniş kapsamlı bir bilimdir. Psikoloji kuramının sadece bir parçası olan bilişsel çelişki kuramı nedir, özellikleri nelerdir, örnekleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#EğitimEğitimde bilişsel öğrenme kuramlarının etkin bir şekilde kullanımı, son yıllarda düzenli olarak artıyor. Bilişsel öğrenme araştırmaları ise öncelikle, anlamlı sözel öğrenme bakımından içsel bilişsel süreçleri tanımlamaya ve anlamaya çalışır. Bu süreçler ise, adres hatırlama ya da karmaşık bir sorun çözme gibi pek çok görevde kullanılır. Bilgiyi işleme kuramı nedir ve kime ait sizler için derledik.
#Araştırma