Kırmızı kedi yayınları haberleri sayfasında Kırmızı kedi yayınları hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 300 Kırmızı kedi yayınları haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Şiirin sessiz işçilerinden de desem şiirin kuyumcularından da, ikisinde de aklıma ilk o münzevi gelir. Şiirlerini de, çevirilerini de, çabasını da çok değerli bulduğum, çok önemsediğim Cem Yavuz. En yenisi ‘Solukdönüm’ (Everest) bu yolculuğun kaynaklarını, çıkış noktalarını, yoldaşlıklarını göstermesi bakımından da özel bir toplam.
#Cem YavuzEdebiyat çevrelerinde ‘Erje Ayden’ ismiyle tanınan, Beat Kuşağı’nın Türk temsilcisi Ercüment Aydıner bilinmezliklerle dolu ama efsanevi yaşamöyküsünü, geçen sene arşivinde bulunan ve ilk kez kitaplaşan otobiyografik romanı ‘Üsküdar’daki Teyzemiz’de anlatıyor.
#Erje AydenSaramago’nun “30 yıl içinde Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanacaktır” dediği Portekizli yazar Gonçalo M. Tavares, 16 Ekim’de İstanbul’da, 17 Ekim’de Ankara’da okurlarıyla söyleşi ve imza günü etkinliklerinde bir araya gelecek. ‘Kudüs’, ‘Beyefendiler - Teknoloji Çağında Dua Etmeyi Öğrenmek’in ardından ‘Babasını Arayan Yüzyılında Kayıp Bir Kız’ adlı romanı da bu hafta Kırmızı Kedi’den çıkan Tavares ile bir söyleşi gerçekleştirdik.
#Gonçalo M. TavaresŞükrü Erbaş’ın sevdiği, bildiği binlerce türkü arasından seçtiği ‘Türkülerden Şah Dizeler’i (Kırmızı Kedi) okurken, dersimi alıp da ezber ediyorum: “Küsme deme yârin acı sözü var”,”gam yârdan vefalıdır/ hiç çevirmez yüz benden”, “Sevdaluk eyi şeydir/ben de yeni başladum”...
#Şükrü ErbaşBugünkü şiirimizin otağ direği Haydar Ergülen ilk şiir kitabı ‘Karşılığını Bulamamış Sorular’la kendi yürüyüşünün ilk kişilik adımını taşır. Ergülen, bir şiir ufku da çizer hem kendisine hem de bir ‘arınma dönemi’nin başlaması sayılacak 1980’li yıllar şiirine. Şairin ilk kitabı, 40’ıncı yıl özel baskısıyla elimizde şimdi.
#Haydar Ergülen‘Karşılıksız adanmışlık’ içinde çalışan ve harflere ‘ömrünü yatıran’ Enis Batur’un ‘Pasaport Damgaları’, 1987-2006 arası 20 yıllık yol günlüğü. Sürükleyici, coşkulu, içten, özendirici, özenli, su gibi... Yediği içtiği, gezdiği gördüğü hepsi bir yana, okuyup yazdığını ve yazmak istediklerini de anlatmış ki, işte kitabın tadı asıl orada beliriyor.
#Enis BaturTürkiye’de pek çok konuda olduğu gibi çocuk kitapları konusunda da ciddi bir kirlilik var. Her önüne gelen kitap yazıyor, ama içerik ve dil konusuna yeteri kadar özen gösterilmiyor. Üstelik özgün bir eser üretmeye bile ihtiyaç hissedilmiyor, var olan kitapların içeriklerinden derleniyor “Ben de kitap yazdım, buyurun!” diye ortaya çıkılıyor. Oysaki çocuk edebiyatı bir deneme tahtası değildir. Çocukların zihnine giren her şey önemlidir. Bu, hep atlanıyor.
#Pumbaranlara Ne Oldu?En yenisi ‘Otların Uğultusu Altında’ dahil Şükrü Erbaş’ın tüm kitapları, şiirin insanın doğal hali olduğunu göstermekle kalmıyor, insanın ateş hali, su hali, toprak hali gibi şiir hali de olabileceğine canlı kanlı birer örnek. Acının söylettiği, bilgeleştirdiği, sessizleştirdiği ve artık yalnızca şiire dönüştürebildiği bir ‘hal’den söz ediyoruz.
#Şükrü ErbaşTürkçe, hiç kuşkusuz en büyük iki şairine sahip çıkıyor. Yunus Emre ve Nâzım Hikmet... İlki 700 yıldır yaşıyor, ikincisi de şiiriyle öyle yaşayacak. Her zaman bir ‘kültürel muhalif’ olarak üstelik! Kırmızı Kedi Yayınları, art arda yayımladığı dört Nâzım Hikmet kitabıyla büyük şairin okurlarına, ölümünün 55’inci yılında dört dörtlük bir armağan sunuyor.
#Nazım HikmetTarık Günersel, farklı türlerde yazıyor ama aslında hepsi bir metnin parçaları gibi. Şiirlerini ‘İzdüşümler’de bir araya getiren Günersel’in yapıtlarında dikkatimizi çeken, güçlü biçimde ortaya koyduğu epik yan. Bir tür ‘destan’, çağın destanı. ‘İzdüşümler’, 4 bin yıl önceden Hammurabi’nin iletisiyle başlıyor.
#İzdüşümlerOnur Caymaz’ın yedi senede tamamladığı romanı ‘Sıfır’, paralel evren hikâyeleri eşliğinde bir ‘başkaldırı’ öyküsü... “Sıfır’ı yazdım çünkü daireler, çemberler, gözlerimiz, hep dönüştür... Gezegenler, atomlar, hep dönüş...” diyen Caymaz, romanında hissedilmesini istediği duygulardan birinin de ‘sınıf kini’ olduğunu söylüyor. ‘Sıfır’ı Caymaz’dan dinledik...
#SıfırBenjamin Black, John Banville, Raymond Chandler ve Philip Marlowe isimlerinin yan yana geldiği ‘Siyah Gözlü Sarışın’ yaz aylarının en güzel sürprizi oldu. Benjamin Black, iç dünyasını didiklediği ünlü roman kahramanı Philip Marlowe’un hayat felsefesini de, orijinalinden daha fazla vurgulayarak dillendiriyor.
#Kitap SanatYılmaz Güney’i anlatan ‘Sevgili’ romanı tartışmaları büyüyor. Güney’in eşi Fatoş Güney, kitabın yazarı İnci Aral’ı kendi kitap taslağı ve senaryo çalışmalarından intihal yaptığı iddiasıyla mahkemeye verirken Kırmızı Kedi Yayınları’ndan “İddialar doğru değildir ve hem yayınevimizi hem de yazarımız İnci Aral’ı karalamak amacıyla ortaya atılmıştır” açıklaması geldi. Tüm tarafların görüşlerini derledik.
#İnci AralGeçen hafta sonu Antalya’daydım. Şahinler Holding’in yeni yatırımlarını açıkladığı toplantıda Nobel Ödüllü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Daron Acemoğlu ile tanışma fırsatı buldum. ‘21. Yüzyılın Fırsatları ve Zorlukları’ başlıklı bir sunum yapan Acemoğlu, yapay zekâ, yaşlanan nüfus, iklim değişikliği ve küresel değişimlerin dünyayı ve Türkiye’yi etkileyecek ana akımlar olduğunu söyledi.
#Prof. Dr. Daron Acemoğluİtalyan edebiyatının yaşamı ve yapıtlarıyla nevi şahsına münhasır ustalarından Umberto Saba, ‘Kestirmeler ve Kısa Hikâyeler’ boyunca adeta bir insan, dil, kültür ve ülke inşa ediyor kısadan. Her okur kendi ilgi dünyasına göre söz ve düşünce mücevherlerine rastlayacak...
#Umberto SabaAkademisyen yazar Elif Akpolat ikinci romanı ‘Unutmak’ta farklı profil ve sınıflardan kadınların izinde, okuru Türkiye tarihinin en unutulmaması gereken dönemlerinde bir yola çıkarıyor. Tarihçi bakışıyla, roman kurgusu içinde bir tür siyasal hesaplaşmaya girişiyor...
#UnutmakŞiirin sessiz işçilerinden de desem şiirin kuyumcularından da, ikisinde de aklıma ilk o münzevi gelir. Şiirlerini de, çevirilerini de, çabasını da çok değerli bulduğum, çok önemsediğim Cem Yavuz. En yenisi ‘Solukdönüm’ (Everest) bu yolculuğun kaynaklarını, çıkış noktalarını, yoldaşlıklarını göstermesi bakımından da özel bir toplam.
#Cem YavuzBirçok yayınevi, telifi serbest kalan Memduh Şevket Esendal’ın eserlerini yayımlıyor. ‘Ayaşlı ve Kiracıları’yla tanınan ve modern Türk öykücülüğünün de kurucularından sayılan Esendal, sıradan insanların gündelik yaşamlarını anlattığı gerçekçi, yalın ve rahat üslûbuyla Çehov’a yakın bulunuyor. Siyasetçi kimliğiyle Cumhuriyet’in kurucu kadrosunda yer alan Esendal, yazar olarak müstear adlarla uzun yıllar kendini görünmez kılmıştı.
#Memduh Şevket EsendalEdebiyat çevrelerinde ‘Erje Ayden’ ismiyle tanınan, Beat Kuşağı’nın Türk temsilcisi Ercüment Aydıner bilinmezliklerle dolu ama efsanevi yaşamöyküsünü, geçen sene arşivinde bulunan ve ilk kez kitaplaşan otobiyografik romanı ‘Üsküdar’daki Teyzemiz’de anlatıyor.
#Erje AydenSaramago’nun “30 yıl içinde Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanacaktır” dediği Portekizli yazar Gonçalo M. Tavares, 16 Ekim’de İstanbul’da, 17 Ekim’de Ankara’da okurlarıyla söyleşi ve imza günü etkinliklerinde bir araya gelecek. ‘Kudüs’, ‘Beyefendiler - Teknoloji Çağında Dua Etmeyi Öğrenmek’in ardından ‘Babasını Arayan Yüzyılında Kayıp Bir Kız’ adlı romanı da bu hafta Kırmızı Kedi’den çıkan Tavares ile bir söyleşi gerçekleştirdik.
#Gonçalo M. TavaresŞükrü Erbaş’ın sevdiği, bildiği binlerce türkü arasından seçtiği ‘Türkülerden Şah Dizeler’i (Kırmızı Kedi) okurken, dersimi alıp da ezber ediyorum: “Küsme deme yârin acı sözü var”,”gam yârdan vefalıdır/ hiç çevirmez yüz benden”, “Sevdaluk eyi şeydir/ben de yeni başladum”...
#Şükrü ErbaşTeknolojiyle ve bilimsel keşiflerle günlük hayatın buluştuğu noktayı merak ediyorsanız Wolfgang Schivelbusch’un ‘Demiryolu Seyahatinin Tarihi’ kitabı yararlı olacaktır. İlgi çekici bir üslupla kaleme alınan kitap, kuru bir demiryolu tarihi değil. Demiryolu tarihinin siyasal tarihle nasıl kesiştiğini gösteriyor.
#Wolfgang SchivelbuschZeytin ağacına verilen değerden dolayı ‘Ölmez Ağacın Gölgesinde Kitap’ sloganıyla gerçekleştirilen 5’incisi düzenlenen Edremit Kitap Fuarı, 200’e yakın yazar, şair, gazeteci, akademisyen ve aydının katılımıyla sürüyor. 60 yayınevinin stant açtığı etkinlik, pazar akşamı sona erecek.
#1Bugünkü şiirimizin otağ direği Haydar Ergülen ilk şiir kitabı ‘Karşılığını Bulamamış Sorular’la kendi yürüyüşünün ilk kişilik adımını taşır. Ergülen, bir şiir ufku da çizer hem kendisine hem de bir ‘arınma dönemi’nin başlaması sayılacak 1980’li yıllar şiirine. Şairin ilk kitabı, 40’ıncı yıl özel baskısıyla elimizde şimdi.
#Haydar Ergülen1937’de Eskişehir’de doğan bu genç, Atatürk Lisesi’nde okuyacaktı. Sonrasında İstanbul Tıp Fakültesi’nin yolunu tutacak ve ‘doktor’ unvanıyla hayata atılacaktı. Ama kaderi başka bir yerde yazılmıştı. Bu yer, bir tıp çalışanı olarak tek tek insanları kurtarmaktansa ‘Dünyayı Kurtaran Adam’a (!) dönüşeceği Yeşilçam’dı.
#Cüneyt Arkın1937’de Eskişehir’de doğan bu genç, Atatürk Lisesi’nde okuyacaktı. Sonrasında İstanbul Tıp Fakültesi’nin yolunu tutacak ve ‘doktor’ unvanıyla hayata atılacaktı. Ama kaderi başka bir yerde yazılmıştı. Bu yer, bir tıp çalışanı olarak tek tek insanları kurtarmaktansa ‘Dünyayı Kurtaran Adam’a (!) dönüşeceği Yeşilçam’dı.
#Cüneyt ArkınÇin’in başkenti Beijing’de (Pekin) düzenlenen 2022 Kış Olimpiyatları, 4 Şubat Cuma günü Başkent Kapalı Stadyumu’nda artistik buz pateni müsabakaları ile başlıyor. 20 Şubat’a kadar sürecek oyunlarda, 15 dalda 90’dan fazla ülkeden yaklaşık 3.000 sporcu mücadele edecek. Oyunlarda ilk müsabaka TSİ dün 15.05’te yüzme havuzundan buz pistine dönüştürülen Ulusal Su Sporları Merkezi’nde yapılan curling karışık çiftler ilk tur müsabakaları oldu.
#ÇinYayın dünyası bir yandan dövize bağlı olarak artan maliyetler nedeniyle zorluklar yaşarken, bir yandan da bir türlü önüne geçilemeyen korsan yayınla mücadele ediyor. Ay başında ‘acil’ koduyla bir çağrı yapmışlar ve “Devlet, birçok sektöre uyguladığı gibi, yayıncılık sektörüne destek ve teşviklerini artırmalı, dövize bağlı olarak aşırı yükselen hammadde ve telif maliyetlerimiz için acil ek kaynak yaratmalıdır” diyerek sorunlarını ve çözüm önerilerini maddeler halinde dile getirmişlerdi.
#Gülseren BudayıcıoğluKaçak olayı aldı başını gidiyor. Yılbaşına girerken, yaz sonunda Trakya’da yaşanan olayın ardından daha vahim bir durumun ortaya çıkması nedeniyle en az 50 dolayında vatandaş can verdi. Kaçak rakı yapmaya yönelen vatandaşlardan her yıl en az 500 ölüm olduğu belirtiliyor.
#TESKYeni kitabında ölümden sonra başka bir evrende hayatını sürdüren Akdeniz’i hem onun hem babasının dilinden anlatan İnci Aral, “Çocuklarını kaybetmiş bütün anne babalara ‘Yukarlarda En Uzaklarda’ romanımla bu kadim umudu vermek istedim. Bence bu olasılık var” diyor.
#İnci Aral80’lerin unutulmaz fantastik komedisi “Hayalet Avcıları” geri döndü. Yeni nesil ekran yıldızları Finn Wolfhard ve Mckenna Grace’in başrolünde olduğu “Ghostbusters: Afterlife”, orijinal filmlerin unutulmaz oyuncuları Bill Murray, Dan Aykroyd ve Sigourney Weaver’ı da yeniden bir araya getiriyor. Haftanın öne çıkan diğer filmleri ise Prenses Diana’yı bu kez Kristen Stewart’ın yorumuyla izleyeceğimiz “Spencer” ve Andrew Garfield’ın Oscarlık performansıyla öne çıkan “Tick, Tick... Boom!” Haftanın şarkısı ise alternatif sahnelerin sevilen ismi Güneş Özgeç’ten geliyor: Düş.
#Uğur Yükselİlk kitabıyla dışlanıp edebiyata küsmüş bir yazarın son 50 saatinde yaşadıklarını anlatan ‘Dünbatımı Defterleri’, İbrahim Yıldırım’ın ilk romanından bu yana sabırla kurduğu çok katmanlı, oyunlar ve aldatmacalarla okuru metne katan anlatı anlayışının en üst noktasını oluşturuyor. Oya gibi işlemiş, ilgiyi hep üst düzeyde tutan kurgusuyla usta işi bir roman.
#İbrahim YıldırımDaniel Craig’in 007 rolüne vedası da olacak son James Bond filmi “Ölmek İçin Zaman Yok” sinemalarda. “Black Swan” sevenlere Sarah Adina Smith imzalı gerilim draması “Birds of Paradise”, Stephen King ve oğlu Joe Hill’in kısa öyküsünden yaratılan korku filmi “In The Tall Grass” ve Ceylan Özgün Özçelik’in başarılı politik gerilimi “Kaygı”, bu hafta ekranlarda öne çıkanlar.
#Uğur YÜKSEL