Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda Olarak Kullanılabilecek Bitkiler Komisyonu, Türkiye’de mutfaklarda bugüne kadar kullanılmayan 4 bitkiye onay verdi. Kral meyvesi liçi, karabuğday filizi, kutsal fesleğen ve Japon biberi artık mutfaklardaki yerini almaya hazırlanıyor.
#Tarım Ve Orman BakanlığıDerin yağda çıtır çıtır kızarmış sebzelerin pek sağlıklı olmadığını biliyoruz. Ancak domatesli biber ve patlıcan kızartması ya da bir patlıcan yoğurtlaması olmadan yaz da geçmiyor hani… Sık sık olmasa da hakkını vererek yapmak için birkaç önerim ve popüler olan özel bir patlıcan tarifim var.
#Gülay Barbaros AltanÇeşit çeşit şarküteri, peynir, yeşillik, sebze ya da sos... Elimizin altında hangi malzeme varsa iki dilim ekmek arasında pratik bir öğüne dönüştürdüğümüz sandviçler yegâne kurtarıcımız. Dün Dünya Sandviç günüydü, biz de d.ream restoranlarının marka şefi Pınar İshakoğlu’ndan özel tarifler aldık.
#GastronomiGallada iyi değil, çok iyi bir lokanta... Fatih Tutak uluslararası çapta bir şef. Meraklı. Araştırmacı. Çok az şefte olan bir özelliği de damak tadının çok iyi olması. İşini ciddiye alıyor; kestirmeden değil, gerekli yoldan gidiyor. Burada lezzet şöleni patatesli pide ve dana ilikli-çıtır sarımsaklı tereyağıyla başlıyor, saf umami. Tarhananın çeşni olarak kullanıldığı enginar bir başyapıt. Dört dumpling var; kuzugöbeği püresi ve yengeçliler favorim oldu ama karidesli ve Adana kebaplı olanlar da başarılı. Pekin ördeğiyse yıllar önce Girardet lokantasında yediğim düzeyde, yani çok iyi Çin lokantalarından bile daha iyi...
#Vedat MİLORSerpme kahvaltı konseptini sevmiyor veya arada klasik tatların dışına çıkarak yeni lezzetler denemek istiyorsanız bu liste sizin için... İsli yoğurtlu çılbırdan eggs benedict’e, kruvasandan smoothie kâsesine kahvaltı için farklı alternatifler sunan en iyi adresleri jürimize sorduk.
#KahvaltıYeni çılgınlığımız yapay zekâ... Ancak henüz gastronomi alanında yeterince verimli şekilde kullanılmıyor. Geçen hafta ilk kez ChatGPT’yi kullandım, ona Türk mutfağının dünyadaki bilinirliği için yapılması gerekenleri, imambayıldıyı Japon mutfağına nasıl uyarlayabileceğimizi sordum. Saçma yanıtlar alacağımı düşünmüştüm ama öyle olmadı. Sevgili yapay zekâmla Türk çayı üzerine çalışmaya başladık bile!
#Yapay ZekâYemyeşil ağaçların arasında, saklı konumuyla gönülçelen Naru Bodrum, tadı kadar renkleri, sunumu ve emek harcanmış malzemeleriyle de fark yaratan bir menüye sahip. Bayramiç beyazı soslu akya dilimleri, yaz domatesleriyle renklenen ahtapot salatası, sarı domates cipsleriyle servis edilen karidesli-süt mısırlı şehriye gibi akılda kalan seçenekler var...
#Naru BodrumTürk mutfağındaki yemekleri sarımsaklı yoğurtsuz, biber salçasız ya da nar ekşisiz düşünebilir misiniz? Alman mutfağı hardalsız, Amerikan mutfağı ketçapsız, Japon mutfağı soya sossuz ve wasabi’siz olabilir mi mesela? Endonezya mutfağının bir numaralı bekçisi de onlarca farklı çeşidiyle sambal sosu…
#SosOrfoz’da yediğim ‘orkinos pate’yi, lagos balığından yaptıkları balık çorbasını ve başlangıçları başarılı buldum ama kabuklularda önemli sorunlar var... Bana kalırsa asıl mesele, denizlerimizin durumu... Deniz fakirleşmiş, kirlenmiş, muhtemelen çiftlikler kabuklulara ciddi zarar vermiş.
#OrfozTokyo’dan trenle yarım saat uzaklıktaki Yokohama yıllar sonra başkentin gölgesinden kurtulmaya, uluslararası düzeyde sesini duyurmaya başladı. Geçen sonbaharda Dünya Ragbi Şampiyonası düzenlendi, gelecek yılın Tokyo Yaz Olimpiyatları sırasında ise futbol, basketbol dahil pek çok spor dalının karşılaşmalarına ev sahipliği yapacak. Japonya’ya özgü eğlence mekânları, geleneksel bahçeleri, Çin Mahallesi’yle ünlü şehirde ocak ayında bile etkinlikler birbirini izliyor: Sakura Caddesi şubata kadar her gece NAKED’ın tasarladığı ışık gösterilerine sahne olacak, Çin Bahar Festivali kutlanacak, Japon Biracıları Yarışması düzenlenecek...
#YokohamaYıllarca Türkiye’yi karış karış dolaştı, yol üstündeki lezzet duraklarını keşfetti. Anadolu’nun kıyıda köşede kalmış yemek hazineleri onunla gün yüzüne çıktı. Hürriyet’teki yazılarıyla yeme-içme kültürünün bilinmeyenlerini tartışmaya açtı. Mehmet Yaşin, şimdi de bizi kendi evimizin mutfağına davet ediyor. Yeni kitabında, “Yumurta bile kıramam” demenin marifet olmadığını, basit yemekler pişirerek hayatımıza katabileceklerimizi anlatıyor.
#Mehmet YaşinKaliforniya’nın başkenti turistik rotaların dışında. Oysa iki nehrin ortasındaki şehir, sokaklarını gölgeleyen dev meşe ve palmiyelerle, rengarenk begonvilleriyle açık park gibi. 1849’da, eyalet federasyona katılmadan bir yıl önce kuruldu. Kültür hayatı canlı. Mimarisi özgün ve çeşitlilik içeriyor. Tower Plak’ın doğduğu art deco stili Tower Tiyatrosu, cafcaflı, parlak renklerle dekore edilmiş Tower Cafe hala hizmet veriyor. Crocker Sanat Müzesi, 2010’da eklenen 11,6 bin metrekarelik Teel Aile Bölümü ile üç kat genişledi. Eyaletin Los Angeles, San Francisco gibi pırıltılı sahil kentlerine benzemeyen Sacramento’ya Central Vadisi özentiden uzak, küçük bir şehir atmosferi kazandırıyor.
#36 Saatte SacramentoAsırlardır şifa kaynağı olarak kullanılan ve şehir efsanelerine konu olan Dong Quai günümüzde de tüketilmeye devam ediyor. Halk arasında Çin Melekotu olarak bilinen Dong Quainin birçok faydasının olduğu biliniyor. Peki, Dong Quai nedir? Dong Quainin faydaları neler? İşte Dong Quai yani Çin Melekotu hakkında merak edilen her şey...
#MelekotuBaş döndürücü hızla genişleyen dev Japon şehrinin belirgin bir merkezi yok. Gökdelenler farklı öbekler halinde yayılmış. Batıdaki Shibuya’dan doğudaki Ginza’ya en kalabalık semtler arı kovanı gibi. Zamanınız kısıtlıysa cepheleri video ekranına dönüştürülmüş binaların hipnotik etkisine kapılmadan kültürel çeşitlilik açısından zengin semtlere yönelin. İşte 36 saatte Tokyo...
#SeyahatŞu anda ABD’de Los Angeles kadar heyecan veren şehir yok. Ülkenin ikinci büyük metropolü, popüler kültürde güldürecek kadar yapay ya da kâbus gibi karanlık bir ortam gibi yansıtılsa da gerçekte ışıltılı, kendine özgü ruhu olan, kültürel çeşitlilik içeren bir şehir Los Angeles. Her mevsimde enerjik, caddeleri dev duvar resimleriyle süslü, müzikal yaratıcılığın ve alternatif sanatın çekim merkezi, dünyanın dört bir yanından yetenekli aşçıların buluşma noktası Los Angeles.
#Los AngelesBir Canberra tepesinde durup Avustralya çalılıklarını izlemek şu şekilde anlatılabilir; uçsuz bucaksız çimenlik araziler, biçilmiş okaliptüs ormanları ve tam ‘Instagramlık’’ günbatımları. Canberra Avustralya’nın başkenti. Çoğunluğun düşüncesinin aksine, gösterişli Sidney başkent değil. Canberra’da kumsallar, ikonik opera binaları yok. Avrupa şıklığını görebileceğiniz en yakın yer uçakla 1 saat mesafedeki Melbourne...
#SeyahatArda’nın Mutfağı’ndan hepinize merhaba. Bundan sonra her pazar, lokantalar, farklı lezzet adresleri, gastronomi dünyasındaki gelişmeler, yerli- yabancı şeflerle ilgili haberleri taze taze sizinle paylaşacağım. Farklı tarifler, leziz keşifler, mutfağa dair pratik bilgiler, gastronomik heyecanlar için beklemede kalın.
Beyoğlu Galatasaray’daki Çukur Meyhane’de müdavimler eğer rakılarını bitirememişse, şişenin üstüne ismi yazılıyor, dolaba kaldırılıyor. Aradan ne kadar geçerse geçsin o kişi bir daha geldiğinde keyfine kaldığı yerden devam ediyor. Müdavimler arasında kimler mi var? Sahibinin anlattığına göre Deniz Seki de orada, İlhan Şeşen de... Sağınızda Garo Mafyan, solunuzda Ahmet Ümit...