Güncelleme Tarihi:
Avokado ve somonlu sandviç (2 kişilik)
NE LAZIM?
◊ 1 baget ekmeği (veya 4 dilim ekşi mayalı ekmek)
◊ 200 gr somon füme
◊ 1 avokado ◊ 1/2 limon (kabuğunun rendesi ve suyu)
◊ 1 acı kırmızı biber (ince doğranmış)
◊ 3 dal taze kişniş (ince kıyılmış)
◊ 1 salatalık (ince dilimlenmiş)
◊ 2 tatlı kaşığı kapari ◊ 100 gr roka
◊ 100 gr fesleğen ◊ 100 gr dereotu
◊ 50 gr ceviz ◊ 100 gr parmesan
◊ 50 ml sızma zeytinyağı
◊ Tuz, karabiber
NASIL YAPARIM?
◊ Baget ekmeği ortadan ikiye kesin.
◊ Avokadoyu ikiye bölüp çekirdeğini çıkarın. İçlerini kaşıkla alıp kâseye aktarın. Limonun suyunu ve kabuğunun rendesini ekleyip karıştırın. Tuz ve karabiberle tatlandırın. İçine kişniş ve biberi de ekleyip karıştırın. Ekmeğin alt yarısına sürüp üzerine füme somon dilimlerini ekleyin. Soyacak yardımıyla salatalığı zar gibi ince dilimleyin. Somonun üzerine salatalık, roka ve kaparileri yerleştirin.
◊ Fesleğen, dereotu, ceviz, parmesan, zeytinyağı ve damak tadınıza göre tuzla karabiberi blender’a alın. Sosu iri taneli kalacak şekilde yüksek devirde 10-15 saniye kadar çekin.
◊ Sosu ekmeğin üst katına sürüp sandvici kapatın. Dilerseniz mikrofilizler ve çörekotuyla da süsleyebilirsiniz.
Not: Bu sandvici mini baget ekmekler, bagel, çavdar ekmeği gibi alternatif seçeneklerle de hazırlayabilirsiniz.
NE LAZIM?
◊ 4 dilim büyük tost ekmeği
◊ 2 yumurta (haşlanmış)
◊ 1 sap kereviz (ince doğranmış)
◊ 3 dal dereotu (veya maydanoz)
◊ 100 gr labne peyniri ◊ 60 gr mayonez
◊ 1/2 limonun suyu
NASIL YAPARIM?
◊ Labne peyniri, mayonez ve limon suyunu
bir kapta çırpın. İçine ince kıyılmış dereotu ve kereviz sapını ekleyin.
◊ Katı haşlanmış yumurtaları kabaca doğrayıp sosun içine katın ve iyice karıştırın.
◊ Tost ekmeklerini kızartın. İki tanesinin üzerine yumurtalı harcı paylaştırıp diğer ekmekleri üzerlerine kapatın.
◊ Sandviçleri ikiye bölüp servis yapın.
NE LAZIM?
◊ 600 gr dana biftek
◊ 4 dilim sütlü Japon ekmeği (veya brioche)
◊ 2 yumurta
◊ 1 yemek kaşığı un
◊ 150 gr panko (veya galeta unu)
◊ Tuz ve karabiber
◊ Ayçiçeğiyağı
Katsu sosu için
◊ 3 yemek kaşığı ketçap
◊ 1 yemek kaşığı istiridye sosu
◊ 75 ml Worchestershire sosu (veya soya sosu)
◊ 2 yemek kaşığı bal
◊ 1 tatlı kaşığı soğan tozu
◊ 1 tatlı kaşığı sarımsak tozu
NASIL YAPARIM?
◊ Eti tuz ve karabiberle lezzetlendirdikten
sonra una bulayın. Fazla unu silkeleyerek atın.
◊ Bir kapta yumurtaları çırpın. Etleri önce yumurtaya, sonra panko kırıntılarına batırıp
her tarafının kaplanmasını sağlayın.
◊ Geniş bir tavada ayçiçeğiyağını kızdırın. Ekmek kırıntıları altın sarısı rengini alana kadar
her iki yüzünü de pişirin.
◊ Sos malzemelerini bir kapta karıştırıp
ufak bir tavada hafif ılıtın.
◊ Tost ekmeklerinin bir yüzünü tavada rengi dönmeyecek şekilde kızartın. Kızartmadığınız iç yüzlerine sostan sürüp, eti arasına ekleyip kapatın. Sandvicinizi ikiye bölün.
Sando parçalarını yan çevirerek tabağa
yerleştirip servis yapın.
Katsu sando nedir?
◊ Japon mutfağının bu popüler sandvicini artık restoran menülerinde sıkça görmeye başladık. İsmi Japonca pirzola anlamına gelen ‘katsuretsu’ ve sandviçten türemiş. Japon mutfağında yaygın olarak domuz etiyle yapılıyor ancak tavuk ve etten, özellikle de wagyu’dan yapılanı da bir
o kadar makbul.
◊ En büyük özelliği kullanılan etin pankoya bulanarak tavada kızartılması. Diğer yandan Worchestershire sos, istiridye sosu (oyster sos) ve ketçapla hazırlanabilen katsu sos da olmazsa olmazlarından. Japonlar bu sandvici hazırlarken ‘shokupan’ adını verdikleri büyük sütlü tost ekmeğini kullanıyorlar. Kesim biçimi ve sunumu onu özel kılıyor. İçine veya yanına ince dilimli lahana da koyuluyor.
NE LAZIM?
◊ 225 gr un
◊ 2 tatlı kaşığı kabartma tozu
◊ 150 ml süt ◊ 1 bağ biberiye
◊ 55 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
◊ 150 gr rendelenmiş peynir
(istediğiniz çeşit olabilir)
◊ 1 çay kaşığı tuz
NASIL YAPARIM?
◊ Tüm malzemeyi bir kapta karıştırıp homojen bir hamur elde edin. Hamuru açın ve yuvarlak kalıp veya su bardağı yardımıyla daireler kesin. Bu hamur parçalarını yağlı kâğıt serili bir tepsiye dizin.
◊ Önceden 180 dereceye ısıttığınız fırında
20 dakika pişirin.
◊ Hafif ılıkken arasına tereyağı, çırpılmış krema veya kaymak sürüp marmelatla birlikte yiyin.
Not: Biberiye yerine taze kekik, kuru biberiye, kuru üzüm veya kuru turna yemişi gibi malzemeler de kullanabilirsiniz.