Paylaş
Rio denince aklınıza gelen rengarenk, seksi karnaval fotoğraflarını unutun. Hızla gelişen yemek kültürüyle zenginleşen mutfağıyla Rio
pek yakında dans değil
yemek karnavallarıyla konuşulacak. Kanıt niyetine karnaval sebebiyle gittiğim Rio’dan geriye kalan nefis kokularla bezeli,
iştah açıcı notlar...
‘Aç karnına’ Rio...
Denemeden dönme
1. Pao de Queijo: Aslında bir çeşit peynirli ekmek. Bizdeki poğaça gibi ayaküstü büfelerde satılıyor, son derece lezzetli.
2. Globo: Brezilya’nın sembol cipsleri. Yeşil olan tuzlu, kırmızısı tatlı.
3. Churrascaria: Brezilya usulü et mangal lokantalarının genel adı. Masadaki kart yeşil renkte kaldıkça, farklı etler kesintisiz olarak servis yapılıyor. Ara vermek istediğinizde kartı kırmızı tarafına çeviriyorsunuz.
İçmeden kalkma
1. Açai: Açai meyvesi zaten müthiş lezzetli bir böğürtlengil. Bu meyvenin püresi ile vanilya karıştırıp buzla blenderdan geçirdikleri içecek gerçekten muhteşem.
2. Caipirinha: Brezilya’nın şekerkamışından yapılan ulusal romu. Klasik olanı lime ile yapılıyor, ancak ben kesinlikle Maracuja, yani çarkıfelek meyvesi denen meyve ile yapılanı öneriyorum.
3. Coco: Her yerde bulunan bu yeşil hindistancevizlerinin suyu, henüz yeşil olduklarından süte dönmemiş bir enerji içeceği kıvamında adeta. Kocaman maçata bıçaklarıyla kesip kamışı saplayıp veriyorlar, tamamen orijinal hindistancevizinden yudumluyorsunuz lezzeti...
En iyi 3 lokantası
1. Fogo de Chao: En iyi 2 churrascaria lokantasından birisi, yediğiniz etlerin lezzetinden protein patlamasına hazır olun.
2. Sushi Leblon: Rio’nun yıllardır en trend Japon lokantası. Bırakın yer bulmayı, rezervasyon yaptırmak bile mesele.
3. Zuka: Hem çok lezzetli hem çok samimi bir mekân. Açık mutfakta her şey önünüzde pişiyor, şanslı olanlar mutfak tezgâhındaki masayı kapıyor.
Yemek pornosu
Tom Aikens’ın zencefelli hurmalı brownie’si
Geçen hafta sosyal medyada en çok ilgimi çeken paylaşım, Tom Aikens’ın karamel kaplı zencefilli hurmalı brownie’siydi. Çok akıllıca bir fikirle çikolataya farklı bir aroma katmış. Aikens, 1970 doğumlu, uluslararası reputasyona sahip bir şef. Yeri gelmişken hatırlatayım: Yakın zamanda İstanbul’da kendi ismiyle de bir lokanta açacak.
Sosyal medyanın en iştah açıcı, lezzetli fotoğrafları her hafta bu köşede olacak. Siz de çekin, yollayın, ortaya çıkan lezzet paylaştıkça çoğalsın. Yapmanız gereken yemek fotoğrafınızı #ardaninmutfagi hashtag’iyle @hurriyetpazar adresine tweet atmak.
Haftanın tarifleri
Pilava kaymak katmak, Helvaya portakal suyu eklemek
“Bu tuhaf eklemeler de nereden çıktı?” dediğinizi duyar gibiyim. Fakat unutmayın: Mutfakta önyargı sizi asla farklı lezzetlere taşıyamaz. Biraz kendine güven, biraz da denenmişlik katılarak sunulan bu iki tarifi uygulayın derim.
Sonuçtan memnun kalacaksınız!
Kaymaklı sebzeli bulgur pilavı
Malzemeler
2 bardak pilavlık bulgur
2,5-3 bardak et suyu
1 yemek kaşığı tereyağı
Birer adet kuru soğan ve kapya biber
Yarımşar havuç ve kabak
Birer tatlı kaşığı domates salçası ve acı biber salçası
Birer çay kaşığı toz kırmızı biber, kimyon ve karabiber
3 yemek kaşığı taze kaymak
Tuz
Kuru soğanı, kapya biberi, havuç ve kabağı ince sıçan dişi doğrayın.
Tereyağını, orta ateşte saç veya tencerede kızdırın. Doğradığınız sebzeleri ve pilavlık bulguru birlikte tencereye ilave edin.
1-2 sefer karıştırdıktan sonra 1 tatlı kaşığı domates salçası ve 1 tatlı kaşığı acı biber salçasını ekletip, ara ara karıştırarak yaklaşık 5 dakika kavurun. Toz kırmızı biber, kimyon, karabiber ve tuzla baharatlandırın.
Et suyunu ekleyip 12 dakika kapağı kapalı olarak pişirin.
Piştikten sonra ateşten alın ve kapağını açmadan 15 dakika kendi ısısında demlenmeye bırakın. 3 yemek kaşığı kaymağı ekleyip harmanlayın ve sıcak olarak servis edin.
Portakallı İrmik
Malzemeler
250 gram irmik
125 gram tereyağı
1 avuç çamfıstığı
1,5 bardak tozşeker
2,5 bardak taze sıkılmış portakal suyu
Bir yemek kaşığı tereyağını bir kenara ayırın.
Geniş bir tencereye kalan tereyağını, portakal suyunu ve şekeri koyun, yaklaşık 5 dakika kısık ateşte kaynatın. Daha sonra kenara alarak sıcak tutun.
Başka bir kuru tencereye irmiği koyun ve yağsız, sürekli karıştırarak iyice esmerleşene kadar kavurun. Bu işlemin yarısında çam fıstıklarını da irmiğe ilave edin. Kavurma işlemini tamamlamak için ayırdığınız bir yemek kaşığı tereyağını ekleyip, iyice esmer renk almasını sağlayın.
İrmikler esmerleşince sıcak su karışımını yavaşça tencereye ekleyin. Tencerenin sıcaklığından dolayı çok sıçrayabilir. Bir kez karıştırıp, tencerenin kapağını kapatın ve çok kısık ateşte 5 dakika hiç ağzını açmadan pişirin.
Ateşten aldıktan sonra 15 dakika daha kapağı kapalı olarak dinlendirin.
Daha sonra bir çatal yardımıyla ara ara karıştırarak yarım saat daha demlendirin.
Arzuya göre dondurma veya tarçınla servis edebilirsiniz.
Paylaş