Paylaş
İnsanlar hastalandıkça hastanelere ve ilaçlara sarılıyor ancak, ilaçlar, operasyonlar ve gıda takviyeleri dışında günümüzün tıp ve ecza dünyası bize fazlaca bir şey veremiyor. Gerçekten besleyiciliği olan canlı gıdalarla beslenmek, iyi su içmek, kaliteli bir uyku uyumak ve stresle baş etmeyi öğrenerek daha dengeli bir duygusal yapıya sahip olmak gibi gerçekten basit şeyler pek anlatılmıyor. Kendimizi tam anlamıyla sağlıklı hale getirmek ve öyle kalabilmek gerçekten bazen zorlayıcı. Gün içerisinde sokakta veya bir mağazada iken bana gelip, ‘bende sağlıklı olmak istiyorum, ancak yapamıyorum, ne yapmalıyım ‘ diye soran pek çok insan var çevremde. Bugünlerde bunu düşünüyordum. Bu kişilere ne cevap veriyorum biliyor musunuz? Sağlıklı olmadığını düşünerek başlayabilirsin.
Peki nasıl?
Yapacağımız ise basit..
Ayşenin İyi Yaşam Kuralları
Kararlı Ol: Kendini Sağlıklı Bir İnsan Olarak gör ve tanımla. Umarım sağlıklı olurum, sağlıklı olmak istiyorum yerine sağlıklıyım terimini getir. Senin için sağlıklı olmak ne demektir, öncelikle bunu bir netleştirin. Senin için olanla başkları için olan aynı değildir. Hayatına, kapasitene ve şu anki durumuna bağlı olarak net ol. Mesela benim sabah 08.00’de bitirdiğim 8 KM’lik sabah koşumun ardından zencefil çayımı içtiğim instagram fotoğrafım değil. Sağlığın ne olduğunu netleştir. ‘Hareket etmem gerektiğinde, üşenmeden spora gidiyorum. Sabahları beni iyi hissettirecek ve iyi enerji verecek gerçek gıdaları yiyorum. Susadığımda sadece su içiyorum’ gibi olumlamaları hayatına soktuğunda, seçimlerinin etkilerine inanamayacaksın.
Olmazsa Olmazlarını Netleşir! Sağlıklı yaşam için nelere ihtiyacın olduğunu netleştirdiğine göre, hayatında neler olmazsa olmaz netleştir ve uygula. Mesela haftada 3 gün mutlaka spor yapacağım, ya da asla ekmek ve benzeri şeyleri yemeyeceğim, proteinsiz beslenmeyeceğim benim olmazsa olmazlarım. Bu kurallarını alışkanlık haline getirmen iyi yaşamın kapılarını açacak.
Kendini Olduğun Gibi Kabul Et. Olmak istediğin kişi ve yaşamak istediğin hayat tarzını netleştirdiğinde, işin sadece alışkanlıklarını kazandırmak olacak. Bu nedenle, adımların küçük olabilir, ama uzun vadede kendine verdiğin sözü ve kazandırmak istedğin alışkanlıkları unutmadığın sürece sorun yok. Şu anda detoksunun 3. Gününde belki baş ağrıları ile kıvranıyor, açlıktan miden gurulduyor, spordan sonra kaslarını kaldıramıyorsun. Hiç biri sorun değil, sen bu yolda fedakarlık ve azimle devam edeceksin. Beğendiğin giysinin içinde harika görünmek hedefin. Bu yüzden kendini hırpalama, sürece güven.
Mütevazi Kahramanlar, Süper Besinler..
Süper besin çılgınlığı bitecek gibi durmuyor. Sağlık açısından sayısız yararı olan süper besinler, kilo vermenizi de destekliyor. Kilo vermenize yardımcı olacak süper besinler nelerdir aşağıda listeledim. Tabi ki bu gıdaları, uygun bir beslenme ve hareket düzeni ile beraber yemeniz önemlidir.
1-) Badem
Badem, temel besleyici maddelerle dolu olduğu bilinen sağlıklı gıdalardan biri. Eskiden, yağlı oldukları için bademden uzak durulurdu. Fakat daha sonra kanıtlandı ki, bademin içerdiği yağ, aslında vücut için faydalı. E ve B vitamini, lif ve çoklu doymamış yağ asidi açısından da zengin.
Badem, tokluk hissinin uzun sürmesini sağlar. Meşhur taş devri diyetinde bulunur ve gün boyunca atıştırmanız için de idealdir. Yalnız bademli dondurma sayılmaz, aklınızda olsun.
2-) Acı Arnavut biberi
Acı baharatlar herkesin harcı olmayabilir ama kilo vermeye yardımcı olurlar. Arnavut biberinin içinde kapsaisin bulunur. Kapsaisin, biberlere acılığını veren ve kilo vermeye katkıda bulunan maddedir. Bu bileşen, çeşitli aktiviteler esnasında vücudun daha fazla kalori yakmasını sağlayacak şekilde metabolizmayı hızlandırır. Ayrıca terlemeye, dolayısıyla toksinlerin vücuttan atılmasına sebep olur.
Yemeklerinize biraz acı Arnavut biberi eklemek, midedeki kan akışını hızlandırır ve daha fazla besleyici maddenin emilmesini sağlayarak yemeklerin sindirilmesine yardımcı olur.
3-) Chia
Chia, faydalı özellikleri Aztekler tarafından keşfedilen bir mahsul. Güç veren bir besin olan chia, eskiden, uzun yolculukları boyunca dayanıklılıkları artsın diye ulaklar tarafından kullanılırdı. Bu tohumlar çok küçük olsa da, bol bol omega-3, protein ve lif içerirler. Belirgin bir tatları olmadığı için de, istediğiniz her türlü yemeğin içine ekleyebilirsiniz. Buna enerji içecekleri, soslar ve kahvaltılık gevrekler de dahil.
Chia tohumu lif açısından zengin olduğu için, uzun süre tok kalmanızı sağlar. Diğer yiyeceklere karıştırıp yediğinizde, sindirimi de yavaşlatmış olursunuz. Ayrıca omega-3 bileşenlerine sahip olduğu için, kas gelişimini destekler. Chia tohumlarını, genelde hamur işlerinde yumurtanın yerine kullanılan, toz haline getirilmiş şekilde de bulabilirsiniz.
4-) Avokado
Kilo verme çabanızda işinize en çok yarayacak gıdalardan biri de, avokadodur. Oldukça yağlı olmasına rağmen, bunlar sağlıklı yağlardır ve açlığı azaltarak, besinlerin emilimine yardımcı olur.
Lif, C ve B vitamini, amino asit, karbonhidrat ve magnezyum açısından zengindir. Kalorili olduğu için, kilo vermeye yardımcı ve genel sağlığınıza faydalı olması açısından, günde yarım avokado tüketilmesi tavsiye edilir.
5-) Yeşil maça çayı
Maça çayı, enerji ve zihinsel olarak uyanıklığı artıran amino asitler ve diğer başka bileşenler içerir. Eskiden Japon samuraylar tarafından çok tüketilen bu çay, görünüşe göre bilinen en eski enerji içeceği.
Yeşil maça çayının tadı, diğer çaylardan çok daha farklıdır çünkü içilen kısım, yaprağın bütünüdür. Antioksidan ve güçlü EGCG (epigallokateşin gallat) açısından oldukça zengindir. Maça, sakinleşmenizi sağlar, kolesterolünüzü düşürür ve hastalıkları önler.
6-) Hindistan cevizi yağı
Hindistan cevizi yağı, sağlıklı yağlar içerir. Yağ asitleri, metabolizma için oldukça sağlıklıdır ve dinleniyor olsanız bile kalori yakmanıza yardımcı olurlar. Hindistan cevizi yağı, enerjinizi artırır ve yemek pişirmede kullandığınız diğer yağların yerine kullanabileceğiniz en iyi alternatiftir.
7-) Greyfurt
Greyfurtun yağlarla mücadele ettiği bilinen bir durum. Yemeklerden önce yarım greyfurt yemek, kilo vermeye yardımcı olur. Sadece 39 kalori içerir. Ayrıca liminoid ve likofen formundaki, kanserle savaşan bileşenler içerir. Hem görünüşü hem tadı harika olduğu için greyfurtu beslenme alışkanlığınıza sokmanız zor değil.
8-) Sardalya
Omega-3, kalbi, kanı, beyni ve neredeyse her şeyi destekleyen bir bileşen. Spor salonundan çıkmayanlar içi, omega-3’ün en iyi özelliği, kilo vermeye yardımcı olma kapasitesinde yatar. Bu bileşeni taze sardalyadan almaktan daha sağlıklı bir yol düşünemiyoruz.
Sardalya, sizi tok tutan ve metabolizmayı uyaran proteinlerle doludur. İçindeki omega-3, kas ağrılarını azaltır, böylece egzersiz yapma sürenizi artırır. Hastalıklardan çabuk toparlanmayı sağlaması, yağ yakması ve kas kaybını yavaşlatması ile de ünlüdür. Eğer sardalya yemek size fazla geliyorsa, destekleyici olarak kullanabilirsiniz.
9-) Yoğurt
Yoğurt, proteinle doludur ve az miktarda şeker içerir. Ekşi krema yerine kullanabilirsiniz; böylece kalori ve yağ tüketiminizi azaltmış olursunuz. Atıştırmalık olarak patates kızartmasına saldırmak yerine, bir kase yoğurt yiyin.
10-) Zeytin yağı
Yüksek kalorili salata sosları yerine zeytin yağı kullanarak, kilo verme çabalarınızı riske atmamış olursunuz. Ayrıca yemeklerde kullandığınız ve muhtemelen kilo yapan sağlıksız diğer yağların yerine, zeytin yağını tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda kalp sağlığı için de faydalıdır.
Paylaş