Güncelleme Tarihi:
Gece hayatında hancı mısınız, yolcu mu?
Yani mekan mekan gezmeyi mi seversiniz, yoksa “Aynı yere gideyim, aynı insanları göreyim, aynı garson hizmet etsin, içkimi-yemeğimi nasıl sevdiğimi bilsin” mi tercihiniz?
Eğer ikinciyse seçiminiz, ya henüz adaysınız ya da çoktan sıkı bir müdavimsiniz.
O zaman mekanın salaşlığı da gözünüze batmaz bir süre sonra hatta kendinizi evinizde hissedersiniz.
GİZLİ BİR MÜDAVİM MEKANI
Beyoğlu Galatasaray’da dört basamakla inilen bir meyhane...
Adı da buradan geliyor zaten: Çukur Meyhane.
Mekana girdiniz... Soldaki masada İlhan Şeşen. Havalar ısındı ama hâlâ üşüyor mu bu adam? Yine radyatörün yanına oturmuş.
Çaprazında Ahmet Ümit... Önünde her zamanki gibi közde patlıcan. Daha levrek filetosu gelmemiş.
Onun arka masasıyla Deniz Seki. Yine ekibiyle gelmiş. Belli bu akşam cümbüş var, birazdan keyiflenip şarkıları patlatmaya başlarlar. Aman iyi iyi... Çünkü Garo Mafyan da gelmiş. Onlar söylemese, iki kadehten sonra bizi dizecek hizaya; “İlle de şarkı söyleyin” diye. Bol cevizli közde kırmızı biberi önünde, yaprak ciğerini sipariş etmiş, tatlı tatlı demleniyor şimdilik.
GAVUR ŞAHİN YİNE KAPIDA
Hayret, Hüseyin Abi yine burada. Halbuki bugün perşembe. “Abi hayrola daha dün buradaydın, sen haftada birden fazla gelmezdin?”
“Valla canımın içi, Göztepe’ye diye çıktım yola, kendimi buldum masada!” deyip şen bir kahkaha patlatıyor.
Kapıya rakı gidiyor... “Kime o yahu, yoksa Gavur mu geldi?”
Gayrımüslim olduğu için herkesin ‘Gavur’ dediği Şahin Abi yine kapının dışına oturmuş. Deli bu adam vallahi!
Seviyorum bu ahaliyi, bu halleri. Sahibi Mehmet Abi’yi geçtim artık garsonlar bile aile gibi.
HERKESİN ŞİŞESİ KENDİNE
Çukur Meyhane 27 yıllık mekan. Mehmet Bey babasından devralmış işi 10 yıldır da başında o var.
Mekan bu kadar eski olunca müdavimi de bol tabii. Akademisyenler, gazeteciler, biraz da civar esnafı.
Dolapta herkesin şişesi ayrı, üzerinde ismi yazılı. İster ertesi akşam gelsin, ister iki ay sonra biliyor ki şişesi yerinde, bıraktığı gibi ve ölçücüsünde rakısı. Bu da müdavim yeri olmanın başka bir avantajı.
Çukur Meyhane’de yaklaşık 30 çeşit meze ve arasıcak var. En sevilen ana yemekleriyse hamsi şiş, levrek fileto, ciğer ve somon.
Pazar hariç her gün 17.00-01.00 arası açık.
Mezeler 6-7, bir kadeh rakı 7, bir büyük 65 lira. (212) 244 55 75
SEMT SEMT MÜDAVİM MEYHANELERİ
* BENUSEN - KADIKÖY
* KARAKÖY LOKANTASI - BEYOĞLU
* YEŞİLKÖY OGÜN - BAKIRKÖY
* İMROZ - BEYOĞLU
* KREPEN’DEKİ KADİR’İN YERİ - BEYOĞLU
* AKBABALI MEYHANE - BEYOĞLU
* NEYLE MEYLE - BEYOĞLU
* KUZGUNCUK İSMET’İN YERİ - ÜSKÜDAR
* REFİK - BEYOĞLU
* CİBALİKAPI BALIKÇISI - FATİH
* YAKUP - BEYOĞLU
SANAL MEYHANE VE JAPON MÜDAVİMİ
“Ben tembelim. Müdavim olacağım diye vazife gibi bir yere gitmem” derseniz onun da kolayı var: Sanal Meyhane. Altı rakıseverin bilgisayar başında rakı içelim, güzelleşelim, muhabbet edelim diye öylesine kurdukları rakiteam de Twitter’da fenomen oldu. Şu anda 1500’ün üzerinde takipçisi var. Önce rakıseverlerin katıldığı, ancak sonra şarap, viski ve votka içenlerin de eşlik ettiği rakiteam ne mi yapıyor? Çoğunlukla Türkiye saatiyle 22.00’de herkes online bir vaziyette içmeye başlıyor. Kadehler ardı ardına kalkıyor. Dünyanın dört bir yanında yaşayan Türkler ‘şerefe’ diyerek, dünyanın en büyük internet partisini yapıyorlar. Sofraların, kadehlerin fotoğrafları gönderiliyor. Meyhane şarkıları paylaşılıyor. Bu internet partilerinin de rakı sofrası gibi adabı oluşmaya başladı. Mesela bir kişinin gönderdiği şarkı dinlenip bitirilmeden başka şarkı göndermek ayıp! Eş zamanlı Fizy adlı internet sitesinden dinlenen şarkılara herkes yakaladığı yerden eşlik ediyor: “Şarkıılaaaaar seni söyler, dillerdeeee name adııın... “ Sıradan insanlara Twitter’da pek yüz vermeyen ünlüler, bu ünsüz hareketin dışında kaldı; ünsüz hareket ilk kez ünlüleri dışladı. Fakat aralarında bir de Japon var. Yoshitaka Nishimura (36) kendi halinde, çoluk çocuk sahibi, bir fabrikanın AR-GE departmanında çalışan bir adamdı. Ta ki Twitter’a girip de ‘raki’ rumuzunu alana kadar... Bizim rakıcılar bu rumuzu farkedince Nishimura bir sabah uyandığında anlamadığı bir dilde yüzlerce mesaj ve bir sürü Türk takipçisi olduğunu fark etti. Sonradan kendisine durum İngilizce izah edildi. Türk kültürü, rakı ve meyhane muhabbeti anlatıldı. Hatta rakiteam’in aktif üyelerinden Demet Cengiz Bilge bir Tokyo ziyaretinde kendisini buldu ve denemesi için ona bir büyük rakı hediye etti.