Almanya’da göç konusunda uzman isimlerden biri olan Berlin-Brandenburg Türkiye Toplumu TBB Sözcüsü Safter Çınar, Almanya’daki göç ve uyum konularını konuştuk. Çınar, “Almanya’da, ‘Göçmenlerin iyi insan olması gerekir’ diye bir kural yok ama çoğunluk toplumunun öyle bir beklentisi var. Bence 60 yıllık göç, çok büyük bir başarı öyküsü. Üstelik bu başarılı insanlar yanlış politikalara rağmen başarmışlardır” dedi.
#Almanya16 yıldır Almanya Başbakanı olarak göreve yapan Angela Merkel, ilklerin kadınıydı. Almanya’nın ilk kadın başbakanı. Birleşik Almanya’nın Doğu’lu ilk başbakanı. Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi’nin (CDU) ilk kadın genel başkanı. CDU’nun ilk kadın genel sekreteri.
#Angela MerkelAlmanya’da Sosyal Demokrat Parti (SPD), Hür Demokrat Parti ((FDP)) ve Yeşiller arasında sürdürülen ‘trafik lambası koalisyonu’ görüşmelerinde neredeyse son aşamaya gelindi. Her ne kadar başta iklim politikası olmak üzere, bazı alanlarda hâlâ görüş ayrılığı yaşansa da sıra bakanlıkların paylaşılmasına geldi.
#SPDFederal Göç, Mülteciler ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Annette Widmann-Mauz, Almanya’ya Türk iş gücü göçünün 60’ıncı yılı vesilesiyle Hürriyet’e özel demeç verdi. Yıllarca güç koşullar altında çalışan Türklerin, ülkenin kalkınmasına önemli katkılarda bulunduğunu belirten Widmann-Mauz, bununla herkesin gurur duyması gerektiğini söyledi. Tam 60 yıldır Almanya’da yaşayan Türklerin bu toplumun bir parçası olduğunu ifade eden Widmann-Mauz, “Bizim toplumumuz kesinlikle artık Türkiye kökenli insanlar olmadan düşünülemez” dedi.
#AlmanyaAlmanya Türk Toplumu (Türkische Gemeinde in Deutschland - TGD), kuruluşunun 25’inci yılını ve göçün 60’ıncı yılını Berlin’de düzenlediği etkinlikte kutladı. Programın ilk bölümünde yapılan panellerde TGD’nin kurulusundan bu yana aktif görev alanlar konuşma yaptı. İlk panelde 1990’lı yıllarda TGD’nin kurucuları Prof. Dr. Hakkı Keskin, Ertekin Özcan, Hamburg eyalet milletvekili Güngör Yılmaz ve Berlin Senatosu’nun ilk Uyum Sorumlusu Barbara John katıldı.
#Gökay SofuoğluAlmanya’ya yabancı iş gücü göçü İtalyan ‘misafir işçiler’le (Gastarbeiter) 1955 yılında başladı. 1961 yılından itibaren de Türk iş gücü göçü. Almanlar “Nasıl olsa birkaç yıl sonra dönecekler”, ‘misafir işçiler’ de “Nasıl olsa birkaç yıl çalışıp döneceğiz” diye düşündüler.
#AlmanyaBu hafta salı günü 13. Uyum Zirvesi düzenlendi Berlin’de. Ev sahibi yine Başbakan Angela Merkel’di. Daha önceki yıllarda Başbakanlık binasındaki dev oturum salonunda düzenlendiği halde, 13. Uyum Zirvesi, geçen yıl olduğu gibi bu yıl yine koronavirüs belası yüzünden dijital ortamda yapıldı.
#Avrupadan HaberlerBu yıl korona salgını nedeniyle dijital ortamda gerçekeleşen 13. Uyum Zirvesi Başbakan Angela Merkel başkanlığında yapıldı. Zirveye, federal ve eyalet temsilcilerinin yanı sıra ekonomi, kültür, medya ve spor branşlarından gelen sivil toplum temsilcileriyle göçmen dernek temsilcilerinden oluşan yaklaşık 120 kişi katıldı.
#Milli Eylem PlanıÇevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Türkiye'nin iklim değişikliğiyle mücadelede üzerine düşen sorumluluğu en iyi şekilde yerine getirdiğini belirterek, "İklim değişikliğine uyum sağlamak, en az sera gazı emisyon azaltım faaliyetleri kadar önemlidir." dedi.
#Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat KurumCovid-19 salgını hız kesmeden sürüyor. Maske, mesafe ve hijyen kurallarına sıkı sıkıya riayet ederek yayılmasını, daha fazla can almasını engellemek herkesin görevi. Ama bu salgını ortadan kaldırmıyor. Salgına karşı tek çare aşı. Değişik metotlarla hızla geliştirilen aşılarından bazılarına çeşitli ülkelerde acil kullanım izni verildi. Birçok ülke halkını aşılamaya başladı. Ama firmalar yeteri kadar aşı üretemiyor. Bu da işin bir başka yönü. Türkiye’de Çinli SinoVac firmasının geliştirdiği inaktif metotla üretilen aşıdan satın aldı. Aşılama çalışmaları hemen başladı. Kısa süre içinde de dünyada 10. sıraya yükseldik.
#YazarBundan birkaç hafta önce “Merkel aday olacak mı?” başlıklı bir yazı yazmıştım. Tabii 2000-2018 yılları arasında Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı ve 2005 yılından beri de Almanya Başbakanı olarak görev yapan Angela Merkel’in 2021 yılında yapılacak genel seçimlerde aday olmayacağını çoktan ilan ettiğini de. Hatta milletvekili adayı bile olmayıp ‘aktif politikadan çekileceğini’ de.
#Olaf ScholzDaha önceki yazılarımdan birinde, Leipzig Üniversitesi bilim insanları tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Almanların yüzde 80’inin ülkede yaşayan Müslüman sayısının fazlalığı yüzünden, kendilerini, kendi ülkelerinde yabancı hissettiklerine yer vermiştim. Tabii, “Nasıl olur da 83 milyon nüfuslu Almanya’da, Almanlar ülkede yaşayan 4.5-4.7 milyon Müslüman yüzünden kendilerini kendi ülkelerinde yabancı hisseder?” diye de sormuştum.
#Avrupadan HaberlerBaşbabakan Angela Merkel başkanlığında Berlin’de gerçekleşen 11’inci Uyum Zirvesi’nin gündemi, ‘uzman iş gücü göçü’ üzerineydi. Ancak zirve, Hanau kentinde yaşanan ırkçı saldırının gölgesinde toplandı ve aşırı sağ saldırılara karşı alınacak tedbirler de konuşuldu.
#Angela MerkelAlmanya’ya yabancı iş gücü göçü 1955’te başladı. O zamanlar ‘Gastarbeiter’ olarak nitelenen ilk ‘misafir işçiler’ İtalya’dan geldi. 1960’da Yunanistan ve İspanya, 1961’de Türkiye, 1963’te Fas, 1964’de Portekiz, 1965’te Tunus ve 1968’de de eski Yugoslavya ile imzalanan anlaşmalar yoluyla yüz binlerce ‘misafir işçi’ Almanya’ya geldi.
#Ahmet KülahçıAlmanya Başbakanı Merkel, göçmen derneklerinin temsilcileriyle başbakanlıkta yapılan 10’uncu Uyum Zirvesi’ne katılmadan önce, Türkiye kökenli çok sayıda kız çocuğunun da futbol oynadığı Berlin’deki SV Rot-Weiss Viktoria Mitte spor kulübünü ziyaret etti.
#Almanya Başbakanı MerkelAlmanya Başbakanı Merkel, göçmen derneklerinin temsilcileriyle başbakanlıkta yapılan 10’uncu Uyum Zirvesi’ne katılmadan önce, Türkiye kökenli çok sayıda kız çocuğunun da futbol oynadığı Berlin’deki SV Rot-Weiss Viktoria Mitte spor kulübünü ziyaret etti.
#Almanya Başbakanı Merkel