sinir sistemi haberleri sayfasında sinir sistemi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 7468 sinir sistemi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Hepimiz sağlıklı beslenmenin zihinsel ve fiziksel sağlığımız için önemli olduğunu biliyoruz. Ancak bazen vücudumuzun daha aktif ve sağlıklı olması için bazı özel besinlere ihtiyacı vardır. Peki sinir sistemine iyi gelen besinler neler? İşte, sinir sisteminiz için en faydalı yiyeceklerin listesi…
#Sinir SistemiAnkara Şehir Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Evren Yaşar, koronavirüse bağlı inme vakalarının gözlendiğini belirtti. Prof. Dr. Yaşar, ''Artık sinir sistemi tutulumuna bağlı engellilik durumlarımız var. Bunun da tedavilerin de aktif olarak rol alıyoruz. Yoğun bakımdan bu şekilde aldığımız birçok hasta oluyor. Yani koronavirüs artık tek başına sinir sistemini, kardiyak sistemi etkileyip engellilik oluşturabilen bir faktör. Ve bununla ilgili de bizim tedavi stratejileri geliştirmemiz gerekiyordu ki biz bunu burada başardık, aktif olarak bu yöntemlerimizi burada kullanıyoruz’’ ifadelerini kullandı.
#Yaşar Artıkİstanbul Gümrük Muhafaza Müdürlüğü ekipleri, Çin’den ithal edilen metal çerçevelerin bulunduğu 4 konteyneri incelemeye aldı. X-ray cihazından geçirilen konteynerlerin içerisinden 3 ton 115 kilo plastik çerçeve ve 19 ton 415 kilo ağırlığında yüz binlerce oyuncak ele geçirildi. Yapılan laboratuvar testlerinden ise şoke edici sonuçlar çıktı. Yüz binlerce çocuğun eline alıp kucaklayacağı oyuncakların; kanser, kısırlık, üreme bozukluğu ve sinir sistemi bozukluklarına yol açan, yüksek miktarda ‘azo boyar’ maddeler, fitalat ve ağır metaller içerdiği belirlendi.
#OyuncakBilim adamları ilk kez uçan meyve böceklerinin sinirsistemini görüntülemeyi başardı. ABD'nin Howard Hughes Tıp Ensitütüsü'ndenuzmanlar drosophila melanogaster isimli hayvanın merkezi sinir sistemininvideosunu çekti. Saniyede beş kere resmi çekilen sinir sisteminin yanıyormuşgibi ışıklı görüntüsü dikkat çekti. Bilim adamları meyve sineği larvasının sinirlerinin genetikolarak ışık saçtığını belirledi.
#Sinir Sistemiİstanbul’da son bir buçuk ayda sahte içkiden zehirlenerek hayatını kaybedenlerin sayısı 37’ye yükseldi. Yurt genelinde de son 10 günde yapılan sahte içki operasyonlarında 85 şüpheli yakalandı. Sahte içki vakalarının yanı sıra, yasadışı tütün ürünlerinin yaygınlaşması da toplum sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor. Peki sahte içki ve kaçak tütün hangi sağlık sorunlarına neden oluyor? Özellikle içkinin sahte olduğu nasıl anlaşılıyor? Hangi maddeler kullanılıyor? Bunun gibi pek çok soruyu konunun uzmanına sorduk ve aldığımız cevaplar hayati tehlikenin boyutlarını tüm çıplaklığı ile gözler önüne serdi...
#Sahte AlkolKüçük yaşlardan itibaren yorgunluk ve beyin sisi ile mücadele eden Katrina Burchell, sayısız kez doktora gitmesine rağmen belirtileri göz ardı edildi. Son raddede hiçbir işini yapacak enerjisi kalmayan, yataktan çıkamayacak hale gelen Katarina bunadığını ya da beyin tümörüne sahip olduğunu düşünürken doğru teşhisi aldı. Yaşadıklarının ardındaki basit gerçek ise herkesi şaşırttı
#Pernisiyöz AnemiÇin tuzu Pakistan’da yasaklandı, birçok ülkede kullanımı kısıtlandı, Dünya Sağlık Örgütü’nün ‘en zararlı yiyecekler’ listesi içeriklerinde yer alıyor. Peki Çin tuzunu bu kadar sağlıksız hale getiren şey ne? Sağlığa ne gibi etkileri var ve en önemlisi Türkiye’de kullanımı ne durumda?
#Çin TuzuDiyarbakır'da bir öğrenci, dışarıdan getirdiği cıvayı okuldaki lavaboya döktü. Kimyasal maddeden kimse etkilenmezken, KBRN ekipleri okulda temizlik çalışması yaptı. Civa tehlikeli mi? sorusu da bu sebeple araştırılmaya başlandı. Cıva zehirlenmesi, gelişim bozukluklarına, hareket ve beyin işlevi bozukluklarına neden olur. Kolayca buharlaşarak, renksiz bir buhar halinde havaya karışması onu gizli bir toksin durumuna getirir. Peki, Civa nedir, zehirler mi?
#CivaFenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho'nun, İtalya Birinci Futbol Ligi (Serie A) takımlarından Fiorentina forması giyen ve geçen haftaki Inter maçında saha ortasında fenalaşan Edoardo Bove'nin ailesine geçmiş olsun telefonu açtığı belirtildi.
#Jose MourinhoSofra tuzundan içme suyuna, temizlik ürünlerinden kozmetiklere mikroplastikler kafamızı çevirdiğimiz her yerde. Bununla kalmıyor, artık vücudumuzu ele geçiriyorlar. Biliminsanları mikroplastiklerin obezite, diyabet, alzheimer gibi hastalıklara ve üreme sorunlarına neden olabileceği fikrinde. Bu küçük ama çok büyük sorunumuzu uzmanlarla konuştuk.
#Hazan Aköz IşıkHer yıl 1 Kasım Dünya Vegan Günü olarak kutlanıyor. Bu özel günde hem işin etik altyapısı anlatılıyor hem de veganların karşılaştıkları güçlükler ve çözümleri konuşuluyor. Aynı zamanda sadece bitki temelli beslenmenin değil, hayvan haklarının ve sürdürülebilir yaşam tarzlarının önemi vurgulanıyor.
#Zeynep Nazlı YıldırımPlastik maddeler, içerdikleri kimyasallar nedeniyle insan sağlığı üzerinde ciddi tehditler oluşturur. Bu maddelerin uzun süreli maruziyeti kanser, obezite, kalp hastalıkları ve nörolojik bozukluklar gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açarken üreme sağlığı üzerinde de olumsuz etkiler yaratmaktadır. Plastiklerin içerdiği zararlı kimyasallar kadınların yumurtalık rezervini azaltabilir, erken menopoza sebep olabilir ve hamile kalma şanslarını düşürebilir. Erkeklerde ise sperm kalitesinin ve hareketliliğin düşmesine neden olarak çocuk sahibi olma süreçlerini zorlaştırabilir. Bu zararlı etkilerden korunmak için plastikle temasın en aza indirilmesi gerekir. Alınabilecek önlemlerden bazıları; su şişelerinde plastik kullanımından kaçınarak cam veya çelik alternatifler tercih etmek, plastikle kaplanmış işlenmiş gıdalardan uzak durmak, plastik maddelerin mikrodalga fırınlarda veya yüksek sıcaklıklarda kullanılmaması şeklinde sıralanabilir.
#PlastikSonbaharla birlikte özellikle COVID-19 gibi solunum yolları rahatsızlıklarının iyice arttığı bir döneme giriyoruz. Ayrıca şimdi bir de dünya genelinde Batı Nil ateşi ve maymun çiçeği virüsü (MPOX) gibi hastalıklar da kendini gösterdi. Kırım Kongo kanamalı ateşi de çok konuşulmayan önemli bir sağlık sorunu. “Bu hastalıklar nasıl riskler taşıyor ve yeni salgınlara neden olabilir mi” diye sorduk.
#COVID-19Son zamanlarda dünya genelinde birçok salgın hastalık ortaya çıkıyor. Hava koşullarının etkisiyle hızla yayılan virüsler, çocuklardan yaşlılara kadar herkese hızla bulaşıyor. Şimdi de acillerdeki adenovirüs vakalarının artışı, halk sağlığı açısından endişe verici bir gelişme olarak öne çıkıyor. Peki adenovirüs vakalarındaki artışı nasıl yorumlamak gerekiyor? Hastalığın belirtileri neler? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkYeni Zelanda'nın Auckland bölgesinde evsizlere yardım eden bir dernek, yanlışlıkla "içerisinde olması gereken dozun 300 katı" uyuşturucu içeren şekerler dağıttı. Söz konusu şekerleri üreten firma, ürünlerinde yasa dışı uyuşturucu kullandıkları iddialarını reddetti.
#UyuşturucuSon dönemde, baş dönmesi olarak da bilinen vertigo vakalarında belirgin bir artış gözlemleniyor. Vertigo, hayat kalitesini ciddi şekilde etkileyen önemli bir sorun ve tedavisi, altta yatan nedenlere bağlı olarak farklılık gösteriyor. Bazı durumlarda ilaç tedavisi yeterli olabilirken, bazı durumlarda cerrahi müdahale gerekebiliyor. Bu artışın nedenlerini inceleyen uzmanlar, hastalığa dikkat edilmezse ölümcül olabileceğini de vurguluyor. Vertigo vakalarındaki bu artışın nedenleri ve alınabilecek önlemler üzerine değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Serkan Orhan, konuyla ilgili görüşlerini hurriyet.com.tr'ye aktardı.
#SağlıkSarımsak bizim mutfağımızda oldukça önemli bir yere sahip. Hem yemeklere lezzet veriyor hem de sağlığımıza sayısız faydası var ancak dönem dönem sarımsakla ilgili tartışma yaratan haberler gündeme geliyor. Şimdi de Çin sarımsağında insan dışkısı iddiası ortaya atıldı. Uzmanlar, Çin sarımsağının ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği konusunda uyarıyor. Peki Çin sarımsağı ile yerli sarımsağı nasıl ayırt edeceğiz? Kaliteli sarımsak nasıl anlaşılır? Çin sarımsağı tüketimi hangi sağlık sorunlarına neden olabilir? Uzmanlarla konuştuk.
#Sarımsak11 yaşındaki Ivie Adams’ın bir süredir yaşadığı ağrıları ailesi klasik büyüme ağrısı sandı ancak küçük kızın yaşadığı ağrılar aslında nadir görülen bir kanserden kaynaklanıyordu. Çocuklarda özellikle ergenlik öncesi büyüme ağrısı çok sık yaşanan bir durum fakat bazen olduğu çok ciddi hastalıkların bir belirtisi olarak da karşımıza çıkabilir.
#Büyüme AğrısıÇocuklarda büyüme ağrısı sık yaşanan bir durum olduğu için çoğu zaman önemsenmez ama bazen ciddi hastalıkların habercisi de olabiliyor. Tıpkı İngiltere’de büyüme ağrısı sanılan ama sonradan nadir bir kemik tümörü teşhisi alan Ivie gibi. Ailesi 11 yaşındaki kızın yaşadığı semptomların büyüme ağrılarından kaynaklandığını düşündü ancak gerçek çok daha başkaydı. Bacağında tümör tespit edilen Ivie’nin ailesi bu süreçte yaşadıklarını milyonlara duyurarak bu konuya dikkat çekmek istiyor.
#KanserKeten tohumu, yapılan klinik çalışmalarda kanser hastalığında önleyici etkileri, kolesterol seviyesinde düşüş sağladığının gözlemlenmesi, altenatif tıp alanında sıklıkla kullanılmasına olanak sağlamıştır. Keten tohumunun faydaları arasında eklem romatizmasına sağladığı yararlar da bilim insanlarının yaptığı klinik çalışmalarla ortaya çıkmıştır. İşte, keten tohumunun faydaları hakkında merak edilen bazı bilgiler
#Keten TohumuTürkiye’de eğitim kademesi ve cinsiyete göre okul tamamlama oranları arttı. 2017-2018 eğitim öğretim döneminde yüzde 98,4 olan ilkokul tamamlama oranı, 2022-2023 eğitim öğretim döneminde yüzde 98,5 oldu. Ortaokul oranı ise 2017-2018 eğitim öğretim döneminde yüzde 90,2’den 2022-2023 eğitim öğretim döneminde yüzde 96,3’e çıktı. Ortaöğretim tamamlama oranı da yüzde 65,1’den yüzde 80,3’e yükseldi.
#TÜİK