Lavaboya civa döktü tüm okul ayağa kalktı! Civa nedir, tehlikeli mi, zehirler mi?

Güncelleme Tarihi:

Lavaboya civa döktü tüm okul ayağa kalktı Civa nedir, tehlikeli mi, zehirler mi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2024 17:30

Diyarbakır'da bir öğrenci, dışarıdan getirdiği cıvayı okuldaki lavaboya döktü. Kimyasal maddeden kimse etkilenmezken, KBRN ekipleri okulda temizlik çalışması yaptı. Civa tehlikeli mi? sorusu da bu sebeple araştırılmaya başlandı. Cıva zehirlenmesi, gelişim bozukluklarına, hareket ve beyin işlevi bozukluklarına neden olur. Kolayca buharlaşarak, renksiz bir buhar halinde havaya karışması onu gizli bir toksin durumuna getirir. Peki, Civa nedir, zehirler mi?

Haberin Devamı

Civa nedir, tehlikeli mi gibi sorular Diyarbakır’da yaşanan olayla birlikte gündeme geldi. Diyarbakır'da bir öğrenci, dışarıdan getirdiği cıvayı okuldaki lavaboya döktü. Kimyasal maddeden kimse etkilenmezken, KBRN ekipleri okulda temizlik çalışması yaptı. Olay, sabah saatlerinde Kayapınar ilçesindeki Akşemsettin Ortaokulu'nda meydana geldi. İsmi öğrenilemeyen bir öğrenci, dışarıda bulduğu cıvayı okula getirerek lavaboya döktü.

Lavaboya civa döktü tüm okul ayağa kalktı Civa nedir, tehlikeli mi, zehirler mi

Kokuyu fark eden nöbetçi öğretmenin durumu 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bildirmesi ile okula sağlık, AFAD Kimyasal Biyolojik Radyolojik Nükleer Tehditler (KBRN) ve polis ekipleri sevk edildi. Öğrenciler alandan uzaklaştırılırken, sağlık ekipleri tarafından yapılan kontrollerde kimyasal maddeden etkilenen olmadığı anlaşıldı. KRBN ekiplerinin civanın döküldüğü bölgede yaptığı ölçümlerde zehir oranı 0,5 olarak tespit edildi. Ekipler, özel ekipmanlarla okulda temizlik çalışması yaptı.

Haberin Devamı

CİVA TEHLİKELİ Mİ, ZEHİRLER Mİ?

Cıva çok küçük miktarlarda bile etkili olabilen bir sinir sistemi toksinidir. Merkez sinir sistemini ve böbrek sistemini doğrudan etkiler. Gelişim bozukluklarına, hareket ve beyin işlevi bozukluklarına neden olur. Kolayca buharlaşarak, renksiz bir buhar halinde havaya karışması onu gizli bir toksin durumuna getirir.

Cıva ve bileşiklerinin etkisi doz, etkilenen kişinin yaşı, etkilenim süresi, etkilenim yolu, etkilenen kişinin sağlığı ve beslenme düzeyi ile ilişkilidir. İdrar, saç ve kan düzeyinin ölçülmesiyle etkilenim belirlenir.

Cıvanın solunması kimyasal akciğer yangısına, doku yıkımına yol açan bronşit oluşumuna neden olur ve etkilenim sürerse ölümle sonuçlanır. Anorganik cıva tuzları böbrek ve merkez sinir sistemine ileri derecede toksiktir. Metil cıva mikrotübül oluşumunu, nöronlarda protein sentezini engeller. Hücre zarı etkinliğini değiştirir, DNA sentezini bozar. Sonuçta sinir sistemine çok ileri derecede toksik etki yapar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!