Güncelleme Tarihi:
Diyabet diğer adıyla şeker hastalığı, günümüzde sık görülen ve ciddi sağlık sorunlarına yol açan bir hastalıktır. Kan şekeri kontrolünün sağlanamaması, kısa veya uzun dönemde problem teşkil edebilir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF)'un işbirliğiyle düzenlenen Dünya Diyabet Günü'nde Uzman Dr. Berrin Oğuzhan, en sık görülen komplikasyonları anlattı.
Dolaşım Sistemi Bozukluğu: Birçok ülkede, dolaşım sistemi hastalığı diyabetli kişiler arasında en başta gelen ölüm sebebidir. Diyabetli kişilerde kalp hastalığı ya da inme riski 2-5 kat daha fazladır. Bacaklardaki damarlar da etkilenir ve bu durum parmak ve bacak kesilmesine yol açabilir.
Gözlerin Hasar Görmesi: Yetişkinlerdeki edinsel körlük ve görme bozukluğunun önde gelen sebebidir. Böbreklerin Hasar Görmesi: ilk bulgusu küçük protein kaybıdır ve yılda 2-3 kez mutlaka bakılmalı ve düzeyine göre kan şekeri ve tansiyon kontrolü sağlanmalıdır.
Sinirlerin Hasar Görmesi: Bacaklarda ve ayaklarda duyu kaybına yol açabilir ve bu da ayak yarası ve bacak kesilmesi ile sonuçlanabilir. Bacak amputasyonlarında kaza dışı nedenlerin başında maalesef diyabet gelmektedir.
Cinsel Güçsüzlük: Otonom sinir sistemindeki hasara bağlı gelişir.
Tedavi Planlaması Nasıl Olmalı?
Tip 2 diyabet vücutta damarın olduğu her organı etkileyen ve ömür boyu süren bir hastalık olduğu için doğru tedavinin planlaması ve yakın takip gerekiyor.
Diyabet tedavi planında öncelikle medikal beslenme tedavisi yani beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi, yaşam tarzının değiştirilmesi, egzersiz programlarının uygulamaya koyulması yer alıyor. Eğer, bu tedavi planına uyulmasına rağmen kan şekeri normal sınırlar içinde tutulamazsa ağızdan hap olarak alınan şeker düşürücü ilaçlar tedaviye ekleniyor.
Son günlerde kullanıma giren ve diyabetin ilerlemesini yavaşlatan, insülin üreten hücrelerin harabiyetini azaltan günlük veya haftada bir uygulanabilen enjektabl ürünlerle tedavi başarısı artmıştır. Ancak bazı Tip 2 diyabetliler kan şekeri düzeyini normal sınırlar içinde tutabilmek için insüline ihtiyaç duyabilirler. Bu durumlarda uygun dozda yapılan insülin enjeksiyonları ile tedavi desteklenir.