Paylaş
Stres kaynaklı fiziksel ve psikolojik rahatsızlıkların bir çoğu sinir sisteminin yıpranmasından kaynaklanır. Bunlardan bazıları fibromiyalji, huzursuz bağırsak sendromu, uykusuzluk, sindirim problemleri ve anksiyetedir. Kaotik ortam ve stres sinir sisteminin dengesini bozar. Günümüzün modern hayatı doğadan uzak ve trafik gibi bir çok kaotik duruma sahip. Bu durumda devamlı aktif olan sistem orada takılı kalıyor ve deşarj olamayıp bir süre sonra fiziksel ve ruhsal sorunlar ortaya çıkıyor.
Sinir sistemini dengelemek için yapmanız gereken sizi rahatlatacak ve deşarj edecek aktiviteleri hayatınıza sokmaktır. Ancak birçok insan kendini yemek yiyerek, sigara içerek, alkol alarak, tv önünde saatler geçirerek ve telefonla oynayarak deşarj ettiğini zannediyor. Kısa vadede bu aktiviteler işe yarıyor gibi hissettirse de uzun vadede faydasından çok zararı oluyor. Merkezlenmek ve sinir sistemini dengelemek için yapılabilecek çok daha faydalı aktiviteler var. Meditasyon bu listenin başını çekse de, meditasyon öğrenene kadar doğada vakit geçirerek, çocuklarla veya hayvanlarla oynayarak ya da bir hobi edinerek sinir sisteminizi dengeleyebilirsiniz.
Meditasyon gerçekten sinir sistemini regüle etmekte yani dengelemekte çok etkili. Meditasyon eğitmenleri yetiştiren ve aynı zamanda Travma Terapisti olan hocam David Cornwell'den edindiğim bilgilerden anladığım kadarıyla kaotik ortamın sinir sistemimizde yarattığı etkileri sadece düşünerek yani zihnimiz ile çözümleyemeyiz. Neyse ki zihin ve beden bir. Zihindeki düşünceler bedende hisler olarak duyumsanabiliyor. Meditasyon ile zihnin bedendeki yansımalarına bakarak sinir sistemini dengeleyebiliyoruz.
David bunu "Kaplanı Uyandırmak" kitabının yazarı Psikolog ve Travma Terapisti olan Peter Levine'in Medusa Mitini açıklaması ile anlatıyor. "Perseus adlı savaşçı Medusa'yı ele geçirmek istiyor ancak o zamana kadar Medusa'nın karşısına çıkan herkes taşa dönüşmüş. Perseus Athena'yı ziyaret ediyor ve Athena Perseus'a Medusa'nın gözlerine bakmamasını söylüyor. Perseus Medusa'nın yanına yaklaşırken onun gözlerine değil de kalkanındaki yansımasına bakarak onu ele geçiriyor." Bu mit ile meditasyonu açıklarsak biz de meditasyon yaparken düşüncelere değil düşüncelerin bedendeki yansımalarına bakıyoruz. Çünkü bedensel duyumlarda daha çok esneklik var. Beden sayesinde zihni dönüştürebiliyoruz.
Bu şekilde meditasyon zihni, bedeni ve sinir sistemini dengeliyor. Hadi siz de meditasyon yapmaya başlayın, sinir sisteminiz dengelensin ve hastalıklarınızdan kurtulun.
Paylaş