Sarilik haberleri sayfasında Sarilik hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1414 Sarilik haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Çocuklarda görülen sarılık her anne babanın aşina olduğu bir hastalıktır. Çoğu sarılık doğumdan 2-3 hafta sonra ortadan kalmış olsa da bazı durumlarda geçmediği görülmektedir. Her iki durumda da dikkat edilmesi ve takip edilip gözlenmesi gereken durumlar vardır. Peki, çocuklarda sarılık belirtileri nelerdir ve neden olur? Çocuklarda sarılık tanısı ve tedavi yöntemleri nelerdir sizler için derledik.
#ÇocukAntalya'da doğduğunda sarılık geçirdikten sonra kol ve bacaklarında hareketsizlik başlayan bebekleri Mehmet Eren’e 20 günlükken SMA tanısı konulunca Nuran ve Bayram Atak çiftinin dünyası yıkıldı. Genç çift, ikinci yıkımı ise SMA ilacının fiyatını öğrendiklerinde yaşadı. 50 günlük olan Mehmet Eren'in 6 ayı dolmadan ilaca kavuşması halinde hayata tutunma şansının çok yüksek olduğunu söyleyen çift, kendilerine yardım edilmesini istedi.
#Mehmet ErenGözlerdeki sarılığın karaciğer, pankreas ve safra kesesi gibi hastalıkların belirtisi olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Onur Yaprak, “Sarılık bir rahatsızlığın belirtisidir, kendisi bir hastalık değildir. Sarılığa yol açan nedenler çok çeşitlidir. Tüm bu nedenler arasında şüphesiz en çok korkulan durumlar karaciğer, pankreas, safra kesesi ve safra yollarında gelişen kanserlerdir. Bu bölgelerde gelişen kanserler gözlerde ve ciltte sarılığa, idrarda koyulaşmaya, dışkı renginde ise açılmaya yol açar” dedi.
#Prof. Dr. Onur YaprakHeyecanla beklediğiniz bebeğiniz nihayet dünyaya gözlerini açtı ancak yenidoğan sarılığı sizin de mi kapınızı çaldı? Endişe etmeyin ama hemen sağlık kuruluşuna başvurun zira bu dönemin doktor gözetiminde geçirilmesi çok önemli. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Öğretim Üyesi Tarkan İkizoğlu, tedavide geç kalındığında ölüme bile yol açabilen sarılıkla ilgili toplumumuzda “şekerli su vermek” gibi en sık yapılan yanlışları, hastalığın belirtilerini ve tedavi yöntemlerini anlattı; önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#YenidoğanToplumumuzda sıklıkla görülen rahatsızlıklardan biri olan ve halk arasında sarılık olarak bilinen rahatsızlığın en önemli nedenlerinden biri de ana safra kanalının tıkanmasıdır. Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ozan Andaç Erbil, rahatsızlığa dair bilgiler aktarırken, ERCP ile tedavi yönteminden bahsederek çözümün sanıldığından kolay olduğunu anlattı.
#SarılıkSarılık, bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkarken, kendi başına bir hastalık değildir. Sarılığın nedeninin çeşitli tümörler olabileceğini belirten Prof. Dr. Onur Yaprak, göz akında sararmanın ihmale gelmemesi gerektiğini söyledi.
#SarılıkZamanında doğan bebeklerin yüzde 60’ında; erken doğan bebeklerin ise yüzde 80’inde görülen yenidoğan sarılığı ile ilgili bilgiler veren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Uzmanı Doç. Dr. Zeynep Cerit, hastalığın genellikle herhangi bir tedaviye gerek kalmadan 7-10 günde kendiliğinden düzeldiğini, ancak bazı durumlarda bilirubinin yüksek seviyelere ulaşıp beyin hasarına neden olabileceğini, bu sebeple yenidoğan bebeklerde sarılığın erken tespitinin ve takibinin oldukça önemli olduğunu belirtti.
#SağlıkHayatın ilk 28 günlük dönemi ‘yenidoğan’ olarak nitelendiriliyor ve bu dönem özel bir bakım gerektiriyor. Hiç kuşkusuz her anne ve baba, üzerine titredikleri bebeklerinin sağlıklı gelişimi için en mükemmelini yapmaya çalışıyor. Ancak dikkat! Masum sanılan bazı geleneksel davranışlar yarar sağlamadıkları gibi, bebekte geri dönüşü olmayan kalıcı problemlere neden olabiliyor, hatta ölümle bile sonuçlanabiliyor!
#BebekUzun bir bekleyişin ardından bebeğinizi kucağınıza almanın mutluluğu hiçbir şeyle ölçülemez. Ancak bazı hastalıklar, bu mutluluğa gölge düşürebiliyor. Özellikle de çoğu bebekte görülen, kimi zaman masum kimi zamansa kötü sonuçlar doğuran sarılık gibi. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Ali Talay, yenidoğan sarılığı ile ilgili önemli bilgiler verdi.
#SarılıkHeyecanla beklediğiniz bebeğiniz nihayet dünyaya gözlerini açtı ancak yenidoğan sarılığı sizin de mi kapınızı çaldı? Endişe etmeyin ama hemen sağlık kuruluşuna başvurun zira bu dönemin doktor gözetiminde geçirilmesi çok önemli. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Öğretim Üyesi Tarkan İkizoğlu, tedavide geç kalındığında ölüme bile yol açabilen sarılıkla ilgili toplumumuzda “şekerli su vermek” gibi en sık yapılan yanlışları, hastalığın belirtilerini ve tedavi yöntemlerini anlattı; önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Bebeklerde SarılıkYenidoğan Yoğun Bakım Sorumlusu Prof. Dr. Ercan Sivaslı, yenidoğan döneminde bebeklerin yaklaşık üçte ikisinde çeşitli nedenlere bağlı olarak sarılık görülebildiğini belirterek, bu hastalığın zamanında önlem alınmadığı takdirde beyin hasarı ve zihinsel gelişim geriliğine yol açabileceği konusunda uyardı.
#YenidoğanBursa'da doğumdan 5 gün sonra, sarılık olduğu gerekçesiyle tedaviye alındığı özel hastanede, verilen mama nedeniyle boğulma tehlikesi geçiren ve duran kalbi çalıştırılan Feramis Emin (4), yüzde 99 bedensel engelli oldu. Tüketici Mahkemesi'nde görülen davada, hastane kusurlu bulunmazken, aile Bölge İdare Mahkemesi'ne temyiz başvurusunda bulundu.
#Özel HastaneBursa'da doğumdan 5 gün sonra, sarılık olduğu gerekçesiyle tedaviye alındığı özel hastanede, verilen mama nedeniyle boğulma tehlikesi geçiren ve duran kalbi çalıştırılan Feramis Emin (4), yüzde 99 bedensel engelli oldu. Tüketici Mahkemesi'nde görülen davada, hastane kusurlu bulunmazken, aile Bölge İdare Mahkemesi'ne temyiz başvurusunda bulundu.
#Özel HastaneÖzel Çapa Medilife Hastanesi’nde 2011’de dünyaya gelen Kenan Gürhan, zamanında kan değişimi yapılmadığı için Serebral Palsi (beyin felci) geçirdi. Ailesinin, 2012’de açtığı tazminat davasında mahkeme, 11.5 yıl sonra Kenan Gürhan’a 9 milyon 932 bin TL tazminat ödemesine hükmetti. Ancak yapılan itirazlar üzerine dosya Yargıtay’a gönderildi. Yargıtay ise henüz kararını açıklamadı. Yetkililere seslenen baba Erkan Gürhan, “Adalet istiyoruz” dedi.
#Özel Çapa Medilife HastanesiTürkiye'yi sarsan 'Yenidoğan çetesi' soruşturmasında kan donduran detaylar ortaya çıkmaya devam ediyor. Esenyurt'ta faaliyetine son verilen hastane ile ilgili iddialarda bulunan Cemil Imrak, "Ben ne gerekiyorsa yapın, gerekirse bebeğimi alıp başka hastaneye götüreyim dedim. 'Sen götürürsen bebeği yolda ambulansta kaybedebiliriz, öyle bir şansımız da var çünkü bebeğin durumu kritik' dedi. Sapasağlam bebeğimi burada kaybettiler işte. Canına kıydılar.' dediler" ifadelerini kullandı. Özel Reyap Hastanesi'nde 2020 yılında sezaryen ile doğum yapan ve yaklaşık 1 ay boyunca bebeği yoğun bakımda kalıp çocuğunda kronik hastalık oluştuğunu anlatan Neslihan Ünlü P. ise yoğun bakımdaki bebeği için ‘anne sütü' götürünce ‘neden bu kadar çok süt getiriyorsun' cevabını aldığını belirten anne, “O kapılar açıldığında bebeklerin çığlıklarını duyuyorduk. O çığlıkları hiç unutmuyorum” dedi.
#Yenidoğan ÇetesiDünya genelinde her 10 kişiden 4'ünde görülüyor. ABD'de yapılan araştırmalar, bu hastalığın ülkede karaciğer nakli ihtiyacının en hızlı büyüyen sebebi olduğuna işaret ediyor. Hastalığın ilerleyişini durdurmak hatta hasarı geri çevirmek mümkün ama hastalar teşhis aldığında maalesef çok geç kalınmış oluyor. İşte MASLD hakkında bilinmesi gerekenler...
#YaşamSon zamanlarda dünya genelinde birçok salgın hastalık ortaya çıkıyor. Hava koşullarının etkisiyle hızla yayılan virüsler, çocuklardan yaşlılara kadar herkese hızla bulaşıyor. Şimdi de acillerdeki adenovirüs vakalarının artışı, halk sağlığı açısından endişe verici bir gelişme olarak öne çıkıyor. Peki adenovirüs vakalarındaki artışı nasıl yorumlamak gerekiyor? Hastalığın belirtileri neler? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#Sağlık2024 yazı rekorlarla geldi. Haziran ayı ortalama sıcaklığı, son 53 yılın en sıcak haziranı olarak İklim Bakanlığı kayıtlarına geçti. Hem bu sıcaklık ve nem artışı hem de serinlemek için yaptığımız kimi şeyler güneş çarpmasından kalp krizine, göz enfeksiyonundan cilt rahatsızlıklarına pek çok riski de beraberinde getiriyor. Uzmanların önerileri net: Direkt güneş ışığına maruz kalmayın, bol su için, egzersizleri akşama alın ve yüzdüğünüz suların temizliğinden emin olun.
#Melis YılmazGıda takviyeleri son dönemde çok revaçta. En popülerlerinden biri de zerdeçal takviyeleri. Ancak bu popülerlik can sıkıcı bir tabloyu da beraberinde getiriyor: Zerdeçalla bağlantılı karaciğer hasarı vakaları günden güne artıyor. Peki karaciğer nakline hatta ölüme yol açabilen bu durum kimleri etkiliyor?
#Sağlıkİstanbul Sultanbeyli'de yaklaşık 10 ay önce özel bir hastanede doğum yapan Farangiz Ergashova'nın karnında unutulan yaklaşık 15 santimetrelik gazlı bez, yaşadığı ağrılar nedeniyle gittiği hastanede çekilen tomografide ortaya çıktı ve ameliyatla alındı. Doğumun gerçekleştiği hastaneye giden aile, başhekimin masraflarını karşılayarak konuyu kapatmayı teklif ettiğini öne sürdü. Ergashova'nın eşi Serkan Demir, "Huzursuzuz, çocuğumuz iyi büyümedi, eşimin estetik olması gerekiyor, psikolojisi bozuldu. Hastanelere karşı çok acı çektik. Dava açtık şu an süreç devam ediyor" ifadelerine yer verdi.
#Sultangazi‘Sinsi hastalık’ olarak bilinen hepatitin son yıllarda bulaşıcılığı arttı. Dünya Sağlık Örgütü'nün yayımladığı rapora göre, hepatit dünya çapında bulaşıcı ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer aldı. Her gün 6 binden fazla kişiye viral hepatit bulaştığı açıklanan raporda, yılda 1,3 milyon kişinin hayatını kaybettiği aktarıldı. Peki hepatitin bulaşıcılığı neden bu kadar arttı? Türkiye’de durum nasıl? Belirtileri neler? Prof. Dr. Alper Yurci ile mercek altına aldık.
#SağlıkSu altı dünyasında pek çok balık çeşidi barınmaktadır. Her balığın şekli, beslenme biçimi ise farklılık göstermektedir. Bazı balıklar tüketilmektedir. Kadife balığı tüketilebilen balıklar arasında yer almaktadır. Bu balık değişik pişirme şekilleri ile sunulabilmektedir. Kadife balığı Türkiye’de ve Dünyada farklı sularda yaşamaktadır. Balığın özellikleri ve pişirme şekilleri ile ilgili detayları derledik.
Türkiye genelinde yemeklerde kullanılan pek çok farklı ot çeşidi bulunmaktadır. Özellikle Şevketi bostan da en merak edilen otlar arasında yer alıyor. Şevketi bostan nasıl temizlenir? Şevketi bostan otu nasıl yenir, kökü yenir mi? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Şevketi BostanKanser son yıllarda ‘salgın’ gibi gücünü artırdı. Özellikle pankreas kanserinin genç yaşlarda görülme sıklığındaki artış endişe yaratıyor. İngiltere'de yapılan bir araştırmada 1990 yılından beri 25 yaşın altındaki kadınlarda pankreas kanserine yakalananların oranı yüzde 200 arttı. Hastalığın bu kadar artmasındaki etkenler neler? Neden genç kadınları hedef alıyor? Türkiye’de görülme sıklığı nedir? Tüm bu sorulara uzmanlarla cevap aradık.
#SağlıkTürkiye’de yaklaşık 5 milyondan fazla insan nadir görülen bir hastalık ile mücadele ediyor. Nadir hastalıkların bilinen en temel sebeplerinden biri akraba evliliği. Bu nedenle Türkiye, ne yazık ki nadir hastalık cenneti olarak değerlendiriliyor. Nadir hastalığa sahip birinin doğru teşhisi alması ise yaklaşık 7 yıl sürüyor. Her yıl Şubat ayı “Nadir Hastalıklar Farkındalık Ayı” olarak kabul edilirken Şubat ayının son gününde de Nadir Hastalıklar Günü olarak birçok etkinlik düzenleniyor.
#Araştırmacı İlaç Firmaları DerneğiUzmanlar genellikle ciddi bir şeyin işareti olmasa da inatçı karın ağrılarını görmezden gelmenin tehlikeli olabileceği konusunda uyarıyor. Çünkü hayati organlar karın bölgesinde yer alıyor ve bu bölgedeki ağrı, apandisit ya da böbrek enfeksiyonundan kaynaklı olabiliyor. Londra'da yaşayan aile hekimi Dr. Hana Patel, Daily Mail'e yaptığı açıklamada, karın ağrısının tam olarak nerede olduğuna bakarak ağrının sebebinin anlaşılabileceğini söyledi. İşte karın ağrılarının yerleri ve işaret ettiği hastalıklar…
#Karın AğrısıProstat kanseri, ülkemizde her 10 erkekten 1’ini etkileyen ve görülme sıklığı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de artan yaygın bir kanser türüdür. Bu hastalık, prostat bezini oluşturan hücrelerin anormal ve kontrolsüz bir şekilde çoğalması sonucu oluşan kötü huylu tümörlerdir.
#Prostat KanseriKarın ağrıları, kramplardan şişkinliğe, mide rahatsızlıklarından iştah kaybına pek çok semptoma eşlik ediyor. Peki her karın ağrısı aynı mı? Ağrının yerinin size sorununuz hakkında çok önemli ipuçları verdiğini biliyor muydunuz? İşte ilginç detaylar…
#Karın Ağrısı200 bin çocuktan birinde görülen nadir bir hastalık olan Langerhans hücreli histiyositoz (LCH), George’u henüz iki yaşındayken buldu. Uzun süreli tedavilerin ardından hastalığı nükseden küçük çocuk, annesinin karaciğerinin bir kısmını bağışlaması sayesinde hayatta kaldı. İşte bir anne ve oğlunun mutlu sonla biten hayata tutunma hikayesi…
#Langerhans Hücreli Histiyositoz200 bin çocuktan birinde görülen nadir bir hastalık olan Langerhans hücreli histiyositoz (LCH), George’u henüz iki yaşındayken buldu. Uzun süreli tedavilerin ardından hastalığı nükseden küçük çocuk, annesinin karaciğerinin bir kısmını bağışlaması sayesinde hayatta kaldı. İşte bir anne ve oğlunun mutlu sonla biten hayata tutunma hikayesi…
#Langerhans Hücreli HistiyositozDünya Sağlık Örgütü ve UNICEF tarafından yayımlanan rapora göre, dünyada 2020 yılında yaklaşık 13.4 milyon bebek prematüre doğdu. Bu sayıların ‘sessiz acil durum’ haline geldiği belirtilen raporda, dünyada yaklaşık 1 milyon prematüre bebeğin erken doğumla ilgili komplikasyonlardan dolayı hayatını kaybettiği belirtildi.
#Dünya Sağlık ÖrgütüAdana'da Kemal Yaprak (66) dünyada 100 bin kişinin sadece 3'ünde görülen safra kesesi kanserine yakalandı. Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan Sarıtaş "Bu hastamızda, taş nedeniyle safra kesesi alındıktan sonra patolojik incelemesinde tesadüfen saptanıyor" dedi. Yaprak, bir dizi ameliyatla sağlığına kavuştu.
#AdanaAdana'da Kemal Yaprak (66) dünyada 100 bin kişinin sadece 3'ünde görülen safra kesesi kanserine yakalandı. Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan Sarıtaş "Bu hastamızda, taş nedeniyle safra kesesi alındıktan sonra patolojik incelemesinde tesadüfen saptanıyor" dedi. Yaprak, bir dizi ameliyatla sağlığına kavuştu.
#Safra Kesesi KanseriKARACİĞER, pankreas ve safra kanalı tümörlerine ilişkin bilgi veren İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Medical Point Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Murat Zeytünlü, anahtarın “erken tespit” olduğunu söyledi. Zeytünlü, bu hastalıklardan tamamen korunmanın genetik ve çevresel faktörler sebebiyle garantisi olmamakla birlikte, risk faktörlerini azaltmak için alınabilecek önlemler bulunduğunu da kaydetti.
#1ABD'li bir hasta, haftalardır devam eden kaşıntıları nedeni ile doktora gidip alerji ilaçları aldı ancak ilaçlar bir işe yaramadı. Doktorların tekrar yaptıkları testlerde küçük bir belirti adamın pankreas kanseri olduğu gerçeğini ortaya çıkardı.
#Pankreas KanseriKonuşma ve yazı dilini oluşturan başlıca unsur kelimelerdir. Kelimeler ise heceden oluşur. İki ve daha fazla harfli heceler olabileceği gibi bazı heceler tek başına bir kelime olabilir. Bu kelimeler daha fazla harften de oluşabilir. Sonu ık ile biten kelimeler listesi nasıldır? 3, 4, 5, 6, 7, 8 harfli ık ile biten kelimeler hangileridir tüm detayları ile derledik.
#Eğitim