Güncelleme Tarihi:
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Eşref Güngör, özellikle yüzünüzde neye bakacağınızı biliyorsanız, sağlığınızla ilgili ipuçlarını yakalayabileceğiniz ve erken teşhis ve tedaviden yararlanabileceğinizi belirtiyor.
İşte yüzünüze bakarak anlayabileceğiniz 8 hastalığın ipuçları…
Sarımsı cilt ve göz akının sararması sarılık belirtisi olabilir. Vücutta, karaciğerin başa çıkabileceğinden çok daha fazla sayıda kan hücresi yıkımı oluyorsa bu durumda vücutta bilirubin (sarı pigmentler) birikmeye başlar. Bu oran gözle görülür bir hal aldığında da ortaya sarılık ortaya çıkar. Yetişkinlerde sarılık, viral enfeksiyonlardan kaynaklanabileceği gibi, hepatit, karaciğeriniz, safra kesesi veya pankreasa ait sorunlar gibi ciddi durumların habercisi olabilir.
Benlerin çoğu kaygılanacak bir görüntü vermezler. Ancak aniden beliren tam yuvarlak olmayan asimetrik şekilli, tırtıklı bir yüzeye sahip, koyu ve düzensiz renge sahip, günden güne şekil, çap ve renk açısından değişen benlere karşı uyanık olmak gerekir. Bu tür benler cilt kanserinin erken safhada farkedilmesini sağlayabilir.
Uçuklar ve dudak çevresi yaralarının Tip 1 Herpes virüsünün neden olduğu yaralar olabilir. Bunlar yetişme çağındaki çocuklardan itibaren erişkinlerde de sıklıkla gördüğümüz, yanak yanağa öpüşme, elin yüze teması ile virüslerin dudak çevresine yayılmasıyla oluşmaktadır. Bazen de hasta, endişeli ya da aşırı yorgun olduğunuzda stres kaynaklı ya da uzun süre güneş altında kalınması nedeniyle ortaya çıkabilir. Genellikle kendiliğinden kaybolurlar, ancak bazen virüsler bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla beyine kadar ilerleyerek ciddi hastalıklara yol açabilirler.
Özellikle kışın birçoğumuzun dudakları kurur ve çatlar. Kuru dudaklar, vücudunuzun suyunun yetmediği durumlarda, dehidrasyon gibi bir sağlık sorununun bir işaretidir. Alerjik bir reaksiyon veya steroidler gibi ilaç türleri de dudakların çatlamasına neden olabilirler.
Çoğu kızarıklık ciddi değildir ve kendiliğinden iyileşir ancak her iki yanağı bir kelebek şeklinde örten kırmızı renkli sık noktalar şeklindeki döküntüler lupus hastalığının işaretidir. Lupus, bağışıklık sisteminizin yanılarak, kendi dokularınıza ve organlarımıza saldırmaya başladığı bir hastalıktır. Yanaklarda döküntüye ateş, eklemlerde sertlik ve parmakların soğukta maviye dönüşmesi gibi belirtiler de eşlik edebilir. Yanaklarınızda açıklanamayan bir döküntü varsa, özellikle de diğer belirtilerle birlikte ortaya çıkarsa mutlaka doktorunuza danışımalısınız.
Kıllanmasını beklemediğiniz yerlerde örneğin kulak ve kaşların etrafında, çenenin çevresinde beliren aşırı kıllanma ciddiye alınmalıdır. Özellikle genç kadınlarda, yüz kılları polikistik over sendromunun bir belirtisi olabilir ve bu hastalık açıklanmayan infertilite (kısırlık) sebebi olabilir.
Üst ve alt göz kapaklarınızın üzerinde ve etrafında artan sarı lekelere "Xanthelasmata" denir. Bunlar kolesterolden yapılmışlardır ve tehlikeli veya acı verici değildirler, basit müdahalelerle uzman bir hekim tarafından çıkarılabilirler. Ancak bu sarı lekelere sahip olmanız kalp hastalığının olduğunun veya kalp krizi geçirme olasılığınızın daha yüksek olduğunu gösteren bir işaret olabilir, bu nedenle göz kürelerinde sarı lekeleri olanların senelik kalp check-uplarını ihmal etmemeleri önerilmektedir.
Sıcak, nemli hava, uyku yetersizliği, tuzlu gıdalar ve hormon değişiklikleri gibi etkenler ile vücudunuz daha fazla su tutabilir hale getirebilir. Yine de, gözleriniz normalden daha fazla yaşarıyor, kızarıyor, kaşıntılı ve şişmiş gibi görünüyorsa gözlerde bir enfeksiyon veya alerjik reaksiyonun göstergesi olabileceğinden uzmana danışmak gerekir.