Kadife Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Kadife Balığı Faydaları Ve Özellikleri
Su altı dünyasında pek çok balık çeşidi barınmaktadır. Her balığın şekli, beslenme biçimi ise farklılık göstermektedir. Bazı balıklar tüketilmektedir. Kadife balığı tüketilebilen balıklar arasında yer almaktadır. Bu balık değişik pişirme şekilleri ile sunulabilmektedir. Kadife balığı Türkiye’de ve Dünyada farklı sularda yaşamaktadır. Balığın özellikleri ve pişirme şekilleri ile ilgili detayları derledik.
Kadife balığı tatlı su balığı olarak bilinmektedir. Yavaş akan suların dip kısımlarında yaşamaktadır.
Kadife Balığı Nedir?
Kadife balığı sazangiller ailesinden gelen bir balık türüdür. Tatlı su balığı olarak bilinir ve en çok Çatıören barajında bulunur. Genellikle suların dip bölgelerinde yaşarlar. Çok seri hareket eden bir balık türü değildir. Aksine ağır hareket etmektedir. Türkiye’de batı ve doğu Karadeniz bölgesinde bulunur. Ayrıca Asya ve Avrupa'da ılık iklimli yerlerde yaşamaktadır. Balığın rengi yeşil olmaktadır. Ayrıca suni göllerde altın kadife balığının üretimi yapılır.
Kalın derili ve bol pullu bir balıktır. Yapı olarak sazan balıklarına çok benzer. Bu balıkların boyları yaklaşık 30 cm olmaktadır. Fakat yetiştirilen balıklar arasında 10 kilo ağırlığa erişenlere rastlanmaktadır. Oksijenin az olduğu küçük göllerde bile yaşayabilmektedir.
Kadife Balığının Halk Arasında Farklı İsmi Var mıdır?
Kadife balığının diğer bir ismi ise Tinca tinca olmaktadır. Ama bu balığa sazan balığı soyundan geldiği için yeşil sazanda denmektedir. Rengi ise zeytin yeşili olmaktadır. Özel olarak üretilen türüne ise altın kadife balığı ismi verilmektedir. Halk arasında doktor balığı da denmektedir. Çünkü deri kısmında bulunan sümüksü yapının iyileştirici özelliği bulunmaktadır. Eko sistem açısından faydalı bir balıktır. Deniz altındaki diğer canlılar yaralarını bu balığın sümüksü yapısı sayesinde iyileştirmektedir.
Kadife Balığının Özellikleri Nelerdir?
Kadife balığı yavaş hareket eden bir balık türüdür. Göl veya sakin akan suların dip kısımlarında yaşamlarını sürdürür. Nisan- haziran arası çiftleşme zamanı olmaktadır. Bu balık oldukça lezzetlidir. Su içinde bulunan sülük veya yosun gibi besinleri tüketmektedir.
Kadife Balığının Eti Yenir mi?
Deniz altında pek çok türden canlı bulunmaktadır. Bunların bazılarının tüketimi söz konusu olmamaktadır. Kadife balığı ise eti yenebilen bir balık türüdür. Hatta tüketim için özel olarak yetiştirilmesi söz konusu olmaktadır. Bu balık sazangiller ailesinden gelmektedir. Ama balığın eti sazanda daha lezzetlidir.
Kadife Balığı Nasıl Pişirilir? Tavada, Fırında ve Izgarada Nasıl Yapılır?
Her balığın pişirme şekli ve süresi farklı olmaktadır. Ayrıca pişirme sürecinde tatlı su balıkları ile deniz balıkları da farklılık göstermektedir. Pişirme öncesi temizleme işlemlerini tamamlamak gerekmektedir. Pişirme öncesi limonlu suda bekletilmesi lezzetini arttıracaktır. Kadife balığını fırında ve tavada pişirmek mümkün olmaktadır. Fırında pişirmek için öncelikle balıkları yıkamak gerekir. Fırında pişirme sırasında bazı malzemeler ile zenginleştirmek mümkün olmaktadır.
Soğan, sarımsak, zeytinyağı, tuz, baharat kullanılır. İsteğe göre patates eklenebilir. Pişirme kabı tereyağı ile yağlanır. Soğan, patates dilimlenir. Ayrı bir yerde sos hazırlanır. Sosun içine yağ, karabiber, sarımsak, baharat katılır. Dizilmiş olan soğan ve patateslerin üzerine balıklar yerleştirilir.
Ardından sosun her tarafa yayılması sağlanır. 200 derece fırında 45 dakika pişirilmesi gerekmektedir. Kadife balığı tavada da çok lezzetli olmaktadır. Suyun altında yıkanan balıkların süzülmeye bırakılması gerekir. Süzülen balıklar tuz ve karabiber ile ovulur. Daha sonra una bulanır ve kızgın tavada pişirilir. İsteğe göre yanına sebze garnitürü ile servis yapılmaktadır.
Kadife Balığı Tarifleri Nelerdir?
Kadife balığı ile farklı lezzetler yaratmak mümkün olmaktadır. Fırında yapılan tarifte balığın soğan, patates ile pişirilmesi söz konusu olur. Burada patates ve soğan dilimleri üzerine serilen balıklar defne yaprağı ile süslenmektedir.
Kızartma öncesi ise una bulanan balıkların garnitür ile servis edilmesi söz konusu olmaktadır. Kabak, kırmızıbiber ve soğan ile garnitür hazırlanmaktadır. Ayrıca buğulama yapılası söz konusu olmaktadır. Yıkanan balıkların defne yaprağı, zeytin yağ ve sarımsak ile harmanlanması gerekmektedir. Ağır ateşte son derece lezzetli olarak pişmektedir.
Kadife Balığı Kılçıklı mıdır?
Kadife balığı deniz balıklarına oranla daha çok kılçıklıdır. Ama bu yenmeyecek oranda bir kılçık değildir. Ayrıca balık oldukça lezzetlidir.
Kadife Balığı Nasıl Temizlenir? Temizlerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Kadife balığı Pulları çok fazla olan bir balık türüdür. Dış yüzeyi sümüksü bir yapıya sahip olduğu için yıkanması gerekir. Sıcak ve soğuk sudan geçirilerek mukosu temizlenmektedir. Karınları kesilerek iç kısmının temizlenmesi gerekir. Solungaçlarında alınması gerekmektedir.
Kadife Balığı Nasıl Avlanır, Tutulur ve Yakalanır?
Kadife balığı gündüz dip bölgelerde gece ise sığ yerde dolaşmaktadır. Avlanma saatine göre olacağı yerleri ayarlamak gerekmektedir. Sazan balığı ile aynı şekilde avlanması gerekmektedir. Yem olarak solucan veya kurt kullanılmaktadır.
Kadife Balığının Faydaları Nelerdir?
Kadife balığının pek çok faydası bulunmaktadır. Zaten balık tüketmek kalp ve damar sağlığı açısından faydalı olmaktadır. Bu balığın sümüksü yapısı ise baş ağrısı, diş ağrısı için kullanılmaktadır. Sarılık ve yüksek ateş için tedavi edici özelliği vardır. Ayrıca bu balık sindirilebilir protein ve yağ içermektedir.
Kadife Balığının Zararları Var mıdır?
Kadife balığının herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Aksine vücut için son derece sağlıklı bir gıda türüdür.
Kadife Balığı Besin Değerleri
Bu balığın 10o gramında 127 kalori bulunmaktadır. Protein, potasyum, demir, fosfor ve folik asit açısından son derece zengin bir balıktır.
Kadife Balığının Türleri Var mıdır?
Kadife balığı sazan balığı ailesinden gelmektedir. Bu balığın özel olarak yetiştirilen türüne ise altın kadife balığı denmektedir. Renk olarak daha farklı olmaktadır.