Güncelleme Tarihi:
Yeni doğan sarılığı olarak da bilinen çocuklarda görülen sarılık birkaç çeşit olmaktadır. En basit olarak herhangi bir hastalığa bağlı olan sarılık ve hastalığa bağlı olmayan sarılık şeklinde ayrılabilir.
Çocuklarda Satılık Belirtileri Nelerdir ve Neden Olur?
Hamilelikte annenin karaciğeri bebeğin bilirubini parçalamaktadır. Bu görevi doğumdan sonra bebeğin kendi karaciğeri üstlenir. Sarılık ise, bebeğin karaciğerinin ekstra bilirubini kaldıramadığı durumda ortaya çıkar. Yeni doğan bir bebeğin karaciğeri tam olarak olgunlaşmamış olması da sarılığın yaygın olarak görülmesine neden olmaktadır. Ancak, çoğu yeni doğan sarılığı yalnızca birkaç gün ya da bir hafta sürmektedir. Bu süreçten sonra birçok bebeğin karaciğeri bilirubini işleyebilir ve vücuttan rahatlıkla dışarı atabilir. Böylelikle birikerek sarılığa neden olmaz. Ancak nadiren de olsa çocuklarda sarılık ciddi bir sağlık sorununun işareti olabilmektedir. Geçmeyen sarılık durumunda teşhisi ve doğru tedavisi için daha fazla test yapılacaktır. Çocuklarda kalıcı sarılığa neden olabilecek bazı sağlık sorunları şunlardır:
Anne-bebek arasındaki kan uyuşmazlığı; bebekteki kırmızı kan hücreleri normalden daha hızlı parçalanarak bilirubin seviyelerinin yükselmesine sebep olur.
Bazı kan hücresi hastalıkları veya Orak hücreli anemi.
İdrar yolu enfeksiyonu başta olmak üzere bir virüsün ya da bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlar.
Çocuklarda gözle görülen sarılık belirtileri vardır. Bunların başında sarımsı cilt ve yine sarımsı gözler gelmektedir. Bunu anlamak için bir parmak ile bebeğin alnına hafifçe bastırmak yeterli olacaktır. Eğer basılan bölge sarı görünüyor ise bebekte sarılık olabilir. Bunun dışında sarılık belirtilerinden biri de koyu idrar olmaktadır. Normal bebek idrarı genellikle açık sarı veya renksizdir. Ayrıca dışkı rengi de sarılık habercisi olmaktadır. Genellikle normal bir dışkı rengi turuncu, sarı, yeşil veya kahverengidir. Ancak sarılık olan bir bebeğin dışkısı gri, beyaz, bej ve soluk olmaktadır.
Çocuklarda Satılık Tanısı Ve Tedavi Yöntemleri
Yeni doğan bebeklerin, doğumdan sonra eve gitmeden sarılık testi edilmelidir. Akabinde sarılık riski taşıyan ve normalden daha fazla sarılık olan bebeklerin tekrar kontrol edilmesi gerekmektedir. Yeni doğan bebek 2-3 haftalık olduktan sonra hala sarılık yaşıyorsa uzman doktor “total ve direkt bilirubin” adına bir kan testi isteyecektir. Bu durumda teşhis koymak için yapılması muhtemel bazı testler aşağıdaki gibidir;
*Kan testi; kandaki bilirubin miktarını ölçer.
*Deri testi; derideki bilirubin miktarını ölçmek adına özel ışık kullanılan bir yöntem.
Uzman tarafından tanı konulduktan sonra çocuklarda sarılık tedavisine geçilmektedir.
Hastalıktan kaynaklanmayan sarılığa Fizyolojik sarılığı denir. Genellikle 2-3 hafta içinde tedavisiz olarak geçmektedir. Bu süreçte, bilirubin seviyelerine bakılması için bebeğe kan testi yapılması gerekebilir.
Bazı bebekler de fototerapi denilen bir tedaviye ihtiyaç duyulur. Bu tedavi yönteminde, bebeğin cildi özel bir parlak mavi ışığa maruz bırakmaktır. Bili ışıkları olarak da bilinen bu yöntem çoğu bebek için son derece güvenlidir. Bu özel ışık, deri üzerinde vücudun bilirubini idrar ve dışkı yolu ile daha kolay atmasını sağlamaktadır. Fototerapi tedavisi sonucunda bilirubin seviyeleri gerektiği gibi düşük veya hızlı bir şekilde düşmez ise, bebeğin kan değişimine ihtiyacı olabilir. Ancak buna nadiren ihtiyaç duyulmaktadır.
Hastalığın neden olduğu sarılığa ise Patolojik sarılığı adı verilmektedir. Patolojik sarılığa sahip olan çocuklar için en iyi tedavi yöntemi elbette nedene bağlıdır. Birçok farklı nedeni olabilen bu sarılık çeşidinde sorunun ne olduğunu bulmak ve ve tedaviye başlamak için çeşitli testler gerekebilir.