TRAVEL Turkey İzmir Turizm Fuarı kapsamında bu yıl ilk kez uluslararası bir kongre organize edilecek. Gastronomi konusunda dünyanın önde gelen 24 kentin oluşturduğu Dünya Gurme Şehirler Ağı'nın (Reseau Delice) üyesi olan İzmir, Uluslararası Gastronomi Turizmi Kongresi'ne ev sahipliği yapacak.
Roma İmparatorluğu İtalya’sında yılın en eğlenceli pagan şöleni 23 Nisan’da başlardı. Vinalia Priora, yani yılın “İlk Şarap Festivali”nde sonbaharda uykuya yatırılan şarapların fıçıları açılır, köleler ve efendileri yılda bir kez birlikte Venüs’ün şerefine kadeh kaldırırdı.
Türkiye’de çoğunluk için yaz üç ay sürer, haziranda başlar, ağustosta biter. Oysa Ege ve Akdeniz’in en güzel günleri sonbahara saklanmıştır. Yakmayan güneş, klimaya ihtiyaç duyulmayan geceler ve gereksiz kalabalıkların el ayak çektiği sahil kasabaları sonbaharda bir başka güzeldir. Buna bir de doğanın devinimi, renklerdeki değişim şenliği eklenince tatiller unutulmaz olur.
Türkiye’nin bilinen şarap üreticilerinden Doluca, Kavaklıdere, Kayra, Kocabağ, Pamukkale, Sevilen ve Vinkara bir araya gelerek ‘Wines Of Turkey-Türk Şarapları Platformu’nu kurdular. Taner Öğütoğlu’nun direktörlüğünü üstlendiği Wines Of Turkey’in ilk hedefi ihracatı 9 milyon dolardan 100 milyon dolar seviyesine çıkarmak.
Amerikalı şarap uzmanı Joel Butler, büyük merak duyduğu Türk şaraplarını tatmaya geliyor. “Batı’da Türkiye İslam ülkesi olarak görülüyor ve şarap üretemeyeceğiniz düşünülüyor. Oysa binlerce yıl önce Anadolu’da şarap vardı” diyen Butler, vergilerin yüksek olduğu bir ülkede şarap kültürünün artamayacağını söyledi, vergileri düşürüp atılım yapan Hong Kong’u örnek gösterdi.