Veli ŞAKIR
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2008 23:37
ALMANYA'da yaşadığı Zellertaller Köyü’nde babadan gelme şarap bilgisiyle önemli işlere imza atan, Alman şarap uzmanı ve şarap bilimci Helmut Hermann Krauss, turistik bir gezi sırasında Şirince’yi tanıdı. Ve öykü böyle başladı. Bugün Şirince’ye giden herkesin tatmadan geçemediği meyve şaraplarını Türkiye’ye kazandıran, Şirince’nin önemli bir şarap köyü haline gelmesinde büyük katkıları olan Helmut Hermann Krauss’la bu ilginç serüveni konuştuk.
Æ Şirince’yle nasıl tanıştınız?Æ Türkiye’yi ilk defa, 1994 Temmuz'unda Marmaris’e yaptığım bir gezi sırasında tanıdım. Medyadan ve Almanya'da yaşayan, çalışan Türkler’den duyduklarımdan fazlasını bilmiyordum. Almanya’dan arkadaşım olan Zell, Selçuk’u ve Pamucak sahilinde bulunan Dereli’yi ziyaret etmemi tavsiye etmişti. Gelecekte işimi kuracak olduğum, o zamanlar adını bile bilmediğim Şirince’den uzak da değildi. Sadece bir gün süren bu gezi sayesinde, Artemis Şirince Şirketi'nin hikáyesi başladı. İlk ziyaretten sonra 1995 yılında tatilimi geçirmek için iki kere Selçuk’a geldim. O yıllarda turizm bugün olduğu kadar gelişmemişti. Nereye gitsem, köyün çiftçilerinin yapmış olduğu, çoğunlukla plastik şişeler içinde satılan şaraplardan ikram ediliyordu. Tatmış olduğum şaraplarla ilgili fikrim sorulduğunda, ne yazık ki memnuniyetsizliğimi belirtmek zorunda kalıyordum. Bu gezilerde Türkiye’de insanların şarap üretimiyle ilgili açık fikirli oluşu dikkatimi çekti ve bu alanda farklı bir şeyler yapabilme fırsatım olduğunu hissettim. Yılda 3 milyon şişe üretiliyor
Æ Tam vazgeçtiğiniz anda birden daha da büyümeye başladınız? Nasıl oldu?Æ İlk üretimi takip eden üç yıl süresince ticari anlamda başarı yakalanamadı. Ta ki firmamızın hissedarı olan Kemal Akgün’ün Güray Yaylalar’ı Şirince’ye getirmesine kadar. 2002 yılında Güray Bey’i Almanya’ya götürüp şarap yapımını öğrettim. Onun oldukça ilgili olduğunu gördükçe, Şirince’ye gidip şarap mahzenlerindeki işlemlerin devam ettirilmesi konusunda ikna oldum. 2002 Mart'ında tekrar başladık. Teknik ve ekonomik bir görüntüleme sistemi kurdum ve tüm aksiliklere rağmen, şarap mahzenlerini tekrar canlandırdık. Türkiye’de meyve aromalı şaraplar üzerine bir market keşfettiğime dair buluşum böylece kanıtlanmış oldu. Üzüm şaraplarımız da olumlu tepkiler aldı. Kapasitemizi büyük ölçüde artırdık ve yılda üç milyon şişe üretmeye başladık. Bugün, Akberg Şirince, Kayserkaya Şirince, VinCent Şirince, Şirince Asmalıbağ ve meyve şaraplarımızla raflarda yerimizi aldık. En önemlisi de Şirince Türkiye’nin en ünlü şarap köyü haline geldi. Bunda payımız olduğu için gurur duyuyoruz. Türkiye'de yaban mersini yetişir mi?
Æ Peki, yatırım serüveni ve bu süreçte yaşadıklarınız?Æ 1996 Temmuz’unda Pamucak’a tekrar geldim. Bunun öncesinde, Almanya’da ortağı olduğum ’Weinkellerei am Goldberg GmbH’ şarapçılıktan bir milyon litrelik yaban mersini şarabı siparişi almıştım. İbrahim Dereli bana Şirince’deki topraklarını gösterdi ve bölgenin tarımsal çeşitliliğine hayran kaldım. Bu gezi esnasında cebimde yaban mersini resmi bulunan bir káğıt parçası buldum. Yanımdakilere bu meyvenin Türkiye’de yetişip yetişmediğini sordum. Türkiye’de çok fazla yaban mersini yetiştiğini söylediler. O günden sonra, bu konuda ilgim artmaya başladı ve Türkiye'de şarap, meyve şarabı ve meyve suyu üretimindeki olanakları dile getirmeye başladım. 1997 ilkbaharında köyün zeytinyağı fabrikasını ve beraberinde eski tarihi bir okulu şarap üretimi için satın aldım. Türk iş ortağımın da onayı üzerine sunmuş olduğum teklif anlaşma ile sonuçlanmıştı. Aynı ay, Şirince’deki binalarla ilgili anlaşmanın imzalanması için ankara’daki Turizm Bakanlığını ziyaret ettim. Şarap turizmi ve kültürü ile ilgili fikirlerim Bakanlığın ilgisini çekti. 1998'de tamamlanacak olan inşaatın yapımına başladık. Restoran da açılmak için hazırdı. Sonunda 1999 yılında makineleri köye getirip, modern teknoloji ile üretime başladık.
Şarapçılık aile mesleği1956 Almanya Frankfurt yakınlarındaki Zellertaller’de dünyaya gelen Helmut Hermann Krauss, şarap ve şarapçılığı dedesi ve babasından öğrendi. 15 yaşında şarap fabrikasında çalışmaya başladı. Şarap yapımı üzerine üniversitede eğitim gördü ve uluslararası şarap bilimcisi unvanı aldı. 1981'de babası ile Almanya’da organik şarap üzerine ilk şarap bağını kurdu. Halen Weinkellerei am Goldberg GmbH adlı şirketin ortaklarından olan Krauss'un, Almanya’da meyve şarapçılığının gelişiminde büyük katkıları oldu. Şirince’de, Türkiye’deki şarapçılık yatırımlarına adım attı. 1979'daki seçimlerde bir dönem Sosyal Demokrat Parti’den parlamentoya seçilen Krauss, evli, dört çocuk babası.