Zeytinyağı turizmi ve Akkızhan Çiftliği

Zeytinyağı turizmi tüm dünyada çok hızla gelişen bir sektör.

Haberin Devamı

Akdeniz havzası bir yana yeni dünya üreticileri, Uruguay, Şile, Arjantin bile bu konuda ciddi yatırımlar yapıyor.

İtalya’da geçen yıl Tarım Politikaları Bakanlığı, enoturismo yani şarap turizmi konusunda çıkardığı kararnameyle bu tür turizmi belli standartlara bağladı. Böyle düzenlemelerin bakanlık tarafından denetlenmesi mühim.

Çizme’de hızla gelişen zeytinyağı turizmi alanında da bu tür bir düzenlemeye gidilmesi bekleniyor.

İtalya’da zeytinyağı turizmiyle ilgili ilk bilimsel ve kayda değer çalışma, geçen sene Prof. Roberta Garibaldi’nin yayımladığı çalışması oldu.

Zeytinyağı ile ilgilenen turistin yüzde 61’i hasada, yüzde 41’i zeytinliklerde yapılan sanat etkinliklerine katılmak, yüzde 64’ü üreticilerin ve bölgenin hikayelerini dinlemek, yüzde 57’si üreticiyle doğrudan ilişki kurabilmek istiyor.

Haberin Devamı

Asırlık zeytin ağaçlarını görmek isteyenler yüzde 70, antik zeytinyağı işleği ziyaret etmek isteyenlerse yüzde 76.

Zeytinyağı konusunda da turistin kalbine giden en doğru yol boğazı.

Zeytinyağı turizmiyle ilgilenenlerin yüzde 79’u zeytinyağı-yemek eşlemeli sohbetleri dinlemek, yüzde 69’u zeytinlikte yemek tecrübesi arzuluyor.

İtalya, asırlık zeytin ağaçları, mutfağı, tarihi dokusu ve peyzajıyla zeytin ve şarap turistinin doğal rotası.

Ruhunu markalaştırmış bir ülke olarak İtalya’nın işi kolay.

Turizm açısından daha az bilinen bölgelerde gelişme payı hâlâ var ve yerel yönetimler turiste seçenekler sunan yatırımlar yapıyor.

İspanya’da ise zeytinyağı turizmi devlet tarafından çok ciddiye alınıyor.

Son birkaç yıldır zeytinyağı rotalarının promosyonu ve diğer sektörlerle sinerji yaratma konusunda etkili politikalar izliyorlar.

En güzel örnek Jaen bölgesi.

Jaen İspanya zeytinyağının yüzde 40’ını üretiyor.

66 milyon ağacıyla, ikinci büyük üretici İtalya’nın üretimini geçiyor.

Adalusia’nın Granada, Cordoba, Sevilla gibi şehirleri yanında sönük kalan, denize uzak Jaen bölgesi, zeytinyağı turizmi politikaları sayesinde turistlerin radarına girmiş durumda.

İspanya’da yapılan araştırmalar zeytinyağı turistinin 40 yaş ve üstü, yüksek gelirli erkek olduğunu gösteriyor.

Haberin Devamı

Bu veriler gerek ülke çapında gerek bireysel üretici nezdinde zeytinyağı turizmi politikaları geliştirmek açısından önemli.

Ne istediğini bilen, kültür ve gastronomiyi beraber düşünen, kolay çözümlerle memnun edilemeyecek, bu yolda para harcamaya gönüllü bir turist var elde.

Türkiye’den bir örnek

AIOOC için Edremit’e gittiğimde zeytinyağı turizminin çok güzel bir örneğini ziyaret etme şansım oldu.

Yarışmanın jürisinde masa arkadaşım olan, Özem zeytinyağlarının üreticisi Mehmet Özgü, Manisalı ve ailesinin sahip olduğu Akkızhan Çiftlik Otel, türünün çok güzel, en gerçek örneklerinden biri.

Mehmet, eşi Seda ve kız kardeşi Gizem’le çiftlikte zeytinyağı başta olmak üzere, sirke, peynir, sebze, meyve üretiyor.

Haberin Devamı

Üçünün de elleri işin her aşamasında ve bu çok hissediliyor.

Mehmet kaliteli zeytinyağına 20 yaşında gönül vermiş.

Kendi yetiştirdikleri hayvanların sütünden yaptıkları peynirler çok başarılı.

Bölgeye özgü bir nevi çökelek peyniri olan Kirli Hanım’a yeni bir hayat vermişler.

Çiftlikteki meyvelerle, farklı baharatlarla çeşnilendirdikleri çok geniş bir koyun peyniri yelpazeleri var.

Kirli Hanım’ın geleneğe uygun olarak incecik dilimlenmiş haline de daha taze pişmiş haline de hayran oldum.

Bu değerlere sahip çıkan, ambalajıyla, sunumuyla geleceğe en güzel şekilde taşıyan gençlerin olması heyecan verici.

Çiftlikte ekmekler ve yemekler Seda Manisalı’dan soruluyor.

Haberin Devamı

Seda öyle bir baklalı enginar yaptı ki utanmasam İtalya’ya götürmek için paket isteyecektim.

Manisalı ailesi, zeytinyağı kadar sirkeye de önem veriyor. Kisthene markası altında, özenle yaptıkları sirkeler de var.

Sirke benim de takıntılı olduğum bir konu.

Elimin altında her zaman en az 10 çeşit sirke olur.

Mehmet, Seda, Gizem üçlüsü çok doğal, lezzetli, gerçek bir yer yaratmışlar.

Türkiye’de zeytinyağı ve tarım turizminin böyle güzel bir örneğini görmek çok güzel.

 

Yazarın Tüm Yazıları