Güncelleme Tarihi:
2010 yılını değerlendiren Wines of Turkey Direktörü Öğütoğlu, Türkiye'de şarap ihracatını ve kültürünü geliştirmek amacıyla kurulan Türk Şarapları Platformunun (Wines of Turkey), Türk şarabının hak ettiği yere gelmesi için yeni yılda giderek artan, iddialı projelerle gündemde olacağını belirtti.
Türk şaraplarının 2010 yılında dünyanın en seçkin şarap yarışmalarında toplam 155 madalya kazandığını dile getiren Öğütoğlu, böylelikle 2010'un en çok madalya kazanılan yıl olduğunu kaydetti. Alınan madalyalarda nicelik artışından daha da önemli olarak nitelik artışının da olduğuna işaret eden Öğütoğlu, bugüne kadar genellikle bronz ve gümüş madalyalar alan Türk şaraplarının artık dünyanın en prestijli yarışmalarından altın madalyalar almaya başladığını vurguladı.
Öğütoğlu, yıl içerisinde Wines of Turkey olarak Türk şarapları adına birçok fuara katıldıklarını ve yurt dışından davet edilen basın gruplarını ağırladıklarını da anımsatarak, Türk şaraplarının kalitesini dünyanın tescillediğini ifade etti. Taner Öğütoğlu, 2010 yılında şarap sektörünü şöyle değerlendi:
“Türkiye'de şarap sektörü bakımından, devrim niteliğinde sayılabilecek Wines of Turkey Platformu'nun aktif üye üreticileri tarafından ortak bir deklarasyon imzalandı. 9 Kasım 2010 tarihinde imzalanan bu deklarasyon, platform çalışmalarının perçinlenmesi ve ileriye yönelik stratejik bir atak anlamını taşıyor. Türk Şarapları Platformu Türkiye'deki diğer tanıtım gruplarından farklıklık arz ediyor. Deri, Fındık, Narenciye vb. tüm gruplarda dikkat ederseniz zaten devasa olan yurt içi ve yurt dışı pazarların geliştirilmesi için bir araya gelen sektörleri görürsünüz. Türkiye'de şarap sektörünün durumu ise farklı. Son derece yüksek vergiler ve zor şartlarda hareket eden, yurt dışında ise ülkeleri tarafından desteklenen rakip firmalarla rekabet etmeyi göze alan bir sektör söz konusu. Buna rağmen yaptığımız iletişim çalışmaları şimdiden fark yaratmaya başladı. Bağcılık alanında Türkiye'nin şarapçılık potansiyelinin yüzde 2'si kullanılıyor. Dünyanın katma değeri en yüksek tarım ürünü olan üzümü üreten 4. büyük ekonomiyiz, ancak bu üretimi katma değerini 10'la çarpabilecekken en düşük hale getirip kurutup satıyoruz.”
“2011'DE, 2020'YE YÖNELİK STRATEJİ VE HEDEFLER İÇİN ÇALIŞACAĞIZ”
Öğütoğlu, 2011 yılında yapılacak etkinlikler ve 2010 yılında alınan madalyalarla Avrupa'nın Türk şarapları ile tanışacağını dile getirerek, gelecek yılın Wines of Turkey çalışmalarının sayı ve nitelik açısından son derece geliştiği, daha da önemlisi 2020'ye yönelik stratejiler ve hedeflere yönelik çalışmaya başlayacakları bir yıl olacağının altını çizdi.
Sektörün ilk defa kendi içinde ve kendi inisiyatifi ile resmi kurumları, akademik çevreleri bir araya getirerek kalıcı ve sürdürülebilir bir gelişmeyi sektör düzeyinde başlatacağını dile getiren Öğütoğlu, “Wines of Turkey, ayrıca Türk şaraplarının yurt dışında tanıtılmasına yönelik 24 Şubat 2011'de Londra'da 'Discover The Roots – Inaugural Wines of Turkey Conference & Tasting 2011'i düzenleyecek. Konferansta birçok önemli uzman Türkiye'de şarap tarihi ve kültüründen bahsedecek. Sonrasında da Wines of Turkey etkinliğine katılan tüm üreticilerin şarap tadımları gerçekleştirilecek” dedi.
Taner Öğütoğlu, Wines of Turkey olarak 2011 yılında yapacakları diğer projeleri şöyle sıraladı:
“Almanya'dan ocak ayında bir basın grubu gelecek. Ocak ayında Hollanda Utrecht Turizm Fuarı'nda Türkiye standında Wines of Turkey de yer alacak. Ocak sonu-şubat başı gibi Portekiz Şarap Turizmi Konferansı'na katılacağız. Mart ayında Almanya'da Turizm Fuarı'nda Türkiye standında Wines of Turkey de yer alacak. Mart ayında Dusseldorf'da Prowein Şarap Fuarı'nda yer alacağız. Nisan ayında İngiltere'den bir basın grubu gelecek. Mayıs ayında Londra'da İngiltere Uluslararası Şarap Fuarı'nda yer alacağız. Haziran ayında Fransa - Bordeaux'da Vinexpo Fuarı'nda yer alacağız. Yaz döneminde ABD'den bir basın grubu gelecek.”