Ekmek aşkımız 17-18’inci yüzyıl Avrupalı gezginlerinin yazdıklarıyla ve Evliya Çelebi’nin kaydettiği 46 çeşidiyle dillere destan ama bir noktada gelenekselle bağımız kopmuş… Bu hafta Dünya Ekmek Günü vesilesiyle unutulmayıp günümüze taşınabilmiş o nadide ekmeklerimizin birkaçını hatırlayalım istiyorum. Tabii evinin şefleri için de pratik ekmek tariflerim var…
#EkmekCoşkun Uysal yıllardır Avustralya’daki restoranında mutfağımızın kebaptan çok daha öte olduğunu anlatmak isteyen başarılı bir şef. Birdenbire altın varaklı kebap yaptığını ve bunu her yerde duyurduğunu görünce yaşadığım şaşkınlık büyüktü. Ama hem nedenini hem de kebabı nasıl yaptığını öğrenince işler değişti...
#KebapTüm dünyada çok sevilen ve artık uluslararası mutfak kültürünün önemli bir parçası kabul edilen popüler yemeklerde bir sıçrama yaptığımızı düşünüyorum. Mesela burger… Yurtdışında düzgününü yiyip iyiyle kötü arasındaki farkı anlayan bir nesil yetişti. Ülkemizde, onların taleplerine cevap veren ve işi bilen mekânlar açılmaya başladı. Çengelköy’deki Barto’s Burger Place bu örneklerden biri...
#BurgerAilemle birlikte her kış mutlaka bir termal otele gider, şifalı kaplıca sularıyla yenilenip döneriz. Bu kış yine Afyonkarahisar’a düşürdük yolumuzu. Termal otelde kalıp kentin meşhur lezzetleriyle mest olmaktı amacımız. Bu sefer amacımızın ötesine geçip tarihi yerlerini de keşfettik.
#HürriyetGaziantep ve Antakya’dan sonra UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na üçüncü şehir olarak dahil edilen Afyon pek çok kişiyi şaşırttı. Çünkü Afyon’u kısa molalarda yenen kaymaklı ekmek kadayıfı ve sucuktan ibaret zannedenlerin sayısı bir hayli fazla... Oysa hem Egeli hem İç Anadolulu Afyon, mutfağında her iki bölgenin de bereketini ve inceliklerini eritmeyi başarmış bir şehir.
#Ebru ErkeBurdur’da ev kadını Aysun Onay (58) kiraladığı fırında eski usul ekşi maya ile yoğrulmuş hamurdan patatesli Burdur ekmeği üretiyor. Onay, yaptığı ekmekleri başka şehirlerde yaşayan hemşehrilerine de sipariş üzerine kargoyla gönderiyor. Aysun Onay, "Fırında ekşi maya ile yoğrulmuş hamurdan patatesli pide, ıspanaklı pide, sütlü-susamlı çörek, eski usul patatesli ekmek yapıyoruz. Şehir dışındaki Burdurluların siparişlerini kargo ile gönderiyoruz" dedi.
#BurdurHakan Doğan ekmek fırını içinde doğmuş, ailesinin meslekten uzak tutma çabalarına rağmen hem kendini hem mesleğini yeniden yoğurmuş yeni nesil bir ekmekçi! Ekmeğin geleceğinin, 13 bin yıllık ekmek kültürümüzde saklı olduğuna inanan Doğan, yaptığı araştırmalar ve kaleme aldığı kaynaklarla adını dünyanın en iyileri arasına yazdırmayı başardı.
#BURSAÇoğu lezzet düşkününü harika yemekleri için uğradığı Afyon, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Listesi’ne gastronomi dalında dahil oldu. Sadece meşhur sucuğu ve kaymağıyla değil Coğrafi İşaret almış olan pastırması, vişnesi, keşkeği ve ayrıca manda sütlü ürünleriyle bu unvanı hak ediyor.
#AfyonBüyükşehir Belediyesi tarafından uygun fiyatla ve sağlıklı ekmek sunmak amacıyla 1978 yılında kurulan İstanbul Halk Ekmek, değişime ayak uydurdu, yenilenip ürünlerini çeşitlendirdi. Firma şimdilerde 30 farklı ekmek sunuyor. Satış noktaları da butik dükkanlarla birlikte lüks semtlere taşınıyor. Artık marketlerde de satılıyor.
Kendilerini Anadolu mutfağı olarak tanımlayan Herise İstanbul’un 1 yıldır özlemle beklenen yemeklerini yeni yerlerinde ilk tadanlardan biriydim. Aydın, Söke, Tire gibi İç Ege’ye yoğunlaşan mutfaklarında sadece tadım menüsü sunan Asude ve Bahadır Boğatır şefler gastronomimizin yüz akı bir mekân yaratmış...
#Anadolu MutfağıBu hafta gündemden düşmeyen Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’nın İstanbul ziyareti iki ülkenin yemek kültürünü birleştiren etkinliklerle de öne çıktı. Cumhurbaşkanına tattırdığı lezzetleri anlatan ziyaretin resmi aşçısı şef Cem Ekşi: “Yaptığımız bir mutfak diplomasisiydi aslında.”
#Frank-Walter Steinmeier