Mis Kokulu Ekmekler

Güncelleme Tarihi:

Mis Kokulu Ekmekler
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2001 00:00

Fırından yeni çıkmış mis kokulu ekmeklerle kahvaltılarınızı, beş çayı keyfinizi ve sofralarınızı renklendirin. Ağıza alınınca dağılan ve mis kokusu ile damakları tatlandıran bu ekmeklerin yemesi kadar hazırlaması da oldukça keyifli. Haydi kolay gelsin...

Haberin Devamı

Yeşil Zeytinli Ekmek
1 ekmek için

Malzemesi
2.5 su bardağı kepekli un
Yarım kibrit kutusu kadar yaş maya
1 su bardağı ılık su
1 çay bardağı süt
2 çorba kaşığı margarin
1 çay kaşığı tuz
15-20 yeşil zeytin
2 tatlı kaşığı sıvıyağ

Mayayı 1 bardak ılık suda eritip kabarıncaya kadar bekletin. Margarini tavada eritip ılıtın. Zeytinlerin çekirdeklerini çıkarın. Kepekli unu yoğurma kabına döküp ortasını havuz gibi açın. Eritilmiş maya, süt, ılık margarin, tuz ve zeytinleri ilave edip kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurun. Top gibi yuvarlayıp üzerine sıvıyağ sürün ve nemli bezle örtüp 30 dakika dinlendirin. Bu süre bitiminde hamuru tekrar yoğurup yuvarlayın. Fırın kalıbını yağlayıp un serpin. Hazırladığınız hamuru kalıba alıp üzerini nemli bezle örtün ve 20 dakika daha dinlendirin. Önceden ısıtılmış 180 dereceye atarlı fırında 45 dakika pişirin.

Püf Noktası:
Mayalı hamurun iyi kabarması için mutlaka ılık ortamda bekletin. Örneğin; kalorifer veya soba yanında yada hafif ısıtılmış fırında olabilir. Ayrıca kullandığınız mayanın taze olmasına dikkat edin.

Patatesli Ekmek
1 ekmek için

Malzemesi
3 patates
2.5 su bardağı un
Yarım su bardağı mısır unu
1 çay bardağı süt
Yarım kibrit kutusu kadar yaş maya
1 su bardağı ılık su
2 çorba kaşığı margarin
1 çay kaşığı tuz
2.5 tatlı kaşığı sıvıyağ
1 çay kaşığı su
2 tatlı kaşığı kekik

Patatesleri yıkayıp hafif diri kalacak şekilde haşlayın. Kabuklarını soyup rendeleyin. Mayayı ılık suda eritip kabarıncaya kadar bekletin. Margarini eritip soğutun. Un ve mısır ununu hamur yoğurma kabında karıştırın. Ortasını havuz gibi açıp eritilmiş maya, süt, margarin ve 1 tatlı kaşığı kekik, tuz ve rendelenmiş patatesi ilave edin. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun. Top gibi yuvarlayıp üzerine 2 kaşık sıvıyağ sürün ve nemli bezle örtüp 30 dakika dinlendirin. Bu süre bitiminde hamuru tekrar yoğurup yuvarlayın. Fırın kalıbını yağlayıp hazırladığınız hamuru kalıba alın. Kalan sıvıyağ ile 1 çay kaşığı suyu karıştırıp hamurun üzerine sürün. Kalan kekiği serpin ve nemli bezle örtüp 20 dakika bekletin. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 40-45 dakika pişirin. Ilınınca dilimleyerek servis yapın.
Fındıklı Kepek Ekmeği
1 ekmek için

Malzemesi
2.5 su bardağı kepekli un
Yarım kibrit kutusu kadar yaş maya
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı ılık süt
2 çorba kaşığı margarin
1 su bardağı ince çekilmiş fındık
2 çorba kaşığı susam
2 tatlı kaşığı sıvıyağ
Tuz

Yaş mayayı ılık suda eritin. Kabarması için ılık ortamda 10 dakika bekletin. Margarini eritip soğutun. Kepekli unu hamur yoğurma kabına alıp ortasını havuz gibi açın. Eritilmiş maya, margarin, fındık ve tuzu ilave edip kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurun. Top şeklinde yuvarlayıp üzerine sıvıyağ sürün. Nemli bezle örtüp ılık bir ortamda en az 30 dakika dinlendirin. Hamuru hafif un serpilmiş zemine alıp tekrar yoğurun ve yuvarlayın. Derin bir fırın kalıbını yağlayıp un ve 1 kaşık susam serpin. Hazırladığınız hamuru, dilimlenmiş görüntüsünü vermek için keten iplikle aralıklı olarak bağlayın. Kalıba alıp üzerine susamı serpiştirin. Nemli bezle örtüp ılık ortamda 20 dakika daha dinlendirin. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 30-40 dakika pişirin. Kalıptan çıkarıp soğumaya bırakın ve dilimleyerek servis yapın.

Püf Noktası:
Yaş mayanız yoksa kuru maya da kullanabilirsiniz. Yarım kibrit kutusu yaş maya yerine 1 tatlı kaşığı kuru mayayı ılık suda eritirken 1 çay kaşığı şeker ekleyin.

Sarımsaklı Ekmek
1 ekmek için

Malzemesi
2.5 su bardağı un
1 çay kaşığı süt
Yarım kibrit kutusu kadar yaş maya
2 çorba kaşığı margarin
1 çay kaşığı tuz
4-5 diş sarımsak
2 tatlı kaşığı sıvıyağ
1 çorba kaşığı haşhaş

Mayayı ılık suda eritip kabarması için 10 dakika ılık ortamda bekletin. Margarini eritip soğutun. Sarımsakları soyup ezin. Unu yoğurma kabına alıp ortasını havuz gibi açın. Eritilmiş maya, süt, margarin, tuz ve sarımsağı ilave edip kulak memesi kıvamında bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Top gibi yuvarlayıp üzerine sıvıyağ sürün. Nemli bezle örtüp 30-40 dakika bekletin. Daha sonra hamuru tekrar yoğurup yuvarlayın. Fırın tepsisini yağlayıp un serpin. Hazırladığınız hamurdan iri parçalar koparıp elinizde yuvarlayın ve tepsiye aralıklı olarak dizin. Nemli bezle örtüp 30 dakika daha bekletin. Herbirinin üzerine haşhaş serpip önceden ılıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 40-45 dakika pişirin. Ilınınca servis yapın.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!