Güncelleme Tarihi:
Ahududu kremalı bliner
6 kişilik: 150 gr un, 250 ml süt, 3 adet yumurtanın sarısı, 3 adet yumurtanın beyazı, 1 tatlı kaşığı şeker, 1 paket vanilya, 1 tutam tuz, pudra şekeri, tereyağı.
İç için gereken malzemeler: 250 gr lor peyniri, 250 gr Mascarpone (taze peynir), 1 paket dondurulmuş ahududu, 60 gr şeker, 1 paket vanilya.
HAZIRLANIŞI: Unu bir kâseye eleyin. Ardından süt, vanilya, tuz ve yumurta şansıyla karıştırarak, pürüzsüz bir hamur elde edin. Yumurta akları ile şekeri çırparak kar haline getirin ve hamura ilave edin.
İç için: Lor peynirini, Mascarpone peyniri, şeker ve vanilya ile karıştırın. Çözülmüş ahududuları, dikkatli bir şekilde peynirli karışıma ilave edin. Önceden ısıttığınız tavada biraz tereyağı eritin. Bir kepçe yardımıyla hamuru tavaya akıtıp, her iki tarafını pişirin. Peynirli karışımı blinilerin yarısının üzerine yayın. Kalan blinileri de peynirlerin üzerine kapatın. Pudra şekeri serperek servise hazır hale getirin.
Hazırlama süresi: 45 dakika
Bir kişilik porsiyon: 363 kalori
Dereotlu krep sarma
4 KİŞİLİK: 200 ml süt, 2 adet yumurta, 125 gr un, 1 demet dereotu, tuz.
İç için gereken malzemeler: 4 dilim somon füme, 250 gr. lor peyniri (yağsız), 2 tatlı kaşığı rendelenmiş yaban turpu, 2 yemek kaşığı çırpılmış krema, 1 tatı kaşığı limon suyu, tuz, karabiber.
Kızartmak için: Kendine has bir lezzeti olmayan sıvı yağ.
Süslemek için: Limon dilimleri ve 4 dal dereotu.
HAZIRLANIŞI: Sütle yumurtayı çırpın, unu azar azar ilave edin. Pürüzsüz bir boza kıvamı elde edin, tuzla tatlandırın. Dereotunu krep hamuruna ekleyin. Kremayla lor peynirini iyice karıştırıp, içine yaban turpu rendesini, limon suyunu ekleyin ve tuz ile karabiberle tatlandırın. Önceden ısıttığınız tavaya yağı dökün ve 4 adet küçük krep hazırlayın. Her krepin üzerine bir dilim somon füme yerleştirin. Ortasına kremalı ve lor peynirli karışımdan koyup, rulo yapın. Limon dilimleri ve dereotuyla süsleyin.
Hazırlama süresi: 40 dakika
Bir kişilik porsiyon: 274 kalori
İtalyan usulü pide
20 küçük pide için: 200 gr un, 100 ml zeytinyağı, 150-175 gr taze keçi peyniri, 1-2 yemek kaşığı ince kıyılmış taze yeşillik (biberiye, adaçayı veya kekik olabilir), 1 yemek kaşığı limon suyu, 1 tatlı kaşığı iri tuz, süslemek için birkaç dal yeşillik.
Hazırlanışı: Karıştırma kabında, una zeytinyağının yarısını ilave edin ve karıştırın. Pürüzsüz bir hamur elde edinceye kadar soğuk su ilave edin. Hamuru top haline getirin, folyoya sarın, 1 saat dinlendirin. Keçi peynirini ufalayın, yeşilliklerle karıştırın ve biraz limon suyuyla tatlandırın. Hamurun dinlenme süresi sona erdiğinde, iyice yoğurun; iki parçaya ayırın ve 5 dakika daha dinlenmeye bırakın. Parçalardan birini, unlanmış tezgâhta incecik açın.
Ellerinizle hamurun ortasından başlayarak hamuru her yöne doğru dikkatle çekerek mümkün olduğu kadar inceltin. İkinci hamur parçasını da açın. İlk hamuru unladığınız fırın küreğinin üzerine koyun, keçi peynirini üzerine yayın, ikinci hamuru üzerine kapatın, kenarlarını bastırıp, yapıştırın. Hamurun yüzeyini tuzlayın ve kalan yağı serpin. Kalan yeşillikleri de hamurun üzerine serpiştirin. Yağı bir fırça yardımıyla sürün. Önceden ısıtılmış fırında, doğrudan fırın taşının üzerinde 7 dakika, hamurun üzeri kahverengi oluncaya kadar pişirin. 10 dilim halinde kesip, hemen servis edin.
Hazırlama süresi: 35 dakika
1 adet için: 95.45 kalori
Zeytin ve parmesanlı patatesli küçük ekmekler
20 Ekmek dilimi için: 250 gr soyulup küçük doğranmış haşlamalık patates, 125 mi süt, 250 gr un, 1 paket kabartma tozu, 30 gr küçük doğranmış tereyağı, 50 adet çekirdekleri çıkartılıp doğranmış yeşil zeytin, 1 tutam karabiber, 1 küçük dal ince kıyılmış biberiye, 50 gr parmesan peyniri (rendelenmiş peynirden 1 yemek kaşığı üzerine serpmek için ayırın), 125 ml buz gibi su, üzerine serpmek için süt.
Hazırlanışı: Fırını alttan ve üstten olmak üzere 210 dereceye ısıtın. Patatesleri buharlı pişiricide veya buharlı fırının delikli fırın tepsisinde pişirip, sütle ezin ve biberle tatlandırın. Unu ve kabartma tozunu bir kâsede karıştırıp tereyağı parçacıklarını ellerinizle una yedirin. Zeytinleri, kıyılmış biberiyeyi ve parmesan peynirini ekleyin. Unlu karışımın ortasına bir oyuk açarak patates püresini ve buzlu suyun yarısını koyun ve ellerinizle hızlı bir şekilde hamuru yoğurun. Hamurunuz çok kuru olursa, kalan suyu da ekleyin.
Fırın tepsisini yağlayın ve hamuru unlanmış tezgâhta bir kez daha yoğurun ve 2 santim kalınlığında açın veya şekillendirin. Ağzı 4-5 santim çapında olan bir bardağı unlayıp, bununla hamurdan yuvarlaklar kesin. Sonra yuvarlak parçaları fırın tepsisine dizin. Patatesli ekmek parçacıklarının üzerine süt ve parmesan peyniri serpin, önceden ısıtılmış fırında 15-20 dakika ekmek parçaları altın sarısı bir renk alıncaya, kıtır kıtır oluncaya kadar pişirin.
Hazırlama süresi: 30 dakika
1 adet için: 91.75 kalori
Kestane unlu pide
8 kişilik: 6 yemek kaşığı kuru üzüm, 500 gr kestane unu, 500 ml su, 1 tutam tuz, 2 yemek kaşığı şeker, 6 yemek kaşığı zeytinyağı, 100 gr çam fıstığı, 100 gr kıyılmış ceviz içi, 5 dal biberiye, fırın kâğıdı.
Hazırlanışı: Buharlı filmi 220 dereceye ısıtın. Kuru üzümleri sıcak suda bekleterek yumuşatın. Elenmiş kestane ununu önce biraz suyla karıştırarak pütürleri yok edin. Daha sonra 500 ml su, tuz ve şekeri ekleyerek yumuşak ve pürüzsüz bir hamur elde edin. Hamurun yumuşak ve kremamsı olması gerekiyor. Hamura, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, 5 yemek kaşığı çam fıstığı, dövülmüş cevizleri ve süzülmüş kuru üzümleri ekleyin ve tümünü İyice yoğurun.
Delikli fırın tepsisinin kenarlarını yağlayın ve dibine fırın kâğıdını yayın. Hamuru delikli fırın tepsisine yerleştim. Hamurun yaklaşık 1cm kalınlığında olması gerekiyor. Üzerine kalan çam fıstıklarını, bolca biberiye ve kalan zeytinyağını serpin. Isıtılmış fırının ısısını 200 dereceye indirin ve pideyi yüzde 30 nem kademesinde filmin alttan ikinci katında 40 - 45 dakika pişirin. Piştiğinde pidenizin üzerinin atim şansı bir renk alması ve kıtır kıtır olması gerekiyor. Hamurun iyi pişmesi gerekiyor, ancak yanmamasına da dikkat edin.
Hazırlama süresi: 60 dakika
Bir kişilik porsiyon: 358 kalori
Gujer
8 kişilik: 200 ml su, 120 gr tereyağı, 250 gr un, 1 tatlı kaşığı tuz, karabiber, 5-6 adet yumurta, 150 gr gruyere peyniri (tam yağlı ve sert peynir) tavla zarı iriliğinde doğranmış (2 yemek kaşığı yemeğin üzerine serpmek için ayırın.) ve üzerine sürmek için 1 yumurta.
Hazırlanışı: Suyu ve tereyağını bir tencerede kaynatın. Tereyağı eridiğinde unu, tuzu ve biberi ekleyin. Orta ısıda, malzemeler hamur kıvamına gelip, tencerenin kenarından kolayca ayrılır hale gelinceye kadar sürekli karıştırarak pişirin. Hamur tencerenin dibine yapıştıysa, tencereyi ocağın üzerinden alıp, soğumaya bırakın. Yumurtaları kırıp, hamura iyice yedirin. Son olarak peyniri ekleyip, karıştırın. Buharlı fırını yüzde 100 nem kademesinde 190 derece ısıya ayarlayıp, ısıtın.
Fırın tepsisine fırın kâğıdı döşeyin. Bir tencerenin kapağını kullanarak kâğıdın üzerine 20 cm çapında bir yuvarlak çizin. Hamurdan tepeleme dolu yemek kaşıkları alarak yağlı kâğıdın üzerine bir halka oluşacak şekilde yerleştirin. Hamur, tencerenin kapağını kullanarak yaptığınız çemberin dışına taşmamalı. Daha sonra küçük miktarlarda hamur alıp, aralarına koyun. Bu işlemleri, halkanız düzgün bir şekil alıncaya kadar tekrarlayın. Halkanın üzerine yumurta sürüp, kalan peyniri serpin, önceden ısıttığınız buharlı fırında, üzeri kıtır ve altın rengi oluncaya kadar 50-55 dakika pişirin. Fırını kapattıktan sonra gujeri hemen dışarı almayıp, fırında 5-10 dakika dinlendirin.
Hazırlama süresi: 70 dakika
Bir kişilik porsiyon: 425 kalori
Burcunur YILMAZ