Güncelleme Tarihi:
Patates stoklarını eritmek ve çiftçiyi mağdur durumdan kurtarmak için başta Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp olmak üzere birçok kişi yoğun çaba harcıyor. Bakan satışı bizzat yürütürken, aşçılar patatesin baklavasını, milletvekilleri ekmeğini yaptılar.
Bakan 20 kilosu 1 milyondan satışa başladı
PATATESTE stokları eritme operasyonu sürerken, Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp da bakanlıkta patates satışına başladı. Gökalp, 20 kilosu 1 milyon liradan patates sattığını, aracısız olduğu için de çok rağbet gördüğünü söyledi. Gökalp, ‘‘Bizim evde sabahtan başlıyoruz, neredeyse akşama kadar patates yiyoruz. Bizim çocuklar özellikle patates kızartmasını çok severler. Bol bol yiyorlar’’ dedi.
Gökalp, DSP Lideri Rahşan Ecevit'in önerisi doğrultusunda Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu aracılığıyla depremzedelere ilk etapta 40 ton patates gönderdiklerini bildirdi. Gökalp, ‘‘Önerisi ve desteği için Rahşan Hanım'a teşekkür ediyoruz’’ dedi. Gökalp, 1.5 aylık sürede patates sorununu tümüyle çözeceklerini taahhüt etti.
Kendi müsteşarının başkanlığında tüm bakanlık müsteşarları ve diğer kurumların temsil edildiği bir ‘Patates Komisyonu’ oluşturulduğunu bildiren Gökalp, bu komisyonun, bakanlıklarda ve taşra teşkilatlarında ne kadar patates tüketileceğini, stokları saptadığını söyledi. Gökalp, komisyonda ordunun ihtiyacı için Milli Savunma Bakanlığı temsilcisinin de olduğunu belirtti. Patatesin reklamının da yapılacağını anlatan Gökalp, şunları söyledi:
‘‘Patatesin reklamı magazin içeriğinde değil, gıda değerini açıklayıcı nitelikte olacak. Senaryolar üzerinde teknik ekip çalışıyor.’’
Baklavası yapıldı
ÇİFTÇİNİN elinde kalan patatesin kullanımı artırmak amacıyla Antalya'daki lüks otellerin aşçıları da kolları sıvadı. 5 yıldızlı Talya Otel'in mutfak şefi aşçıbaşı İbrahim Güler, ekibiyle birlikte 1 ayda, 18 çeşit patates tatlısı yaptı. Tarttan şöbiyete, hatta sütlaça kadar birçok tatlıda patates kullanan Güler ve ekibi, sonunda patatesin baklavasını da üretti. Güler, ‘‘Patates dondurmasında da büyük ilerleme kaydettik. Patates baklavasının ardından, yeni yemekler ve çorbalarla, dondurmasını da vatandaşa tattıracağız’’ dedi.
Ecevit'e patatesli ekmek
DSP Bursa Milletvekili Fahrettin Gökdemir ve Niğde Milletvekili Eyüp Doğan, birlikte ürettikleri patatesli ekmekleri DSP grubunda dağıttılar. Gökdemir ve Doğan, Başbakan Bülent Ecevit'e de bir ekmek verdi. Ekmekten yiyen ‘‘Çok güzel’’ diyen Ecevit, bu yöntemin patates üreticilerinin derdine bir çözüm olacağını umduğunu söyledi. Ekmek fabrikası bulunan Gökdemir, patatesli ekmeğin normal ekmeğe oranla 3 kat dayanma süresi bulunduğunu ve bu yolla 1 milyon ton buğday tasarrufu sağlanacağını kaydetti. Doğan da, ekmeğe yüzde 7 oranında patates kattıklarını belirtti, ‘‘Bu ekmeğin fiyatını pahalılaştırmaz, yüzde 3-5 arasında ucuzlatır’’ dedi.
Londra'dan bir alternatif
PATATESİ değerlendirmek için Londra'dan ilginç bir öneri... Zaten İngilizler patatese gereken önemi verip, Londra'da Ulusal Patates Haftası bile düzenlemişler. İşte bu hafta içindeki etkinliklerden birinde patatesteen elbise bile vardı. Stilist ve tiyatro kostümcüsü Andrea Turner'in hazırladığı kıyafet, gövde kısmı hariç tamamen kızarmış patateslerden oluşuyor. Manken Samantha Lauren, ilginç modelin tanıtımı uğruna, diyetini bozup kızarmış patateslerden yedi.