Kat Mülkiyeti Kanunu haberleri sayfasında Kat Mülkiyeti Kanunu hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 515 Kat Mülkiyeti Kanunu haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Engelli asansörünü sadece engelli mi kullanır? Eski bir apartmanda sonradan asansör yaptırılması ile bir engellinin kendisi için asansör yaptırması farklı mı? Engelli bunun için nasıl bir yol izlemeli? Bu durumda asansörün parasını kim öder? Engelli asansörünü sadece parasını ödeyen o engelli malik mi kullanır? Okurlarımın bu sorularını İstanbul Barosu avukatı ve kat mülkiyeti hukuku uzmanı avukat Mustafa Şeref Kısacık yanıtladı.
#Eski BinaKira uyuşmazlıkları gibi Kat Mülkiyeti Kanunu’ndan (KMK) ve komşu hakkından kaynaklı uyuşmazlıklarda da 1 Eylül’den itibaren yeni dönem başlayacak. 7. Yargı Paketi ile kiranın yanı sıra KMK ve komşu hakkı kaynaklı uyuşmazlıklar zorunlu dava şartı olarak arabuluculuk kapsamına alındı. Peki KMK kaynaklı tüm uyuşmazlıklar zorunlu arabuluculukla çözülebilecek mi? Merak edilen soruları yanıtlayan İstanbul Barosu’ndan avukat Mustafa Şeref Kısacık, “KMK kaynaklı; yönetim planının iptali ve arsa paylarının düzeltilmesi, ortak giderlerin tahsili gibi uyuşmazlıklardan birçoğu arabuluculuk yoluyla çözülemez” dedi.
#Kat Mülkiyeti KanunuDepremlerin ardından İstanbul başta olmak üzere bazı belediyeler site yöneticilerine risk tespiti yaptırmaları için yazı gönderiyor. Bir okurum, eski binaları için belediyenin yazı gönderdiğini belirterek, “Bu tespiti yaptırmak zorunda mıyız?” diye soruyor. Peki bu yazıyı göndermek belediyeleri hukuki sorumluluktan kurtarıyor mu? Bu konudaki soruları İstanbul Barosu avukatı M. Şeref Kısacık yanıtladı.
#Bina AnalizAnkara’da bir sitede oturan okurum D.D.K.Y telefonla bana ulaştı. Sesi ağlamaklıydı. Üst kat komşusunun yurtdışında olduğunu, tavandaki avizelerden, elektrik prizlerinden su fışkırdığını anlattı. Üst katın yedek anahtarının olmadığını ve komşularına ulaşamadıkları için çilingir yardımı ile içeri girip vanayı kapatıp kapatamayacaklarını sordu.
#ÇilingirTüketici Kanunu ile Kat Mülkiyeti Kanunu’nda mart ayında yapılan ve 1 Nisan’da Resmi Gazete’de yayımlanarak tüketicinin korunma zırhını arttıran düzenlemeler, bugün yürürlüğe girdi. Bugünden itibaren, taksitle alışverişte ödeme güçlüğüne düşen tüketiciden borcun tamamının talep edilebilmesi için tüketicinin sözleşmede yazan borcun onda birini ödememiş olması şartı aranacak. Tamir ya da yedek parça için serviste kalan ürünler için tüketici tazminat talebinde bulunabilecek. Finans kuruluşları, tüketiciye kredi vermek için sigorta yaptırma zorunluluğu getiremeyecek. E-ticaret siteleri ürün ve hizmetlerin sadece satış sürecinden değil, teslimi ile satış sonrası haklarının kullanımından da promosyon, hediye, indirim vaatlerinin yerine getirilip getirilmemesinden de sorumlu olacak.
#Tüketici KanunuKonut kira artışına 1 yıl süreyle yüzde 25 zam sınırı gelirken, işyerleri kapsam dışında tutuldu. İşte bu noktada apartman dairelerini işyeri olarak kullananlar ya da home ofis kiralayanlarla mülk sahipleri arasında anlaşmazlıklar başladı. Tapuda konut olarak görülen ancak işyeri olarak kullanılan yerlerde kira artışları nasıl yapılacak, tüm yönleriyle ele alıyoruz.
#KonutMimari projede olmayan ve bina iskânı balkonsuz şekilde alınan gayrimenkullere, gerekli izinler ve ilgili prosedürler takip edilerek sonradan balkon eklenebiliyor. Ama komşularınızın ‘olur’u ve belediyeden ruhsat almak koşuluyla. Aksi halde, komşularınızdan birinin şikâyeti üzerine ekstra balkonunuz ‘kaçak’ diye yıkılır. Aynı zamanda para cezası da kesilir. Emeğiniz ve paranız boşa gider.
#YazarÇevre dostu elektrikli araçların sayısının artması ile site ve apartmanlarda elektrikli şarj ünitelerinin kurulması konusunda yoğun bir talep var. Site ve apartman yöneticileri, bu yeni uygulama konusunda tereddüt yaşıyor. Bir malik ya da kiracı elektrikli aracı için otoparka bireysel şarj ünitesi kurabilir mi? Bu izni yönetici verebilir mi? Ortak kullanım için şarj ünitesi kurulabilmesinin koşulları nelerdir?
#Elektrikli AraçÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, site ve apartmanlarda elektrikli araçlar için gereken şarj cihazlarının kurulumunda karşılaşılan zorlukların çözümüne yönelik yazılı bir açıklama yaptı.
#Şarj İstasyonuBir okurum, “Havuzu hiç kullanmıyorum. Giderlerine de katılmak istemiyorum. Bu mümkün mü?” diye soruyor. Bir diğeri de “Kiracıların havuza girişi yasaklanabilir mi?” diye merak ediyor. Okurlarımın sorularını İstanbul Barosu avukatlarından Mustafa Şeref Kısacık yanıtladı.
#SiteYalova'da "devre mülk" satışıyla binlerce kişinin dolandırılmasına ilişkin soruşturmada, şüphelilerin bir odayı binlerce kişiye sattığı, mağdurların kullanmadıkları devre mülkler için aidat ödemeye zorlandığı, kabul etmeyenler hakkında da icra takibi başlattıkları belirlendi. Mağdurların bir kısmının avukatlığını üstlenen Ferhat Satan, 'Burada vatandaşların çok ciddi mağduriyeti var. Bir oda 52 bin kişiye satılır mı? Bir kişiye 1000 yılda bir sıra geliyor. 160 binin üzerinde mağdurdan bahsedilebilir' ifadelerini kullandı.
#YalovaYalova'da "devre mülk" satışıyla binlerce kişinin dolandırılmasına ilişkin soruşturmada, şüphelilerin bir odayı binlerce kişiye sattığı, mağdurların kullanmadıkları devre mülkler için aidat ödemeye zorlandığı, kabul etmeyenler hakkında da icra takibi başlattıkları belirlendi. Mağdurların bir kısmının avukatlığını üstlenen Ferhat Satan, 'Burada vatandaşların çok ciddi mağduriyeti var. Bir oda 52 bin kişiye satılır mı? Bir kişiye 1000 yılda bir sıra geliyor. 160 binin üzerinde mağdurdan bahsedilebilir' ifadelerini kullandı.
#YalovaSahiplenilmeyen sokak köpeklerinin bir ay sonunda uyutulması seçeneğini de içeren yasa teklifinin temmuz ayı içinde Meclis’e sunulması bekleniyor. Buna karşı hayvanseverler de çözüm önerilerini Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile tüm partilere ve milletvekillerine iletiyorlar. Benim de incelediğim bu projelerde hayvanseverlerin ve STK’ların desteği ile derhal kısırlaştırma seferberliği ilk sırada. İki milyon erkek köpeğin kısırlaştırılmasının sorunun altı ayda çözebileceği iddia ediliyor.
#UyutmaSite ve apartmanlarda daire giriş kapılarının bulunduğu sahanlıklara bisikletler, kaykaylar hatta ayakkabılık, sandalye, koltuk gibi eşyalar bırakılıyor. Kapıların önüne ayakkabı koymak ‘ortak alan işgali’ sayılır mı? ‘Ortak alan işgali’ nedeniyle yaşanan yaralanma veya ölümden kim sorumlu? Bu sorularınızı kat mülkiyeti bilirkişisi Murat Erdoğan yanıtladı...
#ApartmanYaz sezonuna girerken konutlarda kısa süreli kiralamaya getirilen düzenlemeye ilişkin yeni kanun, devremülklerin kiralanmasını ilgilendiriyor mu? Yazlığına, devremülküne akrabasını gönderenler var. Akraba mı, kısa dönemli kiracı mı? Bu nasıl kontrol edilecek? Prof. Dr. Özmen’e göre devremülkler bu kanuna tabi tutulamaz.
#DevremülkSeçimler sonra erdi, şimdi en önemli gündem maddelerinden biri depreme hazırlık. Kentsel dönüşümle binaların yıkılıp yeniden yapılmasının yanı sıra güçlendirme de çok merak edilen konulardan. Yeni binada ilave kat izni yoksa mevcut dairelerin metrekaresi azalabiliyor. Örneğin 3 artı 1 daire, 2 artı 1 daireye dönüşüyor. Daireler küçülmesin denildiğinde de yüksek inşaat maliyetleri nedeniyle ek ödeme gerekiyor. Bu durumda güçlendirme daha da cazip hale geliyor. Avukat Mustafa Şeref Kısacık güçlendirmeye ilişkin merak edilen soruları yanıtladı:
#Binayı GüçlendirmeSite sakinleri işini doğru yapmayan yönetim şirketlerinden dertli. Yüzde 200’ü bulan fahiş zamlar, hizmet alımlarındaki usulsüzlükler ve yönetimi bırakmayan şirketler nedeniyle yüzlerce şikâyet aldıklarını söyleyen Türkiye Kentsel Tesis Yönetim Derneği Genel Başkanı Suat Sandalcı, “Yönetim şirketlerine lisans şartı getirecek düzenlemede son aşamaya gelindi. Türkiye’de 4 bin şirket var, bunların en çok yüzde 20-25’i kriterlere uyabilecek” dedi.
#Site SakinleriKomşunuz mülk sahibi. Gürültü yapıyor, hiçbir uyarıya kulak asmıyor. Hatta, gürültü yapmaması için hâkimin verdiği tedbir kararını bile dinlemiyor. Aidatı ödemiyor. Defalarca aidat borcu yüzünden icraya veriliyor. Sitede artık o istenmeyen komşu... Böyle bir komşudan hukuki olarak kurtulmanın bir yolu var mı?
#AidatHava sıcaklıklarındaki düşüşle birlikte kombilerin dereceleri yükseltilirken, komşusu kalorifer yakmayanların hakları da sosyal medyada merak konusu oldu. Hukuki düzenlemelere göre, kat maliklerinin kalorifer yakmayan komşuya karşı dava açma hakkı bulunuyor. Peki bu süreç nasıl ilerliyor? Maddi zarar nasıl belirleniyor? Eğer kiracı kombisini yakmazsa ev sahibi tahliyesini isteyebilir mi? Avukat Ümit Yasin Kısa ile mercek altına aldık.
#KombiKat malikleri yüksek aidatı ödemek zorunda mı? Fahiş aidata karşı ne yapılabilir? Aidattan kim sorumlu? Ev sahibi mi kiracı mı? “Evim boş aidat ödemem” demek mümkün mü? A’dan Z’ye aidat sorularınızı İstanbul Barosu avukatlarından Mustafa Şeref Kısacık yanıtladı.
#Aidat RehberiSite ve apartmanlarda ocak ayı ile birlikte Genel Kurul (GK) telaşı yaşanıyor. Hem apartmanlar hem de sitelerde, yazlıklar hariç genellikle GK’lar ocak ayında yapılıyor. Peki GK neden bu kadar önemli? GK’ya çağrı nasıl yapılır? Bu sorularınızı İstanbul Barosu avukatı kat mülkiyeti hukuku uzmanı Mustafa Şeref Kısacık yanıtladı.
#Site2024 yılına girilmesine çok az bir süre kala birçok sektörde ücret ve tarifeler belli oldu. Arabuluculuk ücret tarifesi ile ilgili detaylar da Resmi Gazete’de yayımlandı. Kira, komşu hakkı ve Kat Mülkiyeti Kanunu'ndan kaynaklanan uyuşmazlıklar gibi konularda arabuluculuk yapan kişilerin alacağı ücret tarifesi açıklandı. Peki, 2024 arabuluculuk ücret tarifesi ne kadar, kaç TL oldu?
#Arabuluculuk Ücret Tarifesi 2024Engelli asansörünü sadece engelli mi kullanır? Eski bir apartmanda sonradan asansör yaptırılması ile bir engellinin kendisi için asansör yaptırması farklı mı? Engelli bunun için nasıl bir yol izlemeli? Bu durumda asansörün parasını kim öder? Engelli asansörünü sadece parasını ödeyen o engelli malik mi kullanır? Okurlarımın bu sorularını İstanbul Barosu avukatı ve kat mülkiyeti hukuku uzmanı avukat Mustafa Şeref Kısacık yanıtladı.
#Eski BinaTüketiciler, kaplıca ya da deniz kenarında devremülk, devre tatil alırken mağdur olmamak için nelere dikkat etmeliler? Bir haftalık devre karşılığı o yıl için 35 bin lira aidat istenirse tüketici ne yapabilir? Devremülk mağduru olan okurlarımın sorularını Prof. Dr. Saba Özmen yanıtladı...
#DevremülkNobel ödüllü yazar Orhan Pamuk'un 6 daire sahibi olduğu ve riskli yapı kapsamında yıkılmasını istemesi üzerine komşularıyla davalık olduğu Taray Apartmanı'nda mahkeme heyeti keşif yaptı. Taray Apartmanı babası tarafından yaptırılan Emrullah Çetin Taray, "Binanın sağlamlığı yönünden söylenecek çok bir şey yok. Bugün de bilirkişi heyeti geldi ve binada herhangi bir çatlak vesaire hiçbir şey göremedi. Maalesef bazı art niyetli düşüncelerinden dolayı bizi mağdur duruma düşürdü" dedi. Apartman sakinlerinden Rolant Gilbert, "Orhan Pamuk bu binada ki 6 daireyi satın aldı. Amacı nedir bilmiyorum. Muhtemelen bütün binayı ele geçirip, yıkıp tekrar yaptırmak istiyor" diye konuştu.
#Orhan PamukErzurum Barosu'na kayıtlı avukatlardan Şeymanur Yılmaz, ferdi kombi kullanıp, hiç çalıştırmayan komşuya dava açılabileceğini belirterek, "Normalde aylık 2 bin liralık ısıtma gideri olan bir kişi, 3 bin lira yakmak zorunda kalıyorsa bu zararın tazminini isteyebilir" dedi.
#ErzurumErzurum Barosu'na kayıtlı avukatlardan Şeymanur Yılmaz, ferdi kombi kullanıp, hiç çalıştırmayan komşuya dava açılabileceğini belirterek, "Normalde aylık 2 bin liralık ısıtma gideri olan bir kişi, 3 bin lira yakmak zorunda kalıyorsa bu zararın tazminini isteyebilir" dedi.
#KombiHÜKÜMET’in günübirlik evlerin kiralanmasına yönelik düzenlediği kanun teklifi, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yoğun itirazlara neden oldu. Muhalefet milletvekilleri ve MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, özellikle ‘binada tüm kat maliklerinden oybirliğiyle onay alınması’nı zorunlu kılan düzenlemeye “Uygulanamaz” diye itirazda bulundu.
#Plan Ve Bütçe KomisyonuTürkiye, Hürriyet’in manşetten verdiği haberle öğrenmişti ve artık sona gelindi! En geç cuma günü TBMM’ye gelecek olan kanun teklifi ile kentsel dönüşümün önündeki en büyük engellerden biri olarak gösterilen kat maliklerinin uzlaşmada 3’te 2’yi yakalama zorunluluğu kalkıyor. Bundan böyle salt çoğunluk yeterli olacak. Yani kat maliklerinin yarısından bir fazlası ile kentsel dönüşüm kararı alınabilecek. Dönüşümde yüzde 50+1’in katılımının yeterli olması hukuka uygun mu? Alanda uygulanabilirliği var mı? Yeni yasa başka neler getirecek? Sordum.
#Kentsel DönüşümKonut aidatlarındaki fahiş artışlar sektör profesyonellerini ve kamuyu harekete geçirdi. Sorunların çözümü için düzenlenen çalıştayda bir araya gelen kamu-özel sektör temsilcileri yol haritasını belirlendi. Site yöneticilerine sertifika şartı ve adli sicil kontrolü getirilmesi, gelir-giderlerin kamu tarafından denetlenmesi planlanıyor.
#Konut