Binaya ek balkon yapılabilir mi?

Mimari projede olmayan ve bina iskânı balkonsuz şekilde alınan gayrimenkullere, gerekli izinler ve ilgili prosedürler takip edilerek sonradan balkon eklenebiliyor. Ama komşularınızın ‘olur’u ve belediyeden ruhsat almak koşuluyla. Aksi halde, komşularınızdan birinin şikâyeti üzerine ekstra balkonunuz ‘kaçak’ diye yıkılır. Aynı zamanda para cezası da kesilir. Emeğiniz ve paranız boşa gider.

Haberin Devamı

Önce okurum G.D.’nin sorusu:

“Yeni aldığımız eve balkon yaptırıyoruz. Balkon şu anda yarı yapılı şekilde. İzin alınması gerekiyormuş. Biz bunu atladık. Bir şikâyet durumunda sıkıntı çıkar mı? Binada oturanlardan izin alırsak sorun çözümlenebilir mi?”

Okurum G.D,. mimari projede olmayan ve bina iskânı balkonsuz şekilde alınan bir binaya ek balkonun nasıl yapılabileceğini ve izlemesi gereken yolu öğrenmek istiyor.

Binaya ek balkon yapılabilir mi

BİNADA EKSTRA BÖLÜM MÜMKÜN

Apartmanlarda belediyelere yıkım hakkı doğmayacak şekilde, kaçak sınıfına girmeyecek balkon gibi ek bölümler ve yapısal değişiklikler yapmak mümkün. Ancak bunun için ilgili İmar Kanunu ve Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK) kapsamında gerekli izinlerin alınması ve müracaatların yapılması gerekiyor. Çünkü iskânlı bir yapıda onaylanmış mimari projeye uymayan, izinsiz yapılmış herhangi bir inşaat “kaçak sınıfına” girer ve yıktırılabilir.

Haberin Devamı

Okurum G.D. de ek balkon inşaatına başlamadan önce komşularından izin ve belediyeden ruhsat almalıydı. G.D. ve benzer sorular yönelten, binalarına mimari projede olmayan ek bölümler yaptırmak isteyen okurlarımın izlemesi gereken prosedür mevzuata göre şöyle:

KAT MALİKLERİ KURULU KARARI ALINIR

Mimari projenin de uygun olması koşulu ile eve ya da farklı amaçla kullanılacak herhangi bir binaya ekstra balkon gibi bölümler yaptırılabilir. İlk yapılması gereken şey komşularınızdan izin almak. Çünkü Kat Mülkiyeti Kanunu’nun “Bağımsız bölüm ilavesi” başlıklı 44. maddesine göre binada gerçekleşecek yapısal değişiklikler için kat maliklerinden “olur” almak ön şart. Kat malikleri kurulu toplanarak, binaya ek balkon yaptırılması konusunda oybirliği ile karar alacak.

KAT İRTİFAKI TESCİLİ YAPILMALI

Bu kararın ardından ise KMK hükümleri ışığında bağımsız alanların tümünün yeni eklenen bu alanla (ek balkon) birlikte yeniden hesaplanması gerekiyor. Ekleme yapılan bölüm üzerinden kat irtifakı yeniden hesaplanacak. Kurulan yeni kat irtifakının tescili de yapılacak.

Haberin Devamı

BELEDİYEYE BAŞVURU YAPILIR

Kat maliklerinin onayı ve kararın verilmesinden sonra bağlı bulunulan belediyeye başvuru yapılacak. Ek balkon için bağlı bulunan belediyeye başvuru ve ruhsat alınması diğer bir şart. Bu izin ve ruhsatın da alınmasının ardından ek balkon inşaatı yapılabilir.

RUHSATSIZ BALKON YIKTIRILIR

Okurum G.D. gibi komşu izni ve belediyeden ruhsat alınmadan ek balkon yapılırsa ne olur? İnşaat izinsiz olduğu için kat maliki diğer komşularınızın hem belediyeye şikâyet hem dava açma hakkı doğar. Balkon “kaçak” diye İmar Kanunu’nun 32. ve 42. maddeleri uyarınca yıkılabilir. Para cezası ödemek zorunda kalabilirsiniz. İzinsiz yapılaşmada belediyenin tespiti ya da komşulardan birinin şikâyeti sonucu bu cezaların tümü uygulanabilir. Bu nedenle binaya ek balkon yaptıracaksınız yasal prosedürleri mutlaka yerine getirin. Emeğiniz de paranız da boşa gitmesin.

Haberin Devamı

BALKON TADİLATI İÇİN DE KOMŞU İZNİ ŞART MI?

“MEVCUT balkonunuz da tadilat için de komşu izni gerekiyor mu?” diye soran okurlarıma da yanıtım “Evet.” Sorunsuz balkon tadilatı yapmak istiyorsanız KMK’daki prosedürü izleyin. Komşularınızın beşte dördünün “yazılı rızasını” alın. Kat malikleri kurulu kararı ise gerekmiyor. Bu izin noterde de düzenlenebilir. Aksi halde komşularınızdan biri “mimari projeye aykırı” ve “izinsiz” diye balkondaki değişikliklerin eski haline getirilmesi (yıktırılması) için mahkemeye gidebilir. Para ve emek kaybına uğramamak için ek balkon gibi mevcut balkonun tadilatında da yasal prosedürlere dikkat.

 

Yazarın Tüm Yazıları