Joschka Fischer haberleri sayfasında Joschka Fischer hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 985 Joschka Fischer haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Almanya eski Dışişleri Bakanı Joschka Fischer (Yeşiller), Avrupa’nın kendisini savunabilmesi ve caydırıcı güce sahip olabilmesi ise atom bombaları dahil atomlu silahlar üretmesini gündeme getirdi. Fischer, Putin’i caydırmak için bunun kaçınılmaz olduğunu söyledi.
#Vladimir PutinDünyanın çeşitli kesimlerinde olduğu gibi, Almanya’da da ne kadar eleştirilirlerse eleştirilsinler, politikacılardan sükunetlerini koruyup, sert tepki göstermemeleri beklenir. Nedense politikacıların bizlerden biri, yani insan oldukları unutuluverir. Ama böyle bir dünya yok...
#AVRUPADAN HABERSigmar Gabriel. 12 Eylül 1959’da Goslar’da (Aşağı Saksonya) doğdu. 1977 yılında Sosyal Demokrat Parti (SPD) üyesi oldu. 1990-2005 yıllarında Aşağı Saksonya Eyalet Parlamentosu milletvekilliği yaptı. 1999-2003 yıllarında da Aşağı Saksonya Eyalet Başbakanlığı koltuğunda oturdu. 2005 yılında da Federal Meclis milletvekili seçildi.
#CDU/CSUAlmanya ile Polonya arasında büyükelçi krizi yaşanıyor. Polonya, Almanya’nın mayıs ayında Varşova Büyükelçiliği’ne atadığı Arndt Freytag von Loringhoven’e onay vermiyor. Almanya da Varşova’ya atadığı Büyükelçi Arndt Freytag von Loringhoven’dan vazgeçmiyor. İki ülke karşılıklı restleşince Arndt Freytag von Loringhoven de 1 Temmuz’da başlaması gereken görevine henüz başlayamadı.
#Tagesspiegel GazetesiAlmanya'nın 68 kuşağının sembol isimlerinden ve Yeşiller Partisi kurucuları arasında bulunan Joschka Fischer, Handelsblatt’tan Moritz Koch ve Torsten Riecke’ye verdiği röportajda, Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerine, Çin’in kıtadaki yatırımlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.
#AlmanyaAlmanya’nın ‘efsane Dışişleri Bakanı’ olarak adlandırılan Yeşiller’li Joschka Fischer, Spiegel dergisine verdiği demeçte, Avrupa’nın, ABD olmadan güvenliğini sağlayamayacağını, bu nedenle Almanya’nın savunmaya daha fazla yatırım yapması gerektiğini söyledi.
#AlmanyaBerlin Büyükelçiliği’nin düzenlediği iftar yemeğine katılan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türklerin, Almanya’nın geleceği olduğunu söyledi. Gül, “Her geldiğimde Türk toplumunun statüsünün çok daha yükselmiş olduğunu görmekten de daima gurur duyuyorum, kıvanç duyuyorum. Ben çok eskileri de bilirim” dedi.
#AlmanyaAlmanya’nın Yeşiller partili eski Dışişleri Bakanı Joschka Fischer, Süddeutsche gazetesine, son zamanlarda Türkiye ile yaşanan sorunları değerlendiren bir yazı yazdı. ‘Yeni Şark Sorunu’ başlıklı makalede Fischer, Avrupa’ya “Sakın Türkiye’yi dışlamayın. Bu, Avrupa için bir kabus olur” uyarısını yaptı.
#ALMANYAAlmanya eski Dışişleri Bakanı Joschka Fischer (Yeşiller), Avrupa’nın kendisini savunabilmesi ve caydırıcı güce sahip olabilmesi ise atom bombaları dahil atomlu silahlar üretmesini gündeme getirdi. Fischer, Putin’i caydırmak için bunun kaçınılmaz olduğunu söyledi.
#Vladimir PutinDünyanın çeşitli kesimlerinde olduğu gibi, Almanya’da da ne kadar eleştirilirlerse eleştirilsinler, politikacılardan sükunetlerini koruyup, sert tepki göstermemeleri beklenir. Nedense politikacıların bizlerden biri, yani insan oldukları unutuluverir. Ama böyle bir dünya yok...
#AVRUPADAN HABERÇarşamba günkü ‘AfD ile asla mı?’ başlıklı yazımda, Almanya’da köklü partilerin “AfD ile bugün de yarın da gelecekte de asla iş birliği yapmayacağız” dedikleri halde, bazen buna riayet edilmediğine yer vermiştim. Ama biz Almanya’da benzer söylemlerin daha önceki yıllarda başka partiler için söylendiğine de tanık olduk.
#Almanyaİkinci Dünya Savaşı’ndan sonra 23 Mayıs 1949 tarihinde Alman Anayasası’nın kabulüyle resmen kurulan Federal Almanya Cumhuriyeti’nde muhafazakâr kanadı oluşturan Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Hür Demokrat Parti (FDP) iktidarda söz sahibi olup ülkenin geleceğine yön verdi. Ancak zamanla durum değişti.
#AlmanyaAlmanya’da 1998 yılında yapılan genel seçimler öncesi Aşağı Saksonya Eyalet Başbakanı olan SPD’li Gerhard Schröder, Yeşiller’in önde gelen isimlerinden Joschka Fischer’le beraber Stern dergisine verdikleri demecinde, olası bir ortaklıkta kimin sözünün geçeceği sorusuna “Büyük aşçı, küçük garson” yanıtını verdi. Yani çok açık bir biçimde “SPD’nin” dedi.
#AlmanyaAlmanya’da Yeşiller Partisi (Die Grünen) yeni bir dünya yaratılması için kuruldu. Çoğu ‘68 kuşağı’ olarak bilinen yüksek öğrenim gören sol eğilimli gençler, entelektüeller, çevreciler, savaş, silahlanma, nükleer enerji karşıtları, barış, kadın ve eşcinsel hakları savunucuları, sosyal eşitlik sevdalıları 1970’li yıllarda ülke genelinde ‘Yeşil Hareket’i başlattılar. Aynı görüşü paylaşanlar, aynı rüyayı görenler, 12-13 Şubat 1980’de Almanya’nın Karlsruhe kentinde bir araya gelerek Yeşiller Partisi’ni kurdular. Ve 6 Mart 1983’te yapılan genel seçimlerde toplam oyların yüzde 5.6’sını alarak Federal Meclis’e girdiler.
#AlmanyaAlmanya’da Yurt dışı İstihbarattan Sorumlu Federal Haber Alma Servisi’nde (BND) görevli yüksek düzeyde bir memurun yıllardır Rusya adına casusluk yaptığının ortaya çıkması, Almanya’nın gündemine bomba gibi düştü. Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser’den Federal Adalet Bakanı Marco Buschmann’a, farklı partilerden politikacılara, köklü partilerin genel başkanlarına kadar birçok politikacı, Rusya’ya tehditler yağdırdı. Tabii casusluğa karşı önlemlerin ve mücadelenin artırılması da talep edildi.
#AlmanyaAlmanya deyince akla, gelişmiş bir sanayi ülkesi gelir. Almanya deyince akla, Avrupa Birliği’nin (AB) lokomotifi olan güçlü bir ülke gelir. Almanya deyince akla, ‘Made in Germany’ (Alman yapımı-Alman malı), yüksek kaliteli ürün gelir. Alman deyince akla, disiplin gelir. Alman deyince akla, çalışkanlık gelir. Alman deyince akla, randevusuna zamanında gelen dakik insanlar gelir.
#Almanya Eski Almanya DeğilSigmar Gabriel. 12 Eylül 1959’da Goslar’da (Aşağı Saksonya) doğdu. 1977 yılında Sosyal Demokrat Parti (SPD) üyesi oldu. 1990-2005 yıllarında Aşağı Saksonya Eyalet Parlamentosu milletvekilliği yaptı. 1999-2003 yıllarında da Aşağı Saksonya Eyalet Başbakanlığı koltuğunda oturdu. 2005 yılında da Federal Meclis milletvekili seçildi.
#CDU/CSUDünyanın her yerinde olduğu gibi Almanya’da da partilerin ve politikacıların inandırıcılıklarını koruyabilmeleri için temel ilkelerine sahip çıkmaları ve saygı göstermeleri önemlidir. Gereklidir de... Almanya’da ‘Yeşiller Partisi’, 1980 yılında kuruldu. Kurucuların ve üyelerinin hemen hemen hepsi de 1960’lı ve 1970’li yılların ‘solcularıydı’.
#AlmanyaAlmanya’nın Schleswig Holstein eyaletinde 8 Mayıs’ta yapılan parlamento seçimlerini, toplam oyların yüzde 43.4’ünü alan Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) kazandı. Yeşiller yüzde 18.3, Sosyal Demokrat Parti (SPD) yüzde 16, Hür Demokrat Parti (FDP) yüzde 6.4 ve Danimarkalı azınlığın oluşturduğu Güney Şilezya Seçmenler Birliği (SSW) yüzde 5.7 oy alarak parlamentoya girdi.
#AlmanyaAlmanya’da ‘yeşil hareket’ 1970’li yıllarda başladı. Büyük bir bölümünü ‘68 kuşağı’ olarak bilinen gençlerin oluşturduğu çevre ve barış hareketi yanlıları, atom santralleri karşıtları ile kadın ve eşcinsel hakları savunucuları ‘yeni bir dünya’ yaratılması için yollara düştü. Sokaklara döküldü. Ve 13 Ocak 1980 tarihinde Yeşiller (Die Grünen) Karlsruhe’de resmen kuruldu.
#AlmanyaAlmanya’da hükümet ortağı Yeşiller’de yeni liderler belli oldu. Salgın nedeniyle dijital ortamda düzenlenen kurultayda, sol kanat adayı Ricarda Lang 750’ye yakın delegenin yüzde 76’sının, ‘gerçekçiler’ kanadının adayı Omid Nouripour da yüzde 82’sinin desteğiyle Eş Başkan seçildi.
#AlmanyaAlmanya’da SPD, FDP ve Yeşiller’in ‘trafik lambası koalisyonu’ oluşturmak için sürdürdüğü görüşmelerinde uzlaşmaya varıldığı açıklanırken, yeni ‘A Takımı’ da şekillenmeye başladı. Özellikle iklim korunması ve emekliliğin finansmanı konusunda Yeşiller ile FDP arasında yaşanan görüş ayrılığının giderilmesi üzerine, 23 Mayıs 1949 tarihinde anayasının kabulüyle resmen kurulan Almanya Federal Cumhuriyeti’nde ilk kez ‘üç partili koalisyon hükümeti’ yolu açıldı.
#Almanya“Macerayı çok seviyorlardı. Çoğu da kültürlü, aklı başında çocuklardı. Bu dükkânda da çok vakit geçirirlerdi. Çok şey öğrendim onlardan...” 75 yaşındaki Namık Çolpan, 1960’larda hippilerin İstanbul durağı olan pastanesini işte böyle anlattı. ‘Pudding Shop’ adıyla da bilinen Lale Pastanesi, Bill Clinton’ın İstanbul ziyaretinde ilk sorduğu şeylerden biri olmuş... Vay be!
#Lale PastanesiAlmanya’daki Yeşiller Partisi, 1980’lerin başında marjinal bir parti olarak yola çıktı. İlk seçimde ancak yüzde 1.5 oy alabildiler. Üç yıl sonra yapılan erken seçimde ise oylarını yüzde 5.6’ya çıkartıp 27 vekil ile meclise girmeyi başardılar. 1985’e gelindiğinde, Hessen Eyaleti’nde koalisyon ortağı olup Eyalet Çevre Bakanlığı koltuğuna sahip oldular.
#YazarAlmanya ile Polonya arasında büyükelçi krizi yaşanıyor. Polonya, Almanya’nın mayıs ayında Varşova Büyükelçiliği’ne atadığı Arndt Freytag von Loringhoven’e onay vermiyor. Almanya da Varşova’ya atadığı Büyükelçi Arndt Freytag von Loringhoven’dan vazgeçmiyor. İki ülke karşılıklı restleşince Arndt Freytag von Loringhoven de 1 Temmuz’da başlaması gereken görevine henüz başlayamadı.
#Tagesspiegel GazetesiSigmar Gabriel. 1977 yılından beri Sosyal Demokrat Parti (SPD) üyesi. 1999-2003 yılları arasında Aşağı Saksonya Eyalet Başbakanı olarak görev yaptı. 2005 yılında Federal Meclis milletvekili seçildi. Aynı yıl Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri (CDU/CSU) ile SPD’nin, Angela Merkel başbakanlığında oluşturduğu büyük koalisyon hükümetinde 2005-2009 yılları arasında Federal Çevre, Doğa Korunması ve Nükleer Güvenlik Bakanı olarak görev aldı.
#Sigmar GabrielDünya genelinde yaşanan ekonomik ve petrol krizinin yanı sıra Almanya’da nükleer santral sayısının artmaya başladığı 1970’li yılların ikinci yarısında çevre korunmasından yana, silahlanmaya karşı olan çoğu genç ve orta yaşlı, eğitimli kesimden insanlar bir araya gelerek politikaya soyundular.
#AlmanyaAlmanya Federal Cumhuriyeti’nin 70 yıllık tarihinde şimdiye kadar 8 başbakan görev yaptı. Konrad Adenauer (1949-1963), Ludwig Erhard (1963-1966), Kurt Georg Kiesinger (1966-1969), Willy Brandt (1969-1974), Helmut Schmidt (1974-1982), Helmut Kohl (1982-1998), Gerhard Schröder (1998-2005). Şu andaki Başbakan Angela Merkel de 2005 yılından beri bu görevi sürdürmektedir.
#Brandt Schmidt Schröder