Acı biber turşusu ile kış sofralarınıza lezzet ve renk katmaya ne dersiniz? Uzun süre saklayabileceğiniz bu turşuyu acıyı sevenler için birebir. Ayrıca evde kolayca da hazırlanabiliyor. Sofranızın favorisi olacak acı biber turşusunu denemek isterseniz tarifi hemen aşağıda. Şimdiden afiyet olsun...
#Acı Biber Turşusu Nasıl YapılırFermantasyon, geleneksek mutfağımızda en güzel saklama yöntemlerinden biri. Farklı mutfaklarda unutulmaz lezzetlerin var olmasını sağlayan bu yöntemşer besinler daha uzun süre saklanıyor ve faydalı hale geliyor. Peki Fermente nedir? Fermantasyon nasıl olur? İşte fermente edilebilen yiyecekler hakkında bilgiler...
#Fermente NedirSağlıklı ekmek herkesin hakkı. Kendi pişirdiğiniz, içinde ne olduğunu bildiğiniz ekşi maya ekmekler için bu yazıyı sabırla okuyun ve korkmadan uygulayın. Hazır mayalı ekmekler de yapabilirsiniz tabii; isteyene sandviç, isteyene de pirinç ekmeği tarifim var.
#Ekşi MayaGıda sahtekârları akıl almaz yöntemlerle hile bulaştırdıkları zeytinyağı, peynir, yoğurt, kıyma, hurma gibi ürünlere bir yenisini ekledi. Şimdi sıra sirkede... Sentetik kimyasal ile sulandırılıp renk ve aroma maddesi eklenerek doğalmış gibi piyasaya sürülen ürünlere dikkat çeken uzmanlar tüketicileri uyarıyor. Satın alırken bunlara dikkat...
#Gıda SahtekarlığıEkmek aşkımız 17-18’inci yüzyıl Avrupalı gezginlerinin yazdıklarıyla ve Evliya Çelebi’nin kaydettiği 46 çeşidiyle dillere destan ama bir noktada gelenekselle bağımız kopmuş… Bu hafta Dünya Ekmek Günü vesilesiyle unutulmayıp günümüze taşınabilmiş o nadide ekmeklerimizin birkaçını hatırlayalım istiyorum. Tabii evinin şefleri için de pratik ekmek tariflerim var…
#EkmekTurşunun tarihi insanın yemek yapmaya başlaması kadar eski. Yapılışı hakkındaki tartışmalarsa Yeşilçam’a ilham verecek kadar çeşitli. Herkes bildiği usulde yapmaya devam ededursun, ben size asıl laktofermente turşulardan bahsedeceğim bu hafta...
#Gülay Barbaros AltanBugün 1 Ekim Dünya Kahve Günü. Çoğumuz için gün onunla başlar, yemekler onunla sonlanır, sohbetler onunla derinleşir. Biz de bugünü vesile ettik, uzmanlara satın almadan saklamaya, demleme tekniklerinden çeşitlerine kahveye dair ne varsa sorduk.
#KahveYüzyıllarca yıl önce Antik Çin’de ortaya çıkan, ‘ölümsüzlük çayı’ olarak adlandırılan kombucha'nın sağlığımıza pek çok faydası olduğuna inanılıyor. Peki bu iddialar ne kadar gerçek? Bu çay herkes için sağlıklı mı? Yan etkileri neler? İşte 11 soruda kombu çayı dosyası...
#SağlıkYüzyıllarca yıl önce Antik Çin’de ortaya çıkan, ‘ölümsüzlük çayı’ olarak adlandırılan kombucha'nın genel olarak bağırsak sağlığını iyileştirdiği, bağışıklığı ve enerjiyi artırdığı, iltihaplanmayı azalttığı, birçok sağlık sorununa iyi geldiği söyleniyor. Peki bu iddialar ne kadar gerçek? Bu çay herkes için sağlıklı mı? Yan etkileri neler? İşte 11 soruda kombu çayı dosyası…
#SağlıkSon yıllarda bitkisel ve glutensiz beslenmeye ilginin artmasıyla protein ve lif bakımından zengin olan bakliyat unlarına talep de arttı. Nohut, mercimek, fasulye, bezelye gibi baklagillerden üretilen unlar gerçekten geleneksel unun yerini alabilir mi? Bu unlar ne kadar sağlıklı? Bu bakliyatlar una dönüşürken nasıl bir işlemden geçiyor? Uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkSon yıllarda bitkisel ve glutensiz beslenmeye ilginin artmasıyla protein ve lif bakımından zengin olan bakliyat unlarına talep de arttı. Nohut, mercimek, fasulye, bezelye gibi baklagillerden üretilen unlar gerçekten geleneksel unun yerini alabilir mi? Bu unlar ne kadar sağlıklı? Bu bakliyatlar una dönüşürken nasıl bir işlemden geçiyor? Uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkYazarımız Vedat Milor, restoran eleştirmenliğinde 20’nci yılını kutluyor. Ailesinin hikâyesinden soyadının anlamına, akademisyenlik günlerinden yurtdışı seyahatlerine, yeme-içme işlerini daha konuşulur hale getirdiği TV programından gastronomik bir otoriteye dönüşmesine; hayatının önemli dönemeçlerini ‘Buyurun Ziyafete’ adlı kitabında anlatan Milor’la konuştuk: “Mangalda pişmiş, çok güzel bir lüfer yerken ‘Bu Boğaz, bu deniz, bu koku, bu balık… Sadece bizde var. Dünya çapında bir mutfak yaratabiliriz’ diye düşünmüştüm fakat Türk mutfağı kötüye gitti. Üzülüyorum ama şaşırmıyorum da...”
#Vedat MilorKuru fasulyenin can dostu, damaklarımızı şenlendiren bir lezzet bombası o... Lahana, kornişon gibi klasiklerin yanı sıra pırasa, ıspanak kökü, elma ve armuttan yapılanı da enfes oluyor. Tarifler ve püf noktaları aldığımız ‘Turşu’ kitabının yazarı Sema Temizkan “Leziz bir turşu için sarımsak, limon dilimleri, defne yaprağı ve kişniş tohumu kullanın” diyor.
#TurşuMutfağımızın mucizelerinden biri... Bağışıklığımızı güçlendiriyor; turşuları, salataları, yemekleri lezzetlendiriyor. Meyve salatalarına çilek, gül veya lavanta sirkesi katabilir, yoğurtlarınızı böğürtlen veya yabanmersini sirkesiyle bambaşka bir tada çevirebilirsiniz. Pırasa yemeğiniyse bir de üzerine gezdirdiğiniz ayva sirkesiyle deneyin.
#SirkeGeçen haftaki yazımda bitkisel mutfakta tek bir malzeme hakkım olsaydı bunun nohut olacağını anlatmıştım. Tatlıdan tuzluya, bitkisel etten mayoneze birçok tarifte faydalandığım nohudun bir önemli kullanım alanı daha var, o da Türk mutfağının vazgeçilmezi yoğurt!
#NohutAspartam 1965 yılında Amerikan şirketi Searle için çalışan bir kimyager tarafından keşfedildi. 1974 yılında ise Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç Dairesi tarafından ilk pazarlama izni aldı. Peki, Aspartam tam olarak nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Aspartam Nedir?Silaj kelimesinin kökeni İngilizcede silage sözcüğünden gelmektedir. Kelimenin Türkçe karşılığı ise bekletilerek mayalanan hayvan yemi demektir. İngilizcede silo silindir şeklinde tahıl deposu kelimesinden alıntıdır. Ek getirilerek kelime türemiştir. Dilimizde de silaj sözcüğüyle kullanılmaktadır. Hayvan besleme ve çiftçilik sektöründe yer almaktadır. Sizler için bilgilendirici şekilde detaylıca silaj nedir, nasıl yapılır, önemi nedir, yararları nelerdir ve tarihçesi konularını derledik.
#Silaj Nedir Ve Nasıl Yapılır?İklim değişikliğinin sebep olduğu felaketlerin ardı arkası kesilmezken, bilim insanları kötü gidişe dur demek için ellerinden geleni yapıyor. Buna ineklere deniz yosunu yedirmek de dahil. "Ne alakası var?" dediğinizi duyar gibiyiz. Cevabı haberimizde...
#İnekler Metan GazıBağışıklık sistemimizi güçlendirmek için birebir, faydaları saymakla bitmiyor. Ancak onun da azı karar, çoğu zarar! Beslenme uzmanı Elif Nida Zafer “Fazlasından kaçının” diyor. Sağlıklı olduğu kadar lezzetli ve aromatik olan zencefili ‘tadında’ kullanabilmeniz için şeflerden tarifler aldık.
#GazetehaberleriKarbon Döngüsü madde döngüleri içerisinde yer alır. Son zamanlarda bu konu ile ilgili çok fazla araştırma yapılmaktadır. Karbon döngüsü nedir ve nasıl gerçekleşir, karbon döngüsü aşamaları, yararları ve zararları ile ilgili bilgiler bulunmaktadır.
#Karbon Döngüsü Nedir Ve Nasıl Gerçekleşir?Turşular geleneksel mutfağımızın en önemli parçalarından. Buna bir de sağlığa faydaları eklendiğinde turşuyu soframızdan neden eksik etmememiz gerektiğini anlıyoruz. Fermente bir gıda olan turşu, bağışıklık sistemini güçlendirmekten kilo kontrolünü desteklemeye vücudumuza birçok yarar sağlıyor. Ancak dışarıdan alınan turşular içindeki olası katkı maddeleri nedeniyle kafa karıştırabiliyor. Bu nedenle ev yapımı turşunun yerini hiçbir şey tutmuyor. Peki evde turşu yaparken nelere dikkat edilmeli? Turşu yapmanın püf noktaları hakkında merak ettiğiniz her şeyi bu yazıda bulabilirsiniz…
#Turşu Nasıl YapılırBeyaz sirke, yapımının kolay olması dolayısıyla normal sirkelere göre daha ucuzdur. Temizlikte kullanılan beyaz sirke, salatalarda, yemeklerde de tercih edilebilmektedir. Peki, birçok faydası olduğu bilinen beyaz sirke ya da halk arasında bilinen adıyla sirke ruhu nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar
#Beyaz SirkeZeytin, bu topraklarda yetişen, yararlı ve lezzetli, aynı zamanda bir kültürü olan en değerli besinlerden. Zeytin ağacına ‘ölmez ağacı’ denmesi, zeytinin sonsuzluğun, bereketin, barışın simgesi olması boşuna değil. Değdiği hayatları sağaltma gibi bir özelliği var.
#ZeytinHer konuda olduğu gibi yemekte de malzeme, yemeğe yaklaşım, sunuşlar yıllar çerçevesinde farklılık gösteriyor. Trendler belki her gün gittiğimiz lokantalarda, ufak yerlerde kendini göstermiyor, oralardaki devinim farklı, ama dünya genelinde hem tüketicileri, hem üreticileri, hem de yemeği pişirenleri etkiliyor.
#Yazarlar