Spor Toto Süper Lig'de 12. haftası geride kalırken Hürriyet Yazarları Güntekin Onay, Uğur Meleke, Fırat Aydınus ve Mehmet Arslan, Futbol Konseyi'nde haftanın gelişmelerini değerlendirdi.
#Süper LigMichelin Rehberi’nin İstanbul’a gelmesi hakkında pozitif ve negatif yorumlar hemen başladı. Yıldızlar; kullanılan malzemenin kalitesi, lezzet ve pişirme tekniğindeki ustalık, şefin seçtiği mutfak kimliği, kalite-fiyat dengesi ve ziyaretler arasındaki tutarlılık kriterlerine göre veriliyor. Sizi bilmem ama ben bu kriterleri bizim körler sağırlar birbirini ağırlar sistemimize tercih ederim.
#Michelin3 Oscar ödüllü yazar ve yönetmen Oliver Stone, anı kitabı “Chasing The Light”ı çıkardı. Stone, kitapta hayatını ve kariyerini içtenlikle anlatıyor. Barbaros Tapan, “Platoon”, “Midnight Express”, “Scarface”, “Salvador”, “JFK” gibi filmleri sinemaya kazandıran Stone ile görüntülü konuştu.
#Oliver Stone3 Oscar ödüllü yazar ve yönetmen Oliver Stone, anı kitabı “Chasing The Light”ı çıkardı. Stone, kitapta hayatını ve kariyerini içtenlikle anlatıyor. Barbaros Tapan, “Platoon”, “Midnight Express”, “Scarface”, “Salvador”, “JFK” gibi filmleri sinemaya kazandıran Stone ile görüntülü konuştu.
#Barbaros TapanResimleriyle bir anlamda içinden geçtiği zamanın güncesini tutan Türk resminin büyük ustası Neş’e Erdok, son iki yılda ürettiği 30’a yakın tabloyla Yapı Kredi Bomontiada’ya konuk oluyor. Uzun bir hastane sürecinin ardından pandemiyi yaşayan Erdok, “Resim yapmasaydım çokkötü olabilirdim” diyor.
#Neşe Erdok"Ben sana mecburum bilemezsin / Adını mıh gibi aklımda tutuyorum / Büyüdükçe büyüyor gözlerin / Ben sana mecburum bilemezsin / İçimi seninle ısıtıyorum." dizeleriyle hafızalarda yer edinen Türk edebiyatının büyük ustası Attila İlhan vefatının 15. yılında anılıyor.
#Attila İlhanKitap-lık dergisinin editörü Murat Yalçın, okurluğunu daha iddialı bulsa da aynı zamanda edebiyat dünyasının önemli öykü yazarlarından. Edebiyatla ilgili yazılı her şeyin mutlaka yaratıcılık istediğini söyleyen Yalçın ile okur ve yazarlık arasındaki sıkı bağları konuştuk. Yalçın sohbetimizde yazdıran şeyin hafıza olduğunu anlatırken, “Ancak yazarın bir hikâyesinin olması illa iyi bir roman çıkarmaz. Edebiyat söz kudreti, dil bilinci ister. Yazar, yazdığı dilin sesini iyi bilmeli ki kendi sesini bulabilsin. Yoksa ödül de alsa arkasında hiçbir iz kalmaz,” sözleriyle dilin gücüne dikkat çekti.
#BursaBir gecekondu mahallesinde birbirine tutunmuş üç garip insan... İçlerinden birinin, evin kızının başına bir gün bir hal geliyor. Gerisi suskunluk. Ne olmuştur, neden olmuştur bilmemizi istemiyor Hasan Ali Toptaş. Merakla beklenen yeni romanında hiç konuşmayan ve gözlerinden yaş yerine taş akıtan Güldiyar’ı çekirdek çitleyerek seyretmeye gelen kalabalığı anlatıyor onun yerine. Bu durumu paraya dönüştüren vicdansız insanları ve de... Toptaş’la son kitabı ‘Beni Kör Kuyularda’ vesilesiyle Ankara’da, evinin yakınındaki Göksu Parkı’nda buluştuk.
#Hasan Ali ToptaşKitaplarla uzun saatler baş başa kalabileceğimiz yaz mevsimi, tatil sezonu geldi çattı. Okumayı ertelediklerimiz, yeni çıkanlar, ödüllü kitaplar, çok konuşulanlar, klasikler... Kitap eki editörleri, eleştirmenler ve yazarlara yaz sıcağını serinletecek, tatili tatlandıracak kitap önerilerini sorduk...
#YAZ TatiliOnlar, en hareketli dönemlerini yaşayan Türk tiyatrosunun yeni nesil kalemleri. Yazdıkları oyunlarla bugünün kaydını tutuyor, hem yerli hem de evrensel meseleleri, kıvrak kurgular, zekice tespitlerle anlatıyorlar. 27 Mart Dünya Tiyatro Günü vesilesiyle sezonun en çok konuşulan oyunlarına imza atan altı yerli oyun yazarıyla birlikteyiz...
#TiyatroYeni yılın ilk gününde yine Türkiye’nin neşesi Cem Yılmaz’layız. Dün ‘Arif v 216’ filmini konuştuk; cuma günü vizyonda. Bugün daha kişisel, daha derin konulara gireceğiz. Mizaha, ünlü olmaya, siyasete, evliliğe… Cem’e kulak verin. Çünkü o her birinizin ne düşündüğünü çok önemsiyor. Hepinize iyi eğlenceler ve çok iyi seneler!
#GazetehaberleriSanatçı ikili Elmgreen & Dragset’in küratörlüğünde ‘İyi Bir Komşu’ temasıyla düzenlenen 15. İstanbul Bienali, pekâlâ tarihe, bugüne kadar yapılmış en izleyici dostu, gezmesi basit, idraki hızlı, olumlu light bienal olarak geçebilir... Ağır felsefi metin göndermeleri yok. Alabildiğine izleyici yanında. Alabildiğine izleyicinin kendisi hatta. Sanat eleştirmeni Ayşegül Sönmez, bienalden 11 eser seçti.
#Kitap SanatGeri dönüşü olmayan çocukluk ülkesinin, hafızalarımızdaki yerini hiç kaybetmeyen hikâyeleri, kahramanları, renkleri vardır. Bu izler, çocukken okuyup geçen onca seneye inat etkisi içimizde canlı kalan, bizi büyüten kitaplarda yaşar... Edebiyat ve sanat dünyasının usta isimleri, bizim için ‘çocukken ellerinden tutan’ kitapları anlattı...
#KitapsanatSürdürülebilir tüketim ile moda devrimi yapan İspanyol girişimci ve aktivist Javier Goyeneche, İstanbul’da düzenlenen Sürdürülebilir Markalar Konferansı 2016’da yaşanabilir bir dünya için “Harekete geçme zamanı” çağrısı yaptı. Goyeneche, “Başka bir gezegenimiz yok! Biz enerjimizi ekosistemi değiştirmeye harcamıyoruz, yeni bir model yaratmaya harcıyoruz” şeklinde konuştu.
#SürdürülebilirlikKadir Has Üniversitesi’nin Cibali yerleşkesinde yer alan Galeri KHAS, genç sanatçıların işlerini bir araya getiren ‘Yalnız ve Kalabalık’ sergisiyle açıldı. Serginin küratörü ve KHÜ Rektör Yardımcısı Hasan Bülent Kahraman, galerinin hedeflerini ve sergiyi anlattı.
#Galeri KHASProf. Dr. Russell Barkley DEHB teşhisi için üç kriterden söz ederek, “İnsanın en az altı ay gözlemlenmesi, bir bozukluğun olması ve sık sık şiddetli yaşanması gerekir” dedi. Barkley ayrıca, DEHB’in tedavi edilebildiğini de belirterek, en umut vaat eden hastalık olduğunun altını çizdi.
#Ödev