Bana hangi malzeme olmadan yemek yapamazsın diye sorsalar çok büyük bir ihtimalle cevabım tuz olur. Doğru miktarda tuz, lezzeti yakalamanın en temel adımı. Aşçı olduktan sonra hayatıma ‘doğru zamanda tuzlama’ diye bir terim girdi. Yapacağım yemeğin ne olduğuna ve ihtiyacıma göre eğer tuz içine işlesin ve suyu çıksın istersem malzemeleri önce, eğer suyu çıkmasın, kendini salmasın istersem son anda tuzlarım. Aslında iyi yemek yapmanın neredeyse birinci kuralı ne zaman tuzlayacağını bilmek diyebiliriz.
#Didem ŞenolYemyeşil doğası, taş evleri ve masmavi plajlarıyla Kuzey Ege’nin gözde adreslerinden biri olan Ayvalık’ın derinlikli ve çok katmanlı bir yemek kültürü var. Tam karşısındaki Midilli Adası ve Girit Adası’ndan gelen Türk ailelerin etkisiyle şekillenen yöre mutfağında özellikle mezeler öne çıkıyor. Bu yaz yolunuz Balıkesir’in bu güzel ilçesine düşerse en iyi lezzet durakları da listenizde olsun.
#AyvalıkEdition’ın içindeki Brava restoran artık İtalyan şef Stefano Ciotti’ye emanet. Bana göre burayı Bodrum’un şu andaki en lezzetli İtalyanına dönüştürmüş. Hem kendi bölgesinin geleneksel yemekleri hem de kariyerinde özel olan tatları bir araya getirmiş. Otelin bir diğer ağır topuysa şef Osman Sezener’in Michelin yıldızlı Kitchen’ı.
#Ebru ErkeÜlkemizdeki İtalyan lokantaları sıradan ve endüstriyel malzemeler kullanıyor. Yaptıkları hamurişlerine ‘çakma İtalyan’ bile denemez. Moda’daki Aida Vino e Cucina ise ciddi bir istisna. Şef Valentoni Salvi’nin spagetti carbonara’sı 10 üzerinden 10, bravo!
#Vedat MilorBu yıl yemeğin birleştirici gücüne şahit oldum, Türk mutfağının üst düzey tekniklerle rafine sunumlarını servis eden yeni restoranlarla tanıştım... Sadece deniz ürünlerine odaklanan özel bir menü denedim, dünyanın en ünlü şeflerinden birinin restoranında çok farklı bir yemek deneyimi yaşadım… Aklımdan çıkmayan lezzetler hangileriydi, gelin birlikte hatırlayalım.
#GastronomiYeni yıla girmemize çok az bir zaman kaldı. Yılbaşı gecesinde eşinizi dostunuzu kendi evinizde ağırlamak istiyor ama mutfakla da pek uğraşacak vaktinizin olmayacağını düşünüyorsanız Hürriyet Lezzetli Hayat ekibinin verdiği listeye bakın. Emin ellerden çıkan yemekleri bu adreslerden eve sipariş verebilirsiniz.
#Gizem DİNÇBAŞHer yıl 24 Ekim Dünya İşkembe Günü olarak kutlanıyor. Bizdeyse en çok çorbası meşhur. Kiminin içine bağırsaktan önceki son kısmı ifade eden şirden katılıyor kiminin içine işkembeden çıkan etli kısım yani ‘damar’ ekleniyor... Büyükçe doğranan işkembe, yani tuzlamaysa pek çoğumuzun favorisi. Temizliği ustalık isteyen ve yapımı da oldukça meşakkatli bu çorbanın en iyisini nerede yeriz, jürimize sorduk.
#GİZEM DİNÇBAŞYaşadıkları bölgede fark yaratan işler yapan iki genç kadından bahsetmek istiyorum bu hafta. İlki dekorasyonu ve restoranıyla otelcilik anlayışını değiştirecek nitelikteki Saklı Yaz’dan Ece Kantarcı... Diğeriyse Türkiye’nin pastacılık konusunda en iyi isimlerinden Feray Aydoğdu ve çok sevdiğim dükkânı Tonka.
#DatçaElinin lezzetiyle nam salmış bir iş insanıyken arkadaşlarının “Bir restoran aç. Kulüp gibi, yiyelim-içelim” demesiyle 2019’da Caddebostan’daki Nazende’yi açtı. Kısa sürede İstanbul’un en revaçta mekânlarından biri haline getirdi. Yazarımız Vedat Milor’un “Nazar değmesinden korkuyorum” dediği Nazende’yi, şefi Uluç Sakarya’dan dinledik.
#İpek İZCİİştahım hiç olmadığı kadar açık oluyor bu mevsimde ve kendimi sürekli yeni yemekler düşünürken buluyorum. Bahar denince de aklıma ilk, enginar geliyor. Kuzuyla pişirdiğim gibi, otlu-bezelyeli ve rendelenmiş limon kabuklu kısıra koymayı seviyorum. Bezelyeyi bol taze soğanla pişiriyorum, mis kokulu çilekleri körpe ıspanak salatasına katıyorum. Pancar, ıspanak, portakal, çilek, kuşkonmaz, bezelye ve kuzugöbeğiyle renk renk, çeşit çeşit tabaklar hazırlıyor, bu dönemin keyfini çıkarıyorum.
#ZeytinyağlıYeni yıl sofrası hazırlarken denge önemli. Asitli yani sirkeli, ekşili salata ve mezeler kadar yoğun peynirlilerin veya peynir tabaklarının olmasını da seviyorum. Bazen közlenmiş kapya biberin içini hafif sirkeli, çam fıstıklı, kuşüzümlü bir tulum peyniri ezmesiyle dolduruyorum. Havuç taratoru ceviz, kuru cacığı bademle tatlandırıyorum. Fırınlanmış pancar da biraz yeşillik ve sirkeyle nefis oluyor. Elbette klasiklersiz olmaz... Amerikan salatasına biraz ezilmiş sarımsak, tarhun veya maydanoz eklemenizi öneririm. Humus da bence balkabağı püresiyle bambaşka bir hal alıyor.
#YılbaşıAçıldığı günden bu yana bir Alaçatı klasiği haline gelen Limon Köyiçi, birbirinden leziz tatlarıyla adından söz ettiriyor. Şef Eyüp Gül, “Otun da, deniz mahsüllerinin de en iyisi coğrafyamızda bulunuyor. Bunca zenginlik içinde iyi bir menü oluşturmak bizim için hiç de zor olmadı” diyor.
#1Şef Somer Sivrioğlu, Türkiye’deki ilk mekânını açtı. Avustralya’da yaşamasına rağmen yıllardır Anadolu’yu karış karış dolaşan şefimiz, menüsünü mevsimlik yerli malzemeler etrafında şekillendirmiş. Listede kırlangıçbalıklı analıkızlı, sucuk kıtırlı humus ve unutulmaya yüz tutmuş lezzetlerimizden batırık da var. Kullanılan malzemelerin neredeyse tamamı kadın kooperatiflerinden...
#Somer SivrioğluSardunya Catering’in başarılı şefi Çiğdem Alagök, hem ev hem de restoran mutfağı alışverişleri için en çok Kadıköy Çarşı’yı tercih ettiğini söylüyor. Şefin her zaman uğradığı favori adresleri arasında sakatatın her çeşidini, kargıdan civile kıymetli yöresel peynirleri, balığın ve mezenin en tazelerini bulabileceğiniz dükkânlar var...
#Kadıköy ÇarşıSakatatın doğru pişirildiğinde ne kadar lezzetli olabileceğini göstermek biz aşçıların görevlerinden bence... Her parça, heba edilmeden mutfakta bir anlam kazanabilir. Ben de çocukluğumda evimizin vazgeçilmez yemeklerinden işkembeli nohut, böbrek sote, ızgara koç yumurtası, beyin salatası, kokoreç sarma gibi çeşitleri lokantada menünün parçası yapmayı seviyorum.
#Sakatat