Güncelleme Tarihi:
Ege, Akdeniz ve Karadeniz için pideden tosta öneriler aldık.
Bora Bozankaya
TUZLU KATMER, PİDELİ KÖFTE
Kelle paça çorbası
◊Çorbacı Sarı Kemal, Balıkesir Çok iyi çorba, köfte ve manda kaymaklı ekmek kadayıfı yapıyorlar. (0266) 241 52 41
◊Alkan Börek, Manisa Akhisar’da... Kol böreği başarılı, yanında da çay ikramı var. (0236) 415 02 94
◊İdris Pideli Köfte, Bursa Kayhan Çarşısı’nda; Bursa’nın iskenderden sonraki en meşhur lezzeti... (0224) 220 68 21
◊Acı Dayı Cantık ve Pide Salonu, Bursa Cantık sevenler veya Bursa’nın bu meşhur tescilli lezzetini tatmak isteyenler için en doğru adres. (0224) 221 54 89
◊Yıldız Katmer, Manisa Akhisar’da. Katmerin peynir, yumurta ve maydanozlu versiyonunu yapıyor. Kahvaltı için de ideal adreslerden. Yanında verdikleri zeytin ve bölgeye has Neşecan marka ayran da harika. (0236) 414 37 76
◊Gelebeç Butik Kafe, Aydın Söke ilçesine bağlı eski bir Rum köyü olan Güllübahçe’de. Didim ve Bodrum yolu üzerinde, Kuşadası’na yarım saat mesafede. Doğanın ortasında bir taş evde hizmet veriyorlar. Yoğurtla gelen anne patatesini ve tava ciğerini mutlaka tadın. (0256) 547 14 25
Çiğdem Alagök
KIYMALISI, TAHÄ°NLÄ°SÄ°...
◊Özen Pide, Aydın
Tahinli pide
Mini ve pofuduk lahmacunu andıran şamişi adlı yuvarlak pidelerini, tahinli ve cevizli pidelerini mutlaka deneyin. Şamişi ortalama 60 gram... Pide hamurunun üzerine kıymalı harç konarak hazırlanıyor, yanında turunçla sunuluyor. Tahinlinin hamuruysa incecik. Kıyılmış bol cevizle sunuluyor. İşletmenin Efeler ilçesinde üç şubesi var.
(0256) 212 92 93
Didem Åženol TiryakioÄŸlu
DOĞAYLA İÇ İÇE BİR MOLA
â—ŠKaplan DaÄŸ Restoran, Ä°zmir
Tire’nin Kaplan Köyü’nde. Vardıktan sonra bütün yol yorgunluğunuzu atacak bir adres... Yemyeşil bir doğaya tepeden bakarak yemek yiyorsunuz! Keşkek, Tire köftesi, yaprak sarması gibi özel lezzetlerinin yanı sıra geniş bir meze seçkisi var. (0232) 511 22 55
◊Dem Bahçe, Balıkesir
Burhaniye’de, Taylıeli Köyü’nde. Körfez manzarasının maviliği ve yemyeşil doğa bir arada... Ege’ye doğru sabah yola çıktıysanız kahvaltı için ideal. Ürünlerin çoğu kendi bahçelerinden, reçelleri de ev yapımı. (0533) 738 75 75
◊Yoğurtçu Cavit, Aydın
Söke’de köklü bir aile işletmesi. Toprak altında mayalanan kuru çökelek, Ödemiş tulumu, Kırklareli’nden gelen beyazpeynir gibi lezzetler sunuyor. Yoğurtları ve ev yapımı kaymaklı bal sunumları da meşhur. Doğal köy yumurtasından sahanda yumurta istemeyi de unutmayın. (0534) 570 29 49
Yaprak Sarması
â—ŠRahmi Baba 1966, Bursa
Orhangazi’deki Dutluca Mahallesi’nde. Bursa-İstanbul yolunun 9 kilometre içinde kalıyor. İznik Göl manzarasına karşı, doğayla iç içe bir restoran. Soğuk mezeleri, ahtapot salatası ve kalamar dolması gibi deniz ürünlü ara sıcakları ve balık çeşitleri var. Yayın balığından yaptıkları şiş çok ünlü. (0224) 582 22 82
Ferit Özkaşıkcı
KUYMAKLI KAHVALTI DA VAR
◊YASA, Balıkesir
Susurluk’ta. Tost özel tava ekmeğine tereyağı sürülüp arasında kelle peyniriyle hazırlanıyor. Çibörekten sulu yemeklere seçenekleri bol. (0544) 865 67 07
◊Mikado Pide, Aydın
Aydın’ın Bozdoğan ilçesinde. Turunçla servis edilen, fındık lahmacun benzeri kıymalı pideleri ünlü. Pideler üzerinde manda kaymağıyla geliyor. (0256) 414 11 43
◊Manisaspor Kebapçısı, Manisa Altında pide yanında közlenmiş domates-biber, domates sosu ve kızdırılmış tereyağıyla Manisa köfte kebabını iyi yapıyorlar. (0236) 235 10 40
◊Petek Çöp Şiş, İzmir
Selçuk’ta. Çöp şişte dana budundan küçük parçalar halinde kesilmiş üç parça et ve bir parça kuzu kuyrukyağı var. Şişler alevi geçmiş kömür ateşinde, yavaş yavaş pişiriliyor. Yayık ayranlarından da mutlaka için. (0232) 892 40 77
YASA’da tost
◊Aşçı Bacaksız, Afyonkarahisar
Afyon merkezin simge adreslerinden biri... Sadece kendi yağında uzun süre pişen kuzu kebabı var. Üzerine de manda kaymaklı ekmek kadayıfı kesinlikle yenmeli. (0272) 215 20 97
â—ŠNihat Usta, Trabzon
Akçaabat’ta. Trabzon’un coğrafi tescilli Akçaabat köftesini yapıyorlar. Sütlü kadayıf tatlısı meşhur. Karadeniz usulü balık tava ve kuymaklı kahvaltı da var. (0462) 228 00 50
◊Laleli Lokantası, Rize
Ülkenin en özenli esnaf lokantalarından... Yemekler odun ateşinde, kara fırında ve bakır kapta pişiyor. Kavurma, kuru fasulye ve pilav kaçmaz. (0464) 217 15 68
Koray Günyaşar
◊Arıcıoğlu Ev Böreği, Aydın
Çine’de. Tepsi börekleri hep çıtır çıtır. Kıymalısı ayrı güzel, otlu peynirlisi ayrı... Yola çıkarken arayıp ayırtmanız lazım. (0506) 866 56 56
◊Düzdağ Tost, Balıkesir
Susurluk tost ve ayranının gerçek temsilcisi. Üstü salçalı klasik Susurluk tostu, çok iyi ayran ve ikram ettikleri turşuyla... (0266) 865 14 04
◊Kadaifçioğlu Restoran, Afyon
Serin bir bahçesi var. Sakatatlar ve özellikle ciğer tavası listenizde olmalı. Keşkek ve güveçte işkembe damarı da özel. (0272) 246 29 29
◊Gizli Bahçe, Balıkesir
Manyas Kuş Cenneti’nden birkaç kilometre sonra sağda. Tüm ızgara et çeşitleri var. Halka kesim kokoreç ve uykulukla ünlü.
(0266) 873 15 64
◊Şişçi Mücahit, Burdur
Sadece Burdur köfte şişi için değil, köy peynirli pidesi ve nefis kuzu şişi için de mutlaka uğranmalı. Antalya’da şubeleri var. (0248) 234 29 29
â—ŠKasap Remzi, Bilecik
Aslında bir kasap dükkânı ama birkaç masası var. Reyondan seçtiğiniz et mangalda pişiyor. Pirzolası da külabastısı da çok özel. Vezirhan’da.
(0228) 233 13 13
◊Tavacı Refik, Bursa
Karacabey’de... Göl manzarasına karşı bir mekân. Kavurması bir klasiktir. (0224) 676 92 39
◊Paçacı Önder, Manisa
Akhisar’da. Kelle paça servisi sabah 5.00’te başlıyor. Dana kelle, kaval kemiği ve paça kara fırında, odun ateşinde pişiyor. Ekşi maya pide üzerinde geliyor. (0538) 852 17 17
◊Öz Kukul Pide, Giresun
Giresun Espiye’de. Pidelerinin hamuru ince ve çıtır çıtır. (0454) 361 50 42
â—ŠGalip Usta Pide Salonu, Samsun
Çarşamba’da. Açık kıymalı pidesi hem çok lezzetli hem de fiyat/performans olarak çok mutlu ediyor. (0362) 832 30 10
Ebru Erke
YOL DEĞİŞTİRMEYE DEĞER
◊Hacıoğlu Mangal, İzmir
Tire’de. Köftesinin lezzeti etin kalitesinden geliyor. Dana kuşbaşı tuzla yoğrulduktan sonra 2 kez çekiliyor. Dolapta 2 gün dinlenip şişlere sarılıyor. İlk pişirmenin ardından buharlı suyun üzerinde bekletilen et yağını bırakıyor ve yumuşuyor. Tereyağında, çok yüksek ateşte çevriliyor. Domates, koyun yoğurdu ve piyazla geliyor. İşin sırrı biraz da kullandıkları meşe kömüründe. (0232) 512 95 21
◊Köfteci Selim, Tekirdağ
100. Yıl Sanayii Sitesi’nde. Köfteyi dananın döşü ve önkolundan çektiği kıymadan hazırlıyor. Harcında soğan, bayat ekmek içi, tuz, kimyon ve karabiber var. 1 gece dinlendirip pişiriyorlar. Tahinli Hayrabolu tatlısını da deneyin. (0282) 613 13 30
◊Ahmetbey Bahar Köftecisi, Kırklareli
Lüleburgaz’da Ahmetbey Köyü’nde. Yolunuzu değiştirmeye değecek bir köfteci. Köfteler kiloyla satılıyor. Harcını köy çevresinde yetişmiş düve etinin döş, antrikot ve kaburgasından iri çekilmiş kıymayla hazırlıyorlar. (0288) 423 15 97
â—ŠMavi Pide, MuÄŸla
Hisarönü’nde. Serdar Kozan’ın girişimleriyle açılan Mavi Pide’nin Selimiye’de de bir şubesi var. Patlıcanlı kuşbaşılı pide ve ballı tahinli pide öne çıkan lezzetlerinden. Sabah saatlerinde yolu düşenler kahvaltılarını da deneyebilir.
(0534) 542 43 24
◊Seçkin Pide, Rize
Rize’den çıkıp Trabzon istikametine giderken Derepazarı’nı ve yolda sıra sıra dizili pidecileri gördüğünüz an durun. En meşhurlarından biri Seçkin Pide. Derepazarı pidesini lezzetlendiren şeyler kolot peyniri ve Rize kavurması. (0464) 311 31 59
Koray Günyaşar
BÖREK, KEŞKEK, SAKATAT...
◊Arıcıoğlu Ev Böreği, Aydın
Çine’de. Tepsi börekleri hep çıtır çıtır. Kıymalısı ayrı güzel, otlu peynirlisi ayrı... Yola çıkarken arayıp ayırtmanız lazım. (0506) 866 56 56
◊Düzdağ Tost, Balıkesir
Susurluk tost ve ayranının gerçek temsilcisi. Üstü salçalı klasik Susurluk tostu, çok iyi ayran ve ikram ettikleri turşuyla... (0266) 865 14 04
◊Kadaifçioğlu Restoran, Afyon
Serin bir bahçesi var. Sakatatlar ve özellikle ciğer tavası listenizde olmalı. Keşkek ve güveçte işkembe damarı da özel. (0272) 246 29 29
◊Gizli Bahçe, Balıkesir
Manyas Kuş Cenneti’nden birkaç kilometre sonra sağda. Tüm ızgara et çeşitleri var. Halka kesim kokoreç ve uykulukla ünlü.
(0266) 873 15 64
◊Şişçi Mücahit, Burdur
Sadece Burdur köfte şişi için değil, köy peynirli pidesi ve nefis kuzu şişi için de mutlaka uğranmalı. Antalya’da şubeleri var. (0248) 234 29 29
â—ŠKasap Remzi, Bilecik
Aslında bir kasap dükkânı ama birkaç masası var. Reyondan seçtiğiniz et mangalda pişiyor. Pirzolası da külabastısı da çok özel. Vezirhan’da. (0228) 233 13 13
◊Tavacı Refik, Bursa
Karacabey’de... Göl manzarasına karşı bir mekân. Kavurması bir klasiktir. (0224) 676 92 39
◊Paçacı Önder, Manisa
Akhisar’da. Kelle paça servisi sabah 5.00’te başlıyor. Dana kelle, kaval kemiği ve paça kara fırında, odun ateşinde pişiyor. Ekşi maya pide üzerinde geliyor. (0538) 852 17 17
◊Öz Kukul Pide, Giresun
Giresun Espiye’de. Pidelerinin hamuru ince ve çıtır çıtır. (0454) 361 50 42
â—ŠGalip Usta Pide Salonu, Samsun
Çarşamba’da. Açık kıymalı pidesi hem çok lezzetli hem de fiyat/performans olarak çok mutlu ediyor. (0362) 832 30 10
Murat Deniz Temel
ÜNLÜ KALE BİBERİNDEN ALIN
â—ŠHurÅŸit Kebap, Ä°zmir
Ödemiş’te. Pide üstünde gelen bol tereyağlı Ödemiş köftesini en iyi yapan yerlerden. (0232) 545 40 98
◊Töngül Pide Fırını, İzmir
Ödemiş’te. Bir asrı aşan tarihi bir fırın. Otlu yumurtalı harç, kavrulmuş kıyma ve peynirle hazırlanan pide başka hiçbir yerde yok. Sonra kahvede oturup koruk suyu tadın.
(0232) 545 73 75
◊Babaoğlu Lokantası, İzmir
Tire’de. Bu bölge köfteleriyle ünlü olsa da tak tak kebabını da deneyin. Babaoğlu’nda kuyuda pişen enfes süt kuzudan tandır öğlen saatlerini geçince bitiyor. Gitmişken yakınındaki Osman Efendi Dondurma’da da tulumba tatlısı yiyin. (0554) 224 35 39
◊Hüsamettin Usta Kocabaylar Kebap Salonu, Denizli
Salihli Alaşehir’de... Tandırı burada yemenizi öneririm. Meşhur Denizli kebabını da yapıyorlar. Odun ateşinde çok düşük ısıda uzun süre pişirildiği için hafif is tadı geliyor ve derisi çıtır çıtır. Meşhur Kale biberini almayı da unutmayın. Cips gibi kızartıp yersiniz. (0258) 241 40 60
YOLDAN NE ALMALI?
Denizli’nin imza lezzeti isli yanık keçi yoğurdunu mutlaka alın. Babaoğlu Çiftliği’ninki başarılı. Manisa’daysanız ekşi maya Kula ekmeği ve leblebisi de kaçmaz.
Onur Ziya Demir
İÇİ SULU SULU KALIYOR
◊Değirmen Odun Köfte, Manisa
Salihli’de. Yüzde 100 kuzu etinden köfte, odun ateşinde pişiyor. Hem yağlı hem de yüksek ateşte piştiği için içi sulu sulu kalıyor.
(0236) 714 21 73
◊Tarihi Muşta Lokantası, Samsun
BeÅŸ çeÅŸit lezzetleri var: Gümüşhane Kelkit’ten ÅŸeker fasulye ve köy tereyağıyla kuru fasulye, kendi yağıyla piÅŸen dana kavurma, tereyaÄŸlı pilav, ezogelin çorbası ve nefis bir sütlaç...Â
(0506) 500 32 40
◊Çamlıbel Restaurant, Edirne
Keşan’da. Trakya’nın kıvırcık kuzularını karkas alıyor. Hem etini hem de birçok sakatatını servis ediyor. Özellikle gömlek yağına sarılı ciğer sarması ve kuzu pirzola denenmeli. (0284) 714 15 99
Sahrap Soysal
KOKORECÄ° YENÄ°DEN KEÅžFEDECEKSÄ°NÄ°Z
Kokoreç
◊Kokoreççi Asım Usta, İzmir
İzmir’in çıkışında Çamdibi Mevkii’nde. Adeta kokoreci yeniden keşfedeceksiniz. (0232) 462 02 14
◊Gülcemal Manisa Kebapçısı, Manisa
Sadece tereyağlı Manisa kebabı yapıyor. Kuzu kol ve dana döş etler tuzla ovulup şişte pişiyor. (0236) 231 53 42
◊Hayri Usta Lokantası, Aydın
Efeler tarafında. Paşa böreğinin tadına mutlaka bakın. (0256) 211 19 19
Salih Seçkin Sevinç
TEREYAĞLI PİDE ÜZERİNDE KÖFTE
◊Meşhur Akçapınar Tostçusu, Muğla
Akyaka’da. Acı biberleri, tostu, sucuğu, ayranı ve ambiyansıyla başka bir gezegende mola vermek gibi... (0252) 244 81 38
◊Can Köfte, Akhisar
En özgün köftecilerimizden; tereyağlı pide üzerinde servis ediyorlar. Hiçbir tatil seyahatimde buraya uğramadan dönmem. (0236) 412 71 25
◊Sardalye, Çanakkale
Çanakkale Merkez’de. Taze balık ekmeğini mutlaka tatmanız gereken bir balık büfesi. Turşu suyu da enfes. (0286) 213 48 48
◊Garden Et Lokantası, İstanbul
Silivri’de. İçinde kuşların uçtuğu, yeşillikler içinde bir restoran. Arnavut ciğeri ve paçanga böreğiyle meşhur. Bıldırcını ve kâğıtta pişmiş dana dil de favorilerden. (0212) 723 68 40
◊Çamlıbel Restaurant, Edirne
Keşan’a 1 kilometrede... Keşan’ın satır etten yapılan köftesini ve kuzu çevirmesini tadabilirsiniz. Tesis, ağaçlıklı ve geniş bir arazide... (0284) 714 15 99