Son dönemlerde çocukların gelişimini değerlendirmek ve zekalarını ölçmek için anaokullarında ve çeşitli eğitim ve sağlık kurumlarında birçok teste başvuruluyor. Kimi aileler bu testleri yaptırmak istiyor, kimileriyse istemiyor. Peki bu testler gerçekten gerekli mi? Test sonuçları bize kesin bir sonuç gösterir mi? Hangi testi ne zaman uygulamalıyız? gibi bir çok sorunun geldiğini duyar gibiyiz.
#Zeka Testleriİnşaatçı, sanayici, turizmci… Ancak hepsinden öte kendisini, “Öğretmen kökenliyim” diye tanımlıyor. İş dünyasının renkli isimlerinden İstanbul Okan Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Bekir Okan ile bir araya geldik. Eski albümleri karıştırdık; bir ‘ağa çocuğu’ olarak büyümekten solcu öğrencilik dönemlerine, Özallı yıllardan Vladimir Putin’le anılarına yolculuk yaptık.
#Bekir Okanİngiltere’de yapılan bir araştırma, çalışmanın mı yoksa evde çocuk bakmanın mı daha zor olduğuna dair ilginç sonuçlar ortaya koydu. Buna göre her üç ebeveynden biri, evde çocuk bakmanın tam zamanlı bir işe göre daha zor ve stresli olduğunu düşünüyor. Araştırma için hazırlanan ankete katılan ebeveynlerin büyük bir kısmı çocuk sahibi olmanın düşündüklerinden daha zor olduğunu kabul ediyor ve evde çocuklarla kalan ebeveynin sorumluluklarının işyerinde çalışan ebeveyne kıyasla daha stresli olduğunu belirtiyor. Peki Türkiye'deki anneler bu konuda ne düşünüyor?
#Çalışan AnneÇalışan anneler için evin düzeni, çocuğun okul saatleri, hazırlığı, işle ilgili sorumluluklar derken hayat yeterince zor geçiyor. Bunun üzerine bir de çalıştığı için çocuğunun okul etkinliklerinden mahrum kalma eklenince durum daha da zorlaşıyor. Peki bu durum anneleri ve çocukları nasıl etkiliyor?
#Çalışan Anneİngiltere’de yapılan bir araştırma, çalışmanın mı yoksa evde çocuk bakmanın mı daha zor olduğuna dair ilginç sonuçlar ortaya koydu. Biz de Bir Sorudan Fazlası serimizde annelere, “Çalışmak mı zor, evde çocuk bakmak mı?” diye sorduk. İşte kadınların kendi deneyimlerinden yola çıkarak verdikleri cevaplar ve asıl zorluğun çocuk bakımında birinci sorumluluğun anneye ait olduğunu düşünmek olduğunun altını çizen Uzman Psikolog ve İlişki Psikoterapisti Ezgi Acar Şirin’in yorumları…
#Bir Sorudan FazlasıKocaeli'nin İzmit ilçesinde lise öğrencisi Kıvanç Uman'ın (16) öldürülmesine ilişkin davanın ilk duruşmasında, tutuklu sanık Y.K. (14), çıkan kavgada yumruklaştıklarını, bu sırada maktule 7-8 defa yumruk attığını söyledi. 3'ü tutuklu 5 sanıklı davanın duruşmasında konuşan baba Orhan Uman da "19 Mayıs'ta müzik dinlemeye okula gideceğimize oğlumu toprağa verdik" dedi.
#Kıvanç UmanÇalışan anneler için evin düzeni, çocuğun okul saatleri, hazırlığı, işle ilgili sorumluluklar derken hayat yeterince zor geçiyor. Bunun üzerine bir de çalıştığı için çocuğunun okul etkinliklerinden mahrum kalma eklenince durum daha da zorlaşıyor. Zira çalışan anneler okul sürecinde her zaman fiziksel olarak çocuklarının yanında olamayabiliyor. Peki bu durum anneleri ve çocukları nasıl etkiliyor? İnsan hikayeleri, araştırma sonuçları ve uzman yorumlarıyla bu konuyu mercek altına aldık...
#Bir Sorudan FazlasıSiz de gençken sürekli annesini ya da babasını eleştirip bir yaştan sonra aynı ona benzediğini düşünenlerden misiniz? Peki nasıl oluyor da onlar yaptığında hoşumuza gitmeyen, hatta deyim yerindeyse bizi çıldırtan davranışları, bir müddet sonra kendimizde görüyoruz? Bunu kabul etmek zor ama çoğumuz gerçekten gün geçtikçe anne babalarımızın birer kopyası oluyoruz. Bir Sorudan Fazlası serimizde 'Siz de yaşlandıkça annesine ya da babasına benzeyenlerden misiniz?' diye sorduk ve bu durumu yaşayanların dönüşüm hikâyelerini dinledik.
#Anneye BenzemekMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, CNN TÜRK canlı yayında soruları yanıtladı. Bakan Tekin, eğitimde "öğretmene mülakat" polemiğiyle ilgili, "Şu an yüzde 100 mülakat skoruyla atanıyor öğretmen. Biz yüzde 50-50 yapmak istiyoruz. KPSS yüzde 50, mülakat yüzde 50. 30 büyükşehirde mülakat yapılacak. Mülakatta öğretmen adayına 'bize ders anlatın' diyeceğiz. İletişim becerisi ve sorun çözme becerisini ölçeceğiz. Kul hakkı yemeden, herhangi bir ideolojik bir kayırma yapmadan bunu yapabilmek. Komisyon üyesinin adayla ilgili herhangi bir bilgisi olmayacak. İdeolojik kayırma, asla, kesinlikle olmayacak. Mülakatta hakkaniyetsizlik olmayacak" ifadelerini kullandı.
#Milli Eğitim BakanıMelis ve Gizem bu hafta çocuklarını çok az övdüklerini fark edince bu kez kendilerini durduramayıp onları ne kadar çok sevdiklerinden bahsettiler. İkisi için de önemli olan sevgilerini gösterirken onları kendilerine bağımlı hale getirmemek, özgürlüklerine alan tanımak.
#ÇocukFenerbahçe'nin başarılı file bekçisi İrfan Can Eğribayat, Türkiye Kupası şampiyonluğuyla tamamlanan sezonun ardından Fenerbahçe Televizyonu’nda ‘Günün Röportajı’ programının konuğu oldu.
#Fenerbahçeİçine kapanıklık, bazen yaşanan olaylar sonrasında bazen de kişinin yapısı gereği ortaya çıkan bir davranış biçimi… Özellikle çocuklardaki içe kapanıklık ebeveynleri endişelendiriyor. Peki içe kapanıklık neden olur? Bu durumu aşmak için neler yapılmalı? Bir Sorudan Fazlası serimizde bu sorulara cevap aradık…
#İçe KapanıkBir yanda görme engelli Fulya, Boğaziçi Üniversitesi’ni bitirdikten sonra bu yıl girdiği YKS’de İÜ Hukuk Fakültesi’ni kazanıp JP Morgan’da staj yapıp şimdi de acaba Mckinsey mi Microsoft’a mı çalışsam diye karar vermeye çalışıyor, öbür tarafta ekonomik düzeyi çok düşük bir aileye evlatlık olarak verilen genç bir çocuk üniversiteyi terk edip Apple’ın kurucusu oluyor.
#Ebru DOĞDUOyunculuk yolculuğuna lisede başladı. Şimdi başrol olarak karşımızda, “Basamak basamak, antrenmanlı geldim, kendimi birden burada bulmadım” diye anlatıyor. Fiziğiyle de dikkatleri çekiyor, “Aynaya bakıp ‘Ne yakışıklıyım’ falan demiyorum” diyor. Emre Bey’le buluştuk; Makedonya’da çekilen yeni işini, hikâyesini, aşkı ve soyadı macerasını konuştuk, “İnsanlar baştan anlamıyor. ‘İsim soyisim’ diyorlar, ‘Emre Bey’ diyorum. Kendime zorla ‘bey’ dedirtiyorum sanıyorlar.”
#Emre BeyPandeminin ardından yüz yüze eğitime başlayan 18 milyondan fazla öğrenci ve 1,2 milyon öğretmen için ikinci dönemin ilk ders zili yeniden çaldı. Türkiye’nin dört bir yanındaki öğrenciler 2 haftalık aranın ardından yeniden sıralardaki yerlerini aldı. Öğrenciler tatilde dinlenmiş, kar da eğlenmiş olsalar da okulu özlediklerini söyledi.
#Mahmur ÖzerYüz yüze eğitime başlayan çocuklar için okullardaki tehlikelerden biri şüphesiz salgın. Ancak yıllardır bitmeyen yemekhane ve kantin sorunu da yeniden gündemde, veliler isyanda. Gerekli yönetmelikler var ama denetim eksik. Uzmanlar çocuklara yasak koymak yerine onları bilinçlendirmemizi tavsiye ediyor.
#Obezite