Paylaş
Öncelikle bu testler çocuğun zekası ya da gelişimi hakkında bizlere kesin bulgular sağlamaz. Ancak bu testler sonucunda elde edilen bulgular çocukların gelecek yaşantılarını, eğitim hayatlarını yönlendirmede bizlere ışık tutabilecek niteliktedir.
0-6 yaş aralığındaki dönem çocukların gelişimi için çok önemli ve kritik bir dönemdir. Genelde bu yaşlardaki çocuklarda gelişim testleri yapılabilir. Bu anlamda yapılabilecek bir çok gelişim testi bulunmaktadır. Gelişim testleri çocukların gelişimini birçok açıdan inceler; sosyal beceri, ince motor, kaba motor, dil gelişimi ve toplam gelişim olarak. Testlerin sonucunda çocuğun yaşına uygun olan gelişimsel özellikleri taşıyıp taşımadığı incelenir.
5-6 yaş aralığında çocuk sahibi olan annelerin ortak endişesi olan ‘Çocuğum okula hazır mı?’ sorusunun yanıtı içinse bu yaş aralığındaki çocuklara okul olgunluğu testleri yapılabilir. Bu testler çocuğun okula hazır olup olmadığı, okula başlamayla gelecek olan sorumluluk, ödev ve kurallara hazır olup olmadığı ve ayak uydurup uyduramayacağını inceleyen bir testtir. Bu testten alınan sonuca göre aileler çocukları için daha sağlıklı ve sağlam bir eğitim hayatı rotası çizebilir, daha bilinçli birer ebeveyn olabilirler.
Zeka ve dikkat testleri ise 6-16 yaş arası çocuklara uygulanabilir. Zeka testleri çocukların zihinsel performansını değerlendirmek ve zihinsel gelişimini incelemek için uygulanabilir. Bu amaçla kullanılabilecek birçok farklı test olmakla beraber merkezimizde uyguladığımız testler bireyin zihinsel gelişimini sözel ve performans olarak incelemektedir. Bu testler de çok kapsamlı bireysel testlerdir. Bunun yanı sıra bazı anneler bizlere şu sorunla gelebiliyorlar; ’Çocuğumun dikkati çok dağınık, söylediğim hiçbir şeyi iki dakika sonra hatırlamıyor, beni düzgün dinlemiyor bile!’. Bu durumlarda ise çocuklara dikkat ve algı testleri yapılabilir. Bu testler çocuğun odaklanma, konsantre olma biçimini inceler. Herhangi bir dikkat eksikliği sorunu olup olmadığını değerlendirir. Bu testlerden alınan sonuca göre çocuğa dikkat ve konsantrasyon ile ilgili ev ödevleri verilebilir, eğitim hayatı planlaması, ders çalışma biçimi düzenlemeleri yapılabilir.
Sonuç olarak, bu testlerin genel faydasının endişeli anne babaların akıllarındaki soru işaretlerini yok etmek, onlara rehber olmak, yönlendirmek,daha bilinçli ebeveynler haline gelmelerini sağlamak ve çocukların sosyal ve eğitim hayatını daha verimli hale getirmek diyebiliriz.
Bahsettiğimiz tüm bu alanlardaki testler için söylememiz gereken en önemli şey ise çocuğunuza uygulayacağınız testin bilimsel anlamda geçerli, güvenilir ve kabul edilmiş olmasıdır. Bilimsel anlamda geçerli ve güvenli olmayan testlere itibar etmemeli ve çocuğunuzun hayatını onlara göre yönlendirmemelisiniz.
Paylaş